In finalul circuitului in lumea Sauvignon Blanc-ului, ultimul meci e „in deplasare” -am ales un vin SB din Spania: un vin atipic pentru aceasta tara, dar provenind dintr-o regiune buna, si cu o imagine a sticlei foarte atractiva.
Sauvignon Blanc 2008, sec, alcool 13%, DOC Rueda, Analivia, Pagos del Rey, Spania
Culoare: galben auriu, cu irizatii verzui (aduce cu culoarea lager-ului olandez), limpiditate cristalina, caracter usor petiant.
Nasul: la inceput servit bine racit e incert, aduce a iarba si un usor iz de pamant (miros de grajd? -fara conotatii negative). Dupa o usoara incalzire in pahar dezvolta arome bazate pe fructe tari (piersici, mere de vara, struguri verzi) si usoare tente minerale, de piatra de rau.
Gustul e bazat pe o aciditate bine integrata, fara asperitati, iar nivelul de alcool nu e sesizabil -decat dupa primele 4 pahare. Aromele se dezvolta pe plan vegetal, de mar verde, piersici si oregano. Corpul e bine structurat, chiar crocant, lasand in gura o senzatie usor aspra, ca nisipul de pe plaja… Postgustul e in mare amarui, cu senzatii de masline verzi.
Nu reusesc deloc sa recunosc tipicitatea soiului, ceea ce poate fi un impediment pentru puristi, dar pentru gurmanzi ca mine e un vin pe care-l bei alaturi de o masa improvizata. E genul de vin care merge de minune cu pui grill, aciditatea si guastul amarui scot in evidenta aromele prajite; n-ar fi o alegere slaba nici pestele, dar sa fie de apa dulce, mai gras; ca aperitiv alaturi de produse exotice gen tapas sau sushi ar fi o buna potrivire.
Ca si concluzie, cele patru Sauvignonuri din colturi diferite ale hartii au avut caractere total diferite:
-Casa de Campos din Chile are caracter floral-fructat, acrisor, excelent ca aperitiv prin aciditatea combinata cu fructul,
-Jidveiul autohton e o bomba de fruct, rodust si structurat, un vin bun pe toata durata mesei, care poate pune in umbra unele preparate mai discrete,
-Nobilo din Noua Zeelanda e raiul fructelor de mare: aciditatea debordanta, izul amarui si postgustul sarat il recomanda pentru fripturi de peste oceanic,
-Analivia din Spania e un vin vegetal-mineral, cu o aciditate sanatoasa acompaniata de fructe tari, excelenta pentru combinatii exotice
Preferintele personale mai indeamna spre America de Sud, confirmandu-mi inca o data aplecarea spre descoperirea vinurilor Chiliene; imi ramane in minte insa versatilitatea acestui soi, prin gama bogata de expirimari si forme in care se poate aseza.
In asteptarea lansarilor de vinuri din aceasta toamna, urmeaza un „circuit” al Cabernet-ului, in care incerc sa acopar patru continente.
drept dovada, multe vinuri din Lumea Noua sunt venite la noi pe filiera engleza 😀
@Mihai
Cred ca si cererea de vinuri de acolo e inca mica la noi. In plus ei exporta cantitati mari in UK de exemplu, cred ca nu ii tenteaza foarte mult o piata ceva mai atipica ca a noastra.
Deja doua propuneri de SB din Noua Zeelanda, inseamna ca e ceva de baut pe acolo 🙂
Noua Zeelanda e a doua patrie a Sb-ului dupa Franta. el s-a acomodat alaturi de Pinot Noir cel mai bine la locurile de acolo.
Intr-adevar, si din ceea ce am degustat si am citit despre ce produc acolo, se pare ca si-au luat fosrte in serios treaba. Pe langa terroir-ul ideal (dealuri cu pante line, toamne lungi cu nopti reci, brize marie si dimineti cetoase), vinificatorii au aplicat tot ce stiau mai bun in domeniu. Il vinifica si in stil spumant. Sunt un pic frustrat de oferta extrem de limitata din supermarketuri -la fel si pentru Chile.
Daca mai vrei o variatan de Noua Zeelanda am vazut azi la Real un Matua , tot Malborough…baietii chiar se pricep la Sauvignon din ce premii au obtinut:
http://www.matua.co.nz/index.asp?s1=our+wines&s2=Wine+Awards