Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Cabernetul vechi si nou al Murfatlarului


2008 nu a fost cel mai bun an pentru viile romanesti, si vinurile din acest an nu cred ca vor deveni vintage-uri celebre. Nici viile Murfatlarului nu fac exceptie -aici fiind urmatoarea oprire din  turul Cabernetului.

Vinul este un Cabernet Sauvignon din gama 3 Hectare, 2008, DOC Murfatlar, CMD, 12.5% alcool.

Sticla cu prezentare curata si minimalista, eticheta conceptual-abstracta, culori sobre si minime inflorituri. Prin toate elementele distinctive, aceasta gama vine in continuarea campaniei „Sec de Murfatlar”, in nota diametral opusa cu „povara” gamei Zestrea.

Culoarea e rubinie uniforma, fara adancime. „Picioarele” de pe pahar sunt rare si inegale, ca si graficul evolutiei PIB-ului in 2010-2011. Nasul e scurt, cu aroma simpla de prune si ceva usor intepator, as zice dafin. Alcoolul incepe sa se simta dupa o perioada, dar daca e servit bine racit se poate evita acest mic neajuns -oricum nu castiga prin incalzire si aerare.

Corp mediu, bazat pe o aciditate destul de prezenta, completata de o anumita senzatie de fructe suculente: prune de vara, pere zemoase. La baza s-ar mai putea distinge si niste note mai astringente, din familia caiselor necoapte. Taninii sunt slab reprezentati, si anihilati de un mic rest de zahar. Postugustul e acid, cu senzatie generala de fructe rosii.

Cam atat ar fi de spus despre acest vinisor. Partea buna e ca e sec, si e Cabernet Sauvignon (da, pentru Murfatlar e un progres). Partea rea e ca nu are deloc adancime si structura. Partea buna e ca nu miroase a acetona si nu lasa senzatia de gura acra. Partea rea e ca nu lasa nici o senzatie. Partea buna e ca e corect, la pret si prezentare. Partea rea e ca nu e memorabil, sau macar vrednic de amintire in vreun fel. Descrierea lirica de „mister al naturii” de pe contraeticheta s-ar fi potrivit mai bine unui Amarone, dar nu are nici o legatura cu vinul de fata. Aici  o alta recenzie, care e cam in aceeasi linie.

Am ales acest Cabernet, deoarece il vad ca o etapa intermediara: o diferentiere clara fata de vechea gama, atata ca vin cat si prezentare, si in acelasi timp departe inca de acel Cabernet care ar putea fi produs de Murfatlar cu putin efort si atentie: curat, corect, interesant, affordable, care sa trezeasca interesul pentru gamele superioare.

Publicitate

5 comentarii la “Cabernetul vechi si nou al Murfatlarului

  1. Ciprian
    29 septembrie 2011

    Si crama mica din crama mare e gata, s-au miscat rapid de tot 🙂

    • Mihai Oprea
      30 septembrie 2011

      Fara indoiala, de la Razvan Macici sunt sperante si asteptari mari, si sunt convins ca stie ce e de facut. Concluzia postului meu era tocmai o aluzie in acest sens.
      Sincer, sper ca efectele eforturilor lui se vor vedea si in gamele de larg consum, nu doar in gama superioara destinata Horeca.

  2. Ciprian
    29 septembrie 2011

    Tin sa te contrazic putin referitor la 2008: mai multi producatori cu care am stat de vorba, mi-au spus ca in 2008 au scos vinuri superioare celor din 2007. Si sa nu uitam ca 2007 a avut parte de multe surle si trambite. Dupa cum am tot spus, astept inca acel vin minune din 2007 🙂

    Cat priveste Murfatlar, am fost miercuri pe la ei, cunoscandu-l persoanl si pe Macici. Sincer acu’, cred ca oamenii aia au ganduri foarte serioase, iar Macici nu mi s-a parut genul de om care sa accepte astfel de provocari fara garantii clare. Din cate se pare, Razvan va oferi putina consultatie si vinurilor din gama inferioara; daca ar fi asa, mai exista o speranta :))

  3. Mihai Oprea
    28 septembrie 2011

    Sunt rezervat in aprecieri, astept sa vad 2-3 vinuri din noua gama Wine Soul ca sa ma pronunt; intre timp vand ca culeg de zor si lucreaza la crama din crama 🙂

  4. Dan
    28 septembrie 2011

    Mai nou au introdus o gama premium cu surle si trambite, cu vinificator de renume si etc…Fac si PR activ ceea ce e un first pentru granzii de pe le noi.
    Am asa un feeling ca din cauza a catorva vinuri reusite pe care le vor scoate in perioada urmatoare, perceptia mediei de specialitate de la noi despre Murfatlar se va mai imbunanati…
    Problema lor insa este marea masa de „plonk”, sub diferite nume , soiuri si branduri pe care o arunca pe piata an de an.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 28 septembrie 2011 de în Vin şi etichetată , , , , .

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.571 de abonați.

Categorii articole

%d blogeri au apreciat: