Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

In nisip se face si altceva decat petrol


Pana mai ieri, in mintea mea Murfatlar ocupa un loc disproportionat de mic cu cantitatile vandute. In cel mai bun caz, numele Murfatlar se leaga de  o campanie inovativa si indrazneata de marketing, respectiv lansarea gamei Sec de Murfatlar. Astazi mi s-a schimbat parerea.

La Madame Pogany a avut loc degustarea selectiei de vinuri 3 Hectare de la Sable Noble (nisipul nobil). Aceasta este gama dedicata HoReCa de la Wine Soul, divizia premium a Murfatlar. Ca Murfatlar are o divizie premium, si o gama dedicata Horeca sunt lucruri de aplaudat in sine. Si vinurile la fel.

Restaurantul m-a intampinat cu aceeasi atmosfera hip, lume la moda, decoratiuni minimaliste si bucatarie fusion; in fundal jazz avantgarde si bossa-nova; prezentarea vinurilor profesionista si neintruziva. Trendy.

Aperitivul a devansat un pic primul vin, dar quiche-ul Lorraine a apucat sa se intalneasca cu cupajul alb Pinot Gris & Sauvignon Blanc. Echilibrul si prospetimea caracterizeaza acest vin. Nasul se compune din aromele floral-ierboase ale Sauvignonului: soc, iarba taiata, coarde de vie. Atacul are o aciditate eleganta, retinuta, cu note de mere de vara. Corpul si finalul au o baza citrica (pomelo, grapefruit) si un iz surprinator de lavanda. Un vin rotund, slefuit, echilibrat, fara aciditatea excesiva sa Sauvignon-urilor meridionale, sau fructele zaharisite ale Pinot-urilor autohtone. Acest echilibru il face potrivit si ca aperitiv, dar si in finalul mesei la un desert usor pe baza de fructe si patiserie uscata.

Rose-ul contine peste 90% Cabernet Sauvingnon -si ceva urme de Merlot. Un vin mineral, astringent, intepator. Culoarea e rosie aprinsa, eleganta dar atipica pentru un rose. Olfactiv aminteste discret de fragute si ceva flori de vara (bujori, trandafiri). Celelalte arome si gustul sunt oarecum greu de incadrat, eu le-as pune in categorii abstracte de genul „flori ude de la o ploaie de vara”. E un vin corect si bine construit, dar gustul meu imi cere mai mult fruct intr-un rose.

La felul principal trebuie un vin rosu, si acesta e tot un cupaj. Un vin cu trei suflete, dupa cum a fost descris, maturat in vase de lemn si la sticla. Nasul si atacul apartin indiscutabil Merlot-ului: visina si mure, invaluitor fara a fi persistent. Corpul taninos al Cabernetului e catifelat si prietenos, concentrat mai ales pe cacao si lemn dulce. Finalul e tipic de Feteasca Neagra, cu note amarui de frunza de nuc, brusture si pruna afumata. Un cupaj indraznet si prietenos, abordabil, usor de potrivit cu o varietate de preparate. Mie mi-a mers cu un rissotto cu spanac si branza de capra, taninii au sustinut bine structura usor cremoasa a branzei.

Etichetele celor trei vinuri pastreaza similaritati cu gama existenta 3 Hectare, si adauca doar elegante ilustratii care sa exprime unicitatea solului: scoica, crab, cochilie de melc.

La desert (sau in loc de desert) a fost un vin intr-un usor contrast cu cele trei anterioare: Arezan 2008. Acesta este un monocepage de Cabernet Sauvignon, din struguri din vie matura (18 ani), care au fost atent normati si selectionati. Fermentat in vase de lemn, si maturat in baricuri si la sticla. Un Cabernet barbatesc, viguros, cu tanini cuprinzatori, si arome tipice de coacaze, tabac, prune si scoarta de copac. Postgustul e prelung si astringent. Tipic, acest Cabernet ar fi fost servit cu un fel principal de friptura; eu cred ca e mai felxibil si combinabil: in aperitiv cu carpaccio , masline marinate si parmezan; la felul principal cu preparate gratinate sau chiar o mamaliguta;  in finalul mesei  alaturi de branzeturi maturate si pateuri cu carne. Eticheta ultra-minimalista si abstracta mi se pare intr-o nota discordanta cu acest vin puternic, exuberant si dominator.

S-a mai scris deja destul despre aceste vinuri (aici, aici si aici…si in alte locuri), care pot insemna punctul de cotitura al imaginii Murfatlarului. Eu am gasit vinuri agreabile, corecte, interesante -asa cum ar trebui sa fie toate gamele entry de la Murfatlar.

Publicitate

2 comentarii la “In nisip se face si altceva decat petrol

  1. berbecutio
    13 octombrie 2011

    Subtil si elegant final! Voiam sa intreb de dopuri pana sa ajung acolo, dar renunt 🙂

    • Mihai Oprea
      13 octombrie 2011

      Intr-adevar, am fost tentat sa le acord dopuri, dar m-am scrupulele au invins: le-am baut amestecat, si doar cate un pahar din fiecare, asa ca poate nu a fost suficient. Daca as fi avut cate o sticla din fiecare, era altceva… 🙂 Oricum, sunt placut surprins, si le incadrez la vinuri corecte si interesante.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 12 octombrie 2011 de în Vin şi etichetată , , , , , , .

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.571 de abonați.

Categorii articole

%d blogeri au apreciat: