Ultima degustare din acest sezon de la Crama Noastra a fost speciala, atat din punct de vedere al vinurilor, cat si al participantilor. In prezenta d-lui Serban Damboviceanu au fost prezentate (pentru prima data la Cluj, cred) vinurile Corcova, produse de compania Roy&Damboviceanu.
Am avut ocazia sa asist la prezentarea acestor vinuri cu ceva timp in urma, intr-un mediu mult mai ..parfumat (despre care am si scris). Anticipatia si surpriza au fost cu atat mai placute, cu cat am (re)descoperit nu doar cunoscutele deja vinuri (Merlot&Cabernet, Chardonnay, Rose, Rose Magnum), ci am degustat in premiera cateva noutati extrem de interesante: Muscat Ottonel-ul si vinul dulce.
Lume mai putina ca de obicei, dar mai interesata si avizata, ceea ce a dat loc multor discutii si interventii lamuritoare ale d-lui Damboviceanu. Vinurile s-au prezentat intr-o ordine oarecum crescatoare, ca o suita de Bach-de la cele usoare si cunoscute, care cele viguroase si misterioase.
Deschiderea a fost asigurata de Chardonnay-ul 2009. Verzui inca la culoare, in ciuda anilor la baric si sticla, este limpede si stralucitor in pahar. Caracterul onctuos se releva imediat prin picioarele lenese de pe pahar, si mai ales prin nasul tipic si plin de unt incalzit. Lemnul e discret in nas, lasa loc unor pere si banane verzi, si ceva ierbos. Tinuta gustului continua tot cam in aceeasi linie, cu o baza onctuoasa care ii da plinatate, si cu fructe. Aciditatea cam lasa de dorit, se mainfesta mai ales in final, unde accentueaza postgustul acrisor. Un vin mai usor si difuz decat pare, perfect ca opening drink.
In puternic contrast cu uvertura vine al doilea vin, un Muscat Ottonel (din 2010 daca imi amintesc bine) -destul de sec! Nas tipic, bogat, cu un melanj de flori si fructe: soc, pentunii, gutui, pepene galben. Gust la fel de bogat, cu aciditate bine integrata, si alcoolul aproape ca nu se simte. Surprinzator de proaspat si expresiv, foarte new world.
Rose-ul la sticla de 75 cl este un cupaj de Cabernet Sauvignon si Merlot, cu o culoare destul de intensa, aproape zmeurie. Tinuta vinului este lejera, cu un nas fin de capsuni si bujori, gust de mere de vara si fragute. Neaparat bine racit, pentru a accentua prospetimea.
Trecand la vinurile rosii, primul a fost clasicul cupaj bordelez de Cabernet & Merlot. Componentele sunt bine potrivite intre ele si cu baricul. Nasul este al Merlot-ului, expresiv si catifelat, aducand visina si piper; corpul este viguros si vibrant, taninii umplu gura si dizolva coacazele si scoarta de copac. Finalul e usor cremos.
Shyrah-ul a fost indiscutabil vedeta serii. Adanc, cernelos, cu o culoare densa, care aproape pateaza paharul, dezvolta un nas captivant de afine, nucsoara si cimbru. Corpul se dezvolta frumos in pahar, taninii sunt puternici pe masura exploziei de condimente si mirodenii. Finalul e de-a dreptul picant si arzator, se simt distinct piperul si chili, dar si ceva ciocolata amara fina. Un vin meditativ, provocarea fiind gasirea unui preparat culinar pe masura.
Pinot Noir-ul a fost asteptat cu nerabdare crescuta, dat fiind numarul limitat de sticle produse, si faptul ca se va gasi numai in magazine de specialitate si restaurante de top. Desi ma pricep mai putin sa „disec” acest soi, am remarcat culoarea mai inchisa decat a fratilor burgunzi si nasul cu o nuanta surprinzatoare de sfecla rosie.
Desertul serii a fost, la propriu, un vin de desert. Vinul dulce de Corcova este un cupaj de Muscat Ottonel si Chardonnay, cules dupa inghet, fara sa fie totusi un eiswein dupa reteta autentica. Este primul vintage aruncat pe piata. M-a surprins decizia de a-l imbutelia in clasicele sticle de 75 cl in loc de butelii mai mici. Vinul ramane aromat in ciuda zaharului evident; Muscatul ii da tonurile specifice de fructe coapte, flori deschise, sirop, iar structura corpului este bazata pe Chardonnay. Pe gustul meu zaharul se simte cam evident la final, dar sunt convins ca acesta nu va fi perceput ca un defect de consumatori.
Surprizele au continuat si la incheierea serii, unde au fost oferite sase premii in loc de trei la tragerea la sorti-cu unul din ele am si ramas in familie.
Pingback: Rose-ul lui Minnie Mouse | Vinul din Cluj
Pingback: Update Corcova: Episodul doi – Degustarea… | www.provin.ro - Pentru si despre vin...din diferite ipostaze
Da, 7 vinuri sunt greu de retinut. Doar 2 erau de fapt chiar noi.
Cred ca ti-ar place Muscatul si Syrah-ul. La vinul dulce nu ma pricep.
Pingback: Budureasca Pinot Noir, 2009 « Cuvinte despre vinuri baute si incercate
Oho, munca grea, nu gluma: 7 vinuri. 1 si 3 n-au foarte multe dopuri de la mine, insa am sa le incerc si pe celelalte.