Data: 24 august 2011.
Vin: Carmenere 2010, sec, 13% alc, Valle Central, Frontera -Concha y Toro, Chile.
Despre producatorul (mai bine zis imperiul) Concha y Toro ar fi multe de zis, in principal de bine. Sunt cel mai mare cultivator de vie si producator de vin din Chile, unul din cei mai mari la nivel mondial, cu o bogata traditie in tara lor. Au podgorii in toate terroir-urile importante din Chile, si diferite game de vinuri cu personalitati distincte, de la lejer la superpremium.
Gama Frontera este entry-level si se adreseaza celor care doresc o provocare, o „frontiera” de depasit, fie ea geografica ori a cunoasterii. Mi-a placut „story-ul” brandului, cu cele patru frontiere naturale care pazesc zona viticola din Chile: muntii, oceanul, deserul, gheata. Ocrotite de ele, vaile fertile udate de raurile repezi din Anzi isi formeaza cate un terroir distinct, vinul avand un caracter aparte in functie de valea (si versantul) de pe care a fost recoltat.
Soiul Carmenere are in Chile o a doua patrie: adus din Franta inainte de filoxera, pierdut apoi regasit, scos din cupaje si lasat sa se bucure liber… si-a format cu siguranta o identitate proprie. Valea Maule (parte a sistemului Vaii Centrale) are cele mai intinse plantatii de Carmenere, si in acelasi timp un terroir care ii imprima o nota distinctiva: soluri argiloase, bogate in oxizi, pante abrupte care limiteaza influenta oceanului.
Si vinul pe care l-am baut: rubiniu elegant, limpede, cu tente violete bine conturate, „picioare” uniforme si paralele pe pahar.
Scos direct de la frigider are un nas posac de lemn ud, ceva cireasa. Gust aspru de frunza de nuc strivita intre dinti, pruna verde.
Dupa 10 minute, fructele se bat care sa iasa in fata: pruna intra prima, apoi cireasa coapta, mai timida niste mure. Gustul se deschide frumos, cu senzatii de livada in parg: multe prune, struguri copti, ceva ierburi condimentate (cimbru?). Corpul este bine structurat, cu tanini abia tinuti la respect de carnea fructelor. Baricul, daca exista, este foarte discret -as putea banui niste note de coniac si coaja de paine.
M-a captivat un postgust imbatator, prelung, cu cacao, masline si …oregano, care se raspandeste in toate colturile gurii si lasa o impresie persistenta. Parca poti sa-l mesteci.
Ca impresie generala, vinul are multe de spus, si ti le spune direct, nu trebuie sa-l plimbi pe la nas minute in sir. E un vin in spiritul „frontierei”: direct, bogat si accesibil, fara a parea facil. Mi-a trezit curiozitatea sa incerc alte Carmenere din alte vai chiliene. 20 de lei la Auchan.