Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Vinul pe internet: de ce e bine sa scrii despre vin


Unul din blogurile de vin pe care le urmaresc a abordat  interesanta tema a scrisului despre vin pe internet.

Pornind de la (falsa) ipoteza ca tipariturile despre vin vor disparea odata ce scrisul online se va generaliza, Chris Kissack de la Wine Doctor conchide ca printul si onlineul au roluri, targeturi si utilitati diferite, astfel ca nu se elimina ci se completeaza. Autorul  merge mai departe, incercand sa afle utilitatea stie-urilor despre vin, si modul in care acestea pot interactiona cu consumatorii.
El gaseste trei asemenea utilitati: furnizarea de continut lipsit de constrangerile editoriale ale printului; rolul de platforma si mediu de discutii si dezbateri; rolul ludic, de „entertaintment”, de spatiu pentru placere si distractie.

Pericolele care sunt corelate, se refera la dumb-izarea userului prin furnizarea de continut facil, la dezbaterile care o pot lua razna, la subsidizarea contributorilor de catre producatori, la copierea simplista a textelor din print in online, etc.

Ma bucur ca subiectul a fost abordat intr-o maniera atat de directa, inseamna ca lumea inca are incredere in Internet 🙂 De asemenea, cred ca lumea romaneasca a scrisului despre vin reuseste  sa evite pericolele de mai sus. Online-ul si printul despre vin s-au dezvoltat mana in mana, fara a se plasa pe planuri antagonice. Nu cred ca exista pasionati de vin in Romania care sa prefere unul din medii in dauna celuilalt. De asemenea, ma bucur ca producatorii au abordat onlineul intr-o maniera serioasa; exista interactiuni si calitatea acestora este in crestere. Continutul editorial este tot mai variat, desi e mult loc de imbunatatire.

Dar poate lucrul care ma bucura cel mai mult este evitarea elitizarii vinului, a discutiilor si scrisului despre vin. Cred ca girul oferit de o publicatie celebra poate fi util pana la un puct, dar poat fi si foarte contraproductiv (vezi cazul Decanter din Ungaria) . O comunitate de pasionati ai vinului este mult mai utila consumatorilor si publicului general decat o publicatie cu articole traduse, reguli rigide si pret prohibitiv.

Cred ca vinul este un produs care incorporeaza efort, cunoastere si imaginatie, si de aceea este asemanator unui demers artistic. In aceeasi masura, vinul trebuie sa fie un produs accesibil, abordabil si placut. Strugurele are capacitatea sa se metamorfozeze in infinite feluri de 7,000 de ani incoace, asadar cred ca fiecare se poate regasi in vin. Vinul si scrisul despre vin sunt  produs care sa se adreseze tuturor si sa uneasca spiritele in loc sa le dezbine.

In loc de PS : micul meu blog a depasit 1000 de vizualizari unice, yaay 🙂

Publicitate

5 comentarii la “Vinul pe internet: de ce e bine sa scrii despre vin

 1. robert
  22 februarie 2012

  Ok! Va multumesc! As mai avea nevoie un pic de indrumare: ce as putea scrie la capitolul 3 (contributii proprii) avand drept ca tema: principalele componente din vin si rolul acestora in sanatate?

 2. robert
  22 februarie 2012

  Da, scuze, m-am exprimat gresit! De exemplu, imi trebuiesc ceva informatii despre feteasca neagra, dar ma intereseaza cel mai mult datele experimentale facute pe acest soi (continutul fenolic etc).

  • Mihai Oprea
   22 februarie 2012

   Eu din pacate nu detin astfel de informatii; am mai gasit sporadic pe internet, dar cel mai sigur e sa te adresezi productatorilor, care cred ca vor raspunde cu placere.

 3. robert
  22 februarie 2012

  Ziua buna! Aveti ceva materiale despre soiurile de vin romanesti si aportul acestora in diferite substante? Imi trebuie pentru studiul de caz al lucrarii de licenta si nu gasesc…

  • Mihai Oprea
   22 februarie 2012

   Robert, din pacate nu inteleg exact sensul intrebarii tale, la ce te referi cand spui „aportul acestora in diferite substante”? Oricum, despre soiurile romanesti sunt disponibile multe informatii pe internet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 23 septembrie 2011 de în Vin şi etichetată , , , , , , , .

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.572 de abonați.

Categorii articole

%d blogeri au apreciat: