Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Noua lume a vinurilor, azi si maine (World Wine Awards 2011)


Premiile World Wine Awards 2011 ocupa cea mai mare parte a paginilor numarului din octombrie din Decanter.

Evenimentul se desfasoara incepand din 2004, intotdeauna in septembrie. Anul acesta numarul de probe a crescut cu 11% fata de 2010 ajungand la 12,254, acoperind 56 de regiuni vitivinicole. Detalii privind gruparea probelor, juriul, tehnica de degustare si notarea sunt explicate extensiv in introducerea articolului.

Starurile competitiei au fost din nou regiunile din emisfera sudica. Argentina si-a confirmat imaginea de lider al industriei din „Lumea Noua” si nu numai, crescandu-si numarul de trofee internationale de la patru in 2010 la 6 in 2011. Vinurile argentiniene au stralucit la toate palierele de pret, iar cateva regiuni noi (Patagonia) au produs suprize placute. Noua Zeelanda si Australia s-au prezentat foarte onorabil, castigand trei, respectiv doua trofee internationale. In special la categoria Sauvignon Blanc, vinurile neozeelandeze au eclipsat de departe orice concurent.

„Lumea Veche” si-a aparat demnitatea prin Franta si Portugalia, cu cate trei trofee fiecare, in special la categorile varietale. Italia si Spania, au castigat cate un trofeu. Suprize placute au venit din Europa Centrala si zona Mediteraneana unde Slovenia si Grecia au reusit sa depaseasca concurenti seriosi, tot la categoriile varietale.

Marea surpriza a concursului a venit din partea Chinei, care a castigat un trofeu laa categoria „Red Bordeaux Varietal over 10 £” cu un cupaj din 2009 produs de He Lan Qing Xue, din zona muntilor Ningxia. Aceasta demonstreaza nu numai ambitia si eforturile (si sprijinul guvernamental) depuse de producatorii chinezi, ci si faptul ca industria vinului din Asia a dobandit un nivel suficient de maturitate pentru a concura – si chiar a ajunge la egalitate – cu regiuni consacrate. Asadar, ca sa-l citez pe Steven Spurrier, organizatorul concursului, „in today’s world of wine, take nothing for granted”.

Si producatorii romani au trimis probe care au fost jurizate la categoria Europei Centrale si de Est. In putine cuvinte: Recas a castigat trei medalii de bronz – la categoria vin alb cu Solo Quinta 2010,  la categoria roze cu Wolfhouse Rose 2010 si la categoria vin rosu cu Cuvee Uberland 2009. La ultima categorie si Domeniile Coroanei Segarcea au luat bronzul, cu Cabernet 2008. Alti producatori care au trimis probe: Halewood, Prince Stirbey, SERVE. „Much of the Romanian wine continues to be distinctly ordinarily” este verdictul care sumarizeaza prestanta producatorilor romani, cu exceptia onorabila a Recasului.

In acest ritm, regiuni ca Georgia, Albania si chiar Rusia vor deveni repede „rising stars” in lumea vinului, Bulgaria, Slovenia si Grecia isi vor consolida locul. Oare Romania se va adanci in conul de umbra al conformismului si lipsei de creativitate?

Publicitate

Un comentariu la “Noua lume a vinurilor, azi si maine (World Wine Awards 2011)

  1. Ciprian
    24 septembrie 2011

    Hehe, lasa ca s-a iscat un adevarat scandal legat de vinul chinezesc – vezi blog-ul lui Jamie Goode 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 24 septembrie 2011 de în Vin şi etichetată , , , , , , , , .

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.571 de abonați.

Categorii articole

Cele mai bune articole și pagini

%d blogeri au apreciat: