Data: 29 august 2011.
Vinho Verde 2010, alcool 9%, Tribuno, Vinho Borges, Portugalia.
Imi inchipui viata lucratorilor la vie de pe dealurile din nordul Portugaliei; dealurile sunt acoperite de randuri neregulate de vie de inaltimea unui om, dupamiezele sunt batute de soare si vanturile aspre de pe Atlantic si Biscaya. Cina e simpla si tihnita, cu branza grasa, masline sarate si paine de casa. Si vin verde.
Vinho verde denumeste generic atat o varietate de vin, cat si o regiune viticola din partea nordica a Portugaliei. In cea mai mare parte se vinifica alb, din soiuri autohtone (Perdena), dar exista si vinho verde rosu. E intotdeauna sec, in cupaj, tanar (se subintelege ca e din anul anterior vanzarii), cu continut redus de alcool.
Producatorul Vinho Borges, are podgorii in toata Portugalia si etaleaza o gama foarte variata de branduri, inclusiv vinho verde. Cel pe care l-am incercat (Tribuno) e imbuteliat pentru un lant de hypermarketuri, dar poarta un timbru de atestare a originii. In postarea de aici mai multe considerente privind producatorul, si review-uri de vinuri verzi.
Vinul e asa cum ii spune numele: alb-verzui la culoare, cu reflexii slabe metalice. Imbutelierea intr-o sticla albastruie il decoloreaza si mai mult, pare o apa „fortifiata” din cele pentru sportivi. In pahar este limpede, usor perlat cu bule mici, egale si neuniform distribuite.
Mirosul e tot verde si direct: iarba proaspata (cosita, tunsa, strivita, etc.), coarde de vie, mere necoapte. E destul de persistent, chiar si dupa rasuflarea dioxidului de carbon.
Corpul e usurel, sustinut de o aciditate vioaie si gustul fructat-acrisor: mere de vara, ceva fructe albe (dude, corcoduse) si o nota minerala care usuca gura. Alcoolul e extrem de discret, iar postgustul e destul de scurt, in aceleasi tonuri acrisoare.
Il vad extrem de versatil la asocieri culinare, de la tartine usoare si aperitive picante, pana la pui la gratar si peste la cuptor. As incerca chiar sa-l folosesc pe post de vinegreta la o salata de pui. Cred totusi ca cel mai bine ii sta alaturi de o mancare simpla si satioasa, in spiritul rustic al originii.
E un „best-buy”, intr-adevar.
Problema e ca se gasesc vinuri de 14 grade la 14 lei, care nu au nici pe jumatate prospetimea si fructuozitatea acestuia, iar consumatorii il trec cu vederea pentru ca e „prea slab”. De fapt, ei fac o afacere mai proasta pentru ca 14 lei vinul + 4 lei apa minerala pentru spritz le ofera mai putin decat acest vin verde de 9 lei.
Un vin de vara perfect la 14 lei si 9 grade.