Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Let’s Cabernet everyone!


Ultimul meci din grupa Cabernetului opune doi jucatori exotici dar redutabili, bine proportionati si supli, cu o buna tactica in aparare si atacuri iuti.

Sudafricanul e colorat, cu vesminte stridente imprimate cu siluete prelungi de animale ale savanei, cu o veselie copilaroasa dar si salbatica. Recrutat in 2009, a fost incartiruit in inox si apoi direct in sticla. Eticheta australianului e mai militaroasa, in culori retinute si austere; poarta cu mandrie insemnele regimentului si ale comandamentului. A locuit cateva luni intr-un baric de stejar inainte de a fi transferat in sticla.

Din spatele culorii bordo- mate, sudafricanul trimite in atac un nas de lemn dulce si fructe rosii, sustinut de un corp  suplu. Taninii se rostogolesc lenesi ca si raul prin savana; unele vartejuri de cacao si meandre de vanilie se intalnesc prin curentul cu aciditate molcoma.  Un vin liniar, simplu fara sa fie mediocru; are suplete si avant, dar se potoleste repede intr-o toropeala calda. Recenzat si aici. 2 dopuri de la mine, mai ales pentru lipsa taninilor si evolutia plata.

A jucat: Cabernet Sauvignon 2009, alcool 13.5%, Tall Horse, South Africa, importat si disribuit de DGB Europe.

Rubiniu elegant, de culoarea catifelei vechi -ca o tunica militara patinata, australianul isi anunta intentiile combative printr-un nas prelung si invaluitor de santal si fum parfumat, care evolueaza frumos pe masura ce se incalzeste: mosc si ceva vanilie.

Atacul il da cu artileria fructelor: coacaze negre si cirese salbatice. Trupele de infanterie ale taninilor se desfasoara disciplinat pe palatul gurii, cu o astringenta bine dozata; papilele sunt cotropite cu salve de cireasa si condimente (nucsoara, vanilie). Ariegarda da lovitura de gratie cu note astringente de visine. Un vin ca un cavalerist victorian: lustruit, impetuos, invaluie si da lovitura de gratie in pas de parada. 4 dopuri, pentru structura bogata si intensitatea aromelor.

A jucat: Cabernet Sauvignon 2009, 13% alcool, Hardy’s -varietal range, South-Eastern Australia, parte a grupului Constellation.

Recapitularea intrecerii: Cabernet Sauvignon, cate unul de pe fiecare continent + unul din Romania, disponibil in retailul general, in gama de pret 10-30 lei:

-California, Woodbridge, Robert Mondavi, 2006: 3 dopuri;

-Romania, 3 hectare (gama veche), Murfatlar, 2008: 2 dopuri;

-Chile, Cono Sur Reserva, 2009: 3 dopuri;

-Franta, Pierre Channau, 2009: 3 dopuri;

-Africa de Sud, Tall Horse, 2009: 2 dopuri;

-Australia, Hardy’s -varietal range, 2009: 4 dopuri.

Acord castig australianului in aceasta „intrecere”, in special pentru structura robusta, aromele bogate si intense, evolutia buna in pahar si impresia generala de vin interesant, captivant.

Fara a avea nici un fel de pretentie de exhaustivitate, obiectivitate si rigoare, acest periplu a fost un exercitiu gustativ util (si placut), Am incercat sa compar vinuri cu stiluri de prezentare diferite, caracteristici la poluri opuse, si trasaturi individualizate. In definitiv, consumatorul pus fiind in fata sticlelor insirate pe raft, trece prin acelasi gen de proces mental.

Imi reprosez distanta mare dintre postari (2-3 zile) si intreruperile frecvente cu alte subiecte, fiind o perioada bogata in evenimente si prezentari. La o data viitoare, cred ca voi incerca sa simulez o degustare adevarata, avand in fata toate probele in acelasi timp.

Until then, let’s Cabernet everyone!

Publicitate

3 comentarii la “Let’s Cabernet everyone!

  1. Ciprian
    15 octombrie 2011

    Mihai, eu m tras concluzia din note: mosc, vanilie, santal, fum parfumat, iar vanilie, nucsoara, etc 🙂 Despre Alira nu vreau sa intru in vreo controversa, pt min raman un vin machiat excesiv. S-au grabit, trebuiau sa mai lase ceva timp viei sa se maturizeze

  2. Ciprian
    15 octombrie 2011

    Sincer, din descriere Hardy’s mi se pare a fi un soi de chestie ultra-baricata sau chipsuita

    • Mihai Oprea
      15 octombrie 2011

      Cu siguranta a fost o perioada in contact cu lemnul, intr-o forma sau alta. Nu mi s-a parut excesive notele lemnoase, mai ales ca unele pareau sa provina din vinificare (cele amarui) si nu din maturare.
      Pe gustul meu cel putin (imi plac aromele amare) a fost placut si rotund, mai ales in contrast cu competitorul.
      Ca sa ofer o comparatie, la Merlot Alira notele lemnoase mi s-au parut mult mai pregnante, si oarecum stridente -fara sa fie neaparat un defect, ci doar un mod de a privi lucrurile. Oricum, sunt in paliere diferite de pret.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 14 octombrie 2011 de în Vin şi etichetată , , , , , , , , .

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.572 de abonați.

Categorii articole

%d blogeri au apreciat: