Cu anticipatie si nerabdare m-am bucurat ca s-a nimerit sa fiu la Bucuresti pe perioada targului. Cu cateva saptamani in urma incepusem sa-mi fac planuri in acest sens. Experienta de la Vintest mi-a aratat ca e nevoie de o abordare cat de cat metodica, pentru a reusi sa surprind si sa ordonez cat mai multe gusturi, arome, imagini si informatii.
Pentru cele 3 ore cat mi-am rezervat vineri seara, mi-am propus: sa pornesc de la stanga la dreapta, in sensul acelor de ceas (se preteaza, deoarece aranjarea standurilor a fost in cerc), sa incerc mai intai vinurile albe cu un pit stop la mijloc pentru o pauza de gustare, si apoi la intoarcerea in sens invers sa iau la rand vinurile rosii. Mi-am propus de asemena sa fac fotografii cu cat mai multe standuri, si sa iau date de contact, pliante, etc. In mare masura, cred ca am reusit sa ma tin de plan.
Incerc acum, la cald, sa trec in revista cateva din impresii si note; probabil ca voi mai reveni saptamanile urmatoare cu cate un amanunt si descriere.
In cateva cuvinte, organizarea a fost buna: standurile destul de incapatoare, cam toate aveau pahare, picurator si apa de clatit; destul de multe au oferit si mici gustari (paine prajita, biscuiti, felii de mar, etc.), pliante si carti de vizita din belsug; spatiu suficient de plimbare printre standuri –desi in fata unora se formau adevarate cozi, personal in general amabil si informat. Oricum, asteptarile mele s-au concentrate pe vinuri si nu neaparat pe locatie in sine.
Standul Gramma era chair langa intrare, si avand doar vinuri albe a fost un puct bun de inceput. M-am grabit spre Cuvee Visan, despre care auzisem multe. Un cupaj rotund si elegant de Aligote, Feteasca Regala si Feteasca Alba, care pune in valoare ce e mai bun din cele trei soiuri. Aligote-ul varietal de asemenea merita incercat pentru aciditatea debordanta.
Am regasit cu placere standul cu zambete de la WineRo, unde m-am concentrate pe noutati. Riesling-ul Cati, un Spatlesse din regiunea Mosel, integreaza excellent dulceata si mineralitatea. Un producator cu o suprafata minuscule, multi ani de traditie, si minutiozitatea nemteasca –reteta infailibila. Am regasit Enira Duo –cupajul se Shyrah si Cabernet, care mi s-a parut mult mai temperat, fructuos si elegant decat asa cum il remarcasem la Vintest. Prima impresie poate insela… Am mai remarcat un Chardonnay Californian de la Gallo, bogat si corpulent, cu inchidere screwcap!
La standul Samburesti a fost greu sa evit contactul cu Cabernetul si noul Merlot, tinandu-ma de cuvant si concentrandu-ma pe vinuri albe. Si bine am facut, pentru ca Chardonnay-ul de 2010 este o bomba de fruct, bogat si exuberant, cu pere, gutui si miere de tei in buchet, si cu o aciditate fina si eleganta.
Un mic stand, promovand vinurile din Argentina (in special ale producatorului Michel Torino) ascunde adevarate comori. Din nou, am incercat soiuri locale, specifice. Tannat-ul Don David, 2010 are asprimea aerului montan, care ii accentueaza corpolenta specifica soiului. Un vin paduros, plin de muschi, ferigi si scoarta uscata, taninos si vivace. Sa nu uit, premiat la IWC Londra 2010. Torrontes-ul 2009 este un must-try: buchet extraordinary de divers, o adevarata gradina de vara, aromele sunt atat de intese in gust incat pare demidulce, desi are doar 4g de zahar la litru, si o aciditate de 6.2g/l! Premiat in 2009 de Decanter si IWSC. Cand isi vor gasi un importator cu o retea de distributie nationala, vor fi o revelatie.
La Senator Wines mi-a placut cupajul alb Varius, si Zghihara. Am remarcat aparatul interesant Jovial , care semana cu un espressor de cafea, si care ascunde de fapt doua BiB-uri de cate 10 l (vin rosu si alb), -pastrate fiecare la temperature optima- cu robinetele de rigoare. Mi-ar place sa-l primesc cadou 🙂
Standul Cramelor Oprisor, bogat, populat si vesel ca de obicei, a fost o exceptie voita de la regula vinurilor albe: Smerenie. Acest cupaj monumental si introspectiv merita cercetat in liniste, cu gandul curat de alte intruziuni, ca intr-o biblioteca cu carti vechi. Ma voi reintoarce la el.
Alcovin Macin este un producator cu care nu m-am mai intalnit pana la GoodWine. Din gama Curtea Regala, mi-au atras atentia Aligote-ul (cu o aciditate mai minerala si mai bine integrata decat la Gramma), si un Muscat Dry, care si-a pastrat intact buchetul floral chiar si in lipsa zaharului.
La Crama Garboiu m-am abtinut cu greu sa-mi torn din Feteasca Neagra Bacanta 2009, si am incercat Plavaia, despre care auzisem multe. Seamana cu un Sauvignon Blanc moderat, dar are si o vioiciune acrisoara, specifica. Mi-as dori sa preia acest soi si alti producatori, sa pot face o comparatie. De asemenea, am remarcat noua gama, Varancha (un acronym de la Vrancea?) care va aparea si la BiB.
Pauza culinara la standurile Angst si Napolact, unde gustul branzaturilor traditionale maturate in grota si al mezelurilor crud-uscate mi-a reamintit ca tot la Cluj e acasa, si de acolo vin lucrurile bune 🙂
Am sarit vreo trei standuri si m-am grabit spre un banner care ma atragea ca un magnet: Chile. Cu interesul trezit de degustarea de zilele trecute, m-am bucurat sa reintalnesc vinurile atat de dragi: bogate, tinere, exuberante si totusi adanci. Au avut o varietate de producatori si game, dintre care am remarcat in mod special un Sauvignon Blanc Paso del Sol 2010, si mai ales un cupaj de Chardonnay si Viognier 2009, din valea Limari (cea mai nordica). Desi baricat aproape un an, are o prospetime si o vioiciune nebuneasca, un adevarat sprinter.
Eh, si de aici a inceput greul, ca am dat de vinurile rosii 🙂 Oprire de rigoare la standul Rotenberg, avid fiind de noul Merlot Clasic Rotenberg 2008. L-am gasit fin, catifelat, asezat si molcom (aproape ca un ardelean 🙂 ); visina, pruna, ciocolata si frunza de nuc sunt stapane. Un Merlot care este inca pe o panta ascendenta, si va atinge maturitatea in vreo 3-4 ani. Notorius 2007 e la fel de aspru, piperat si abrupt, asa cum il stiam.
Am trecut vizavi la standul Vigna, extrem de curios de cele doua vinuri: Ovas si Otarnita. Atat cupajul cat si Pinot Noir-ul, desi se simte ca sunt tinere si mai pot sta la sticla, mi-au lasat o impresie placuta –punctata de conversatia de calitate si de braza de burduf de la Moeciu. Sunt o gazda primitoare.
La Vinarte, am inceput cu Floarea de Toamna (zglobiu si curgator, asa cum trebuie) si m-am concentrate apoi pe doua noutati. Riesling-ul Terase Danubiane imbina fructuozitatea si buchetul italian cu mineralitatea si aciditatea celui german. Are tinuta, corp si vivacitate. Un vin sarbatoresc si festiv. In aceeasi nota sarbatoreasca am trecut spre ceva cu totul deosebit: Cuvee d’Oro, un spumant Blanc De Noir. Dupa stiinta mea e cam singurul de acest fel de la noi. Pastreaza frumos fructul, iar perlatia marunta si deasa il pune in evidenta; culoare stalucitoare si apetisanta.
In vecini, la Serve, in asteptarea Cuvee-ului Charlotte de a doua zi am descoperit prima Feteasca Neagra vinificata roze de la noi (in cupaj cu Merlot): Terra Romana Rose 2009. Culoare corecta, somon, corpul aduce mai mult catre vinurile rosii prin urmele de visina si coacaze, pastrand insa prospetimea. Va fi unul din favoritele mele la vara.
Printr-un complex de factori (ceata, orarul avioanelor si trenurilor) mi-a aparut ocazia sa petrec si a doua zi vreo ora la targ. De aceasta data, mi-am propus sa merg tintit, catre anumite standuri.
La Serve, de neratat lansarea noului Cuvee Charlotte 2008 –Feteasca Neagra si Merlot. O editie frugala, de 15,000 de sticle, combinata cu cererea ridicata si notorietatea gamei ii va asigura o “disparitie” rapida de pe rafturi. Are o eleganta subtila, britanica, pe conceptul “less is more”: fiecare aroma e la locul ei, nici una nu e excesiva sau intruziva; se desfasoara temeinic si capteaza intreaga atentie gustative. Daca pun mana pe vreo sticla, nu ma ating de ea vreo 2 ani.
Avincis propune un set interesant de trei vinuri albe: o Cramposie Selectionata, Sauvingon Blanc si Feteasca Regala. Sauvignonul e mineral, crocant, astringent, florile ramanand in plan second. Feteasca Regala a fost o mica surpriza, ma asteptam la buchetul delicat de trandafiri si iarba, si am gasit ceva apropiat de un Chardonnay: pere, corcoduse, si chiar o parere de unt.
La Stirbey am remarcat Merlot-ul Rezerva, 2008, editie speciala pentru Ordinul Cavalerilor de Malta. Lemnul discret exprimat si bine integrat, notele au inceput déjà sa vireze dinspre fructe rosii spre fructe negre, un usor iz afumat ii da un farmec de epoca, ca o mobila de colectie.
Chateau Pamidovo este un producator din Bulgaria, de la care am remarcat un Mavrud vinificat varietal, baricat. Salbatic ca un adevarat trac, piperat si brusturos, ma duce cu gandul la sacrificii rituale de berbeci, raiduri pirateresti pe insule cu nume de zeite, si cautarea unei lani de aur. Au si ceva roze-uri, care merita trecute cu vederea.
Micul stand al Domeniului Anastasia propune un Merlot din Dealu Mare, in doua variante: baricat, si cu chipsuri. Desi se trage din vie tanara, are structura si adancime. Exprima naturalete si sinceritate, ca si oamenii care il fac.
In mare graba am mai trecut pe la standul Domeniilor Sahateni pentru Feteasca Neagra Artisan, si pentru un Pinot Noir din gama Anima, si din nou pe la Rotenberg. Am incheiat cu un pahar de Chardonnay si zambete de la WineRo.
Si acum rezumatul:
Surprize placute: Argentina (toate vinurile Michel Torino), Chardonnay Samburesti 2010, Chile (Chardonnay + Viognier din Limari), Serve (Cuvee Charlotte 2008), Vinarte Riesling Terase Danubiane, Bulgaria (Chateau Pamidovo Mavrud), Rotenberg Merlot Clasic 2008;
Am regasit cu placere: Enira Duo, Rotenberg Notorius, Stirbey Cramposie Selectionata, Budureasca Fumee 2009, Artisan Feteasca Neagra;
Am mai remarcat: Gramma Cuvee Visan, Oprisor Smerenie, Cati Riesling Spatlese Mosel, Vinarte Cuvee d’Oro Blanc de Noir, Petro Vaselo, Serve Terra Romana Rose, Avincis Feteasca Regala, Merlot Anastasia, Alcovin Curtea Regala Muscat Dry.
Neplacut: standurile partenerilor principali, Cotnari si Jidvei. Cotnari a adus o selectie saraca, nereprezentativa, cu vinuri mediocre; de la Jidvei n-am reusit sa degust nimic, deoarece in ambele zile staff-ul de la stand era extrem de ocupat sa vorbeasca la telefon –probabil preluau comenzi de sute de vagoane.
Mi-as fi dorit sa fie prezenti: Murfatlar –cu noua gama 3 Hectare si Shyrah-ul M1, Corcova cu Muscat-ul sec si Shyrah, Recas –cu tot ce au 🙂
Good bye, GoodWine.
Nu cred ca Murfatlar va fi prezent la GoodWine prea curand. A fost o exceptie anul trecut, pe care, noi, ca organizatori, vom avea grija sa nu se mai repete.