In continuarea „verticalei” in lumea Sauvignon Blanc-ului, am mai facut un pas la Antipozi. Faimoasele vinuri albe ale Noii Zeelande mi-au trezit curiozitatea si interesul. In ciuda ofertei limitate din retail, am ales sa debutez cu un vin cunoscut, daca nu chiar faimos.
Sauvingon Blanc s-a aclimatizat repede si a dobandit o a doua patrie in Noua Zeelanda, dar provincia Marlborough -in special regiunea Cloud Bay- a reusit sa nuanteze aceste vinuri in moduri noi si deosebite.
Sauvingon Blanc il cheama asadar, 2010, sec, 12.5% alcool, Marlborough. Producatorul este gigantul local Nobilo, inchidere „screwcap”, asadar pe cat de tipic neozeelandez se poate.
Servit foarte rece, nasul e destul de retinut, ca o boare de vara ca sa zic asa. Are nevoie doar de cateva minute pentru a se transforma intr-o pajiste reavana. Abunda aromele vegetale verzi-coapte: iarba cosita, flori de trandafir salbatic, patlagina amaruie. Baza este formata dintr-un iz de soc usor trecut. Fara sa fie invaluitor, mirosul este totusi persistent si volatil. Contrastul acela dintre notele verzi si coapte ii asigura eleganta si distinctia.
Corpul este vivace, extrem de sec, si cu o aciditate debordanta. Gustul pluteste intro lume maritima, cetoasa, de golf batut de brize sudice: arome sarate-amarui, alge, piete ude. In fundal apar si elemente citrice, accentuate de aciditatea omniprezenta. Aceasta de fapt asigura coerenta structurii, intre elementele minerale si vegetale. Postugstul este scurt si sarat. Iluzia de astringenta se pastreaza in gura mult timp, am simtit-o si a doua zi.
Culinar, aciditatea il face potrivit pentru „stingerea” unor gusturi prea persistente. La mine s-a potrivit cu niste ficatei de pui la tigaie, cu garnitura de varza rosie. Cred insa ca locul lui adevarat este pe malul marii, alaturi de fructe de mare si peste oceanic: neaparat biban de mare sau dorada. Pentru indrazneti, ar merge si cu un aperitiv de genul nachos, sau crochete de peste in sos tartar.
Vinul e deosebit, fara sa-l pot pune intr-o categorie anume. Nu am alte repere din Noua Zeelanda, insa cu siguranta se distinge de cele Europene. Cartile zic ca tipicitatea ar fi in jurul gustului de agrise verzi… Daca am gasit asa ceva pe raft in Auchan, cele din gamele superioare cred ca pot fi memorabile.
Povestea producatorului Nobilo merita si ea amintita: un imigrant de pe coasta dalmata, Nicola Nobilo reuseste sa treaca peste greutatile unui nou inceput in lumea noua, si fondeaza compania care este astazi unul din liderii locali ai bauturilor. Marea majoritate a podgoriilor lor se afla pe insula nordica, insa faima Regiunii Marlborough pentru vinurile albe i-a impins si acolo. Desi industria neozeelandeza de vinuri e in crestere, totusi productia lor reprezinta o picatura fata de oceanul de vin Australian.
Insa intr-acolo imi voi indrepta paharul cu alta ocazie..
Merci de sugestie; Villa Maria e un nume mare pe la ei, premiat din greu.
Iti recomand un Villa Maria Private Bin de la Metro… teoretic ar trebui sa te surprinda placut si sa ai si termen de comparatie.