Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Feteasca Neagra 2008, La Nuci, Budureasca


Sistemul BiB (bag-in-box) a aparut in 1955, ca o necesitate pentru depozitarea acidului sulfuric pentru bateriile de masina. Zece ani mai tarziu, a fost patentat pentru vinuri, in Australia. Avantajele majore ale acestui sistem fata de butelie, este ca previne oxidarea vinului dupa deschidere, prin inchiderea ermetica a recipientului. De asemenea, previne anumite defecte cum ar fi defectul de dop. Vinul respectiv ar fi fost vandut vrac, si transportat in recipientele clientului (sticle, bidoane, ulcioare, etc.).

Aplicabilitatea acestui ambalaj face ca vinuri care altfel s-ar fi perisat destul de repede, sa devina accesibile unei game largi de consumatori. De asemenea, ecuatia vin vrac=calitate slaba nu se mai demonstreaza intotdeauna, desi multi producatori aleg in continuare pentru BiB un vin inferior celui din sticle.

Pe piata noastra sunt mai multi producatori care ofera vinuri ambalate in sistem BiB. In postarea si discutiile de aici sunt inventariati cei mai multi dintre producatorii care ofera in mod obisnuit acest tip de ambalare.

Am incercat vinul din gama „La Nuci” -produs de Cramele Budureasca- cu ocazia unei iesiri de weekend. Ambalajul avea doua marimi, la 3l si 5l. Vinurile disponibile au fost Merlot si Feteasca Neagra (la Crama Noastra -36 lei 5 litri). Am ales Feteasca Neagra 2008, demisec, 13.5% alcool, DOC Dealu Mare.

Vinul este destul de tipic, „bifeaza” toate elementele unei Fetesti de larg consum: culoare bordo-violacee, corp structurat pe tanini medii, echilibrat de visina si tente amarui de brusture. Nasul e destul de discret -fructe rosi generice- si postgustul la fel (visinata), iar alcoolul e echilibrat de urmele de zahar, vinul fiind demisec.

In mare e un vin corect fara a fi remarcabil, tipic de larg consum. Nu evolueaza in pahar, dar nici nu da dureri de cap si senzatie de uscaciune in gura. Este clar inferior produsului Budureasca la butelie, dar se gasesc destule Fetesti la sticla mai slabe decat acesta. Culinar sta bine langa gratare de pui, ceafa de porc, etc; nu l-as alatura langa mici, miel si alte fripturi picante sau aromate puternic, deoarece ii lipseste corpolenta.

M-a surprins alegerea producatorului in ce priveste designul ambalajului si numele gamei. Elementele descriptive sunt formate dintr-un clasic peisaj stilizat: in fundal niste dealuri „toscane” cu ruine romane printre vii; in prim-plan un butoi inconjurat de ciorchini de struguri de masa albi si roz, elementul central e o sticla „bordeleza” si un pahar cu vin rosu, care e un „flute” de sampanie sau un pahar de sherry mai mare. Asadar, un peisaj toscan cu struguri albi, o sticla brodeleza, si un pahar de sampanie -toate pentru un continut de Feteasca Neagra. Peste toate edenumirea gamei -„La Nuci”, care arunca si mai multa confuzie.

Pentru un producator ca Budureasca, cu o strategie de brand si produs atat de coerenta, mi se pare cel putin surprinzator lipsa de atentie acordata acestui segment. Nici un fel de informatii nu sunt date de site-ul producatorului, si nici nu am vazut vinul in retail. Pot doar sa presupun ca e un experiment-pilot, si cutiile de carton sunt generice, personalizate doar prin sticker-ul alb cu datele producatorului si ale vinului.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 6 septembrie 2011 de în Vin şi etichetată , , , , , , .

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.572 de abonați.

Categorii articole

%d blogeri au apreciat: