Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Cabernet Sauvignon x 7


Seara a inceput bine, cu participarea la un alt eveniment, aproape glamour, de unde am venit incantat si motivat (daca mai era nevoie) sa ma arunc printre vinuri .

In frumoasa ambianta a  acestui adevarat vad al fanilor vinurilor –Madame Pogany– a avut loc al patrulea episod din inclestarea vinurilor –wine contest Cabernet Sauvignon. Audienta a fost mai restransa decat la editia precedenta (iubitorii vinului au fost nevoiti sa aleaga dintre cele trei-patru evenimente simultane din seara respectiva), ceea ce a facut ca probele sa se succeada repede, si a facilitat discutiile.

Aliniate au asteptat cuminti sapte probe de pe trei continente, cuprinzand vinuri disponibile in retailul general sau de specialitate. Desfasurarea a fost dupa acelasi tipar -probele au fost complet anonime, desfacute in acelasi timp, degustate din paharele tipice, fiecare participant avand o fisa individuala de notare.

Proba 1: culoare simpla, rosie, limpede; nas cu lemn uscat, piele, fructe uscate; corpul e mediu, cu tanini fini, chiar discreti; aromele sunt un melanj de fructe rosii proaspete si uscate; postgust lung si fin. 82 puncte.

Proba 2: culoare rubiniu-violeta; nas de pruna afumata, coacaze, lemn lacuit -usor dezechilibrat; corpul e structurat pe tanini fini dar cam moi; arome de pruna, tomate. 80 puncte.

Proba 3: culoare adanca, extractiva, bogata; miros cam prea discret, sub potential; gust foarte taninos, robust, cu arome tipice. 85 puncte.

Proba 4: culoare rubiniu inchis; miros bogat -fructe rosii coapte, stafide, sos de soia; corpul e structurat pe tanini medii, catifelati pe cerul gurii, care sustine arome fine de afine, coacaze, porumbe; postgustul e prelung, dulce-amarui. 90 puncte.

Proba 5: culoare rubiniu inchis spre bordo; nas mediu, arome indraznete de coacaze, caise confiate si ceva uscacios; corpul e mediu

spre puternic, tanini bine integrati, aromele le sustin pe cele din nas; postgustul are o nota ciudata -verde, ca si de lemn despicat, sintetica. 89 puncte.

Proba 6: culoare bordo-inchisa, cea mai inchisa dintre toate probele; nas usor artificial aduce a bomboane; corp cu tanini agresivi si neimblanziti inca; gust cu note picante atipice; 82 puncte.

Proba 7: culoare violeta apropiata de a unui Merlot; nas foarte elegant, cu lemn nobil, feriga, pamant reavan, fructe uscate; corp puternic si bine structurat, tanini fermi; postgust prelung si foarte divers -tabac, anason, chimen, caramel. 92 puncte.

Ca idee generala, toate vinurile s-au prezentat bine; nici unul dintre ele nu s-a remarcat in mod special prin vreo trasatura negativa evidenta; la mine cel putin au obtinut toate cel putin 80 de puncte. In al doilea rand, daca la Pinot Noir mi s-a parut dificil, la Cabernet a fost la fel, mai ales departajarea intre cele foarte bune si apropiate ca si punctaj. Si nu in ultimul rand, iata si identitatea probelor:

-proba 1: Trio, Concha y Toro, 2009; proba 2: L’Hospitalet, Gerard Bertrand, 2009; proba 3: Prahova Valley Special Reserve, 2008; proba 4: Anima, Aurelia Visinescu, 2008; proba 5:  Cabernet Oprisor (eticheta rosie) 2008; proba 6: La Cetate Miracol, Oprisor, 2009; proba 7: Manor House, Nederburg …2005!!

Am fost extrem de surprins de identitatea castigatorului, mai ales ca am aflat ca a fost inscris in cursa aproape din intamplare, in ultimul moment. Pe langa calitatile gustative, vinul m-a impresionat prin vigoarea tinereasca pe care o degaja, se vede ca e inca pe o panta ascendenta si se mai poate dezvolta. Vive le Cabernet! Urmeaza Shyrah (sau Shyraz).

Publicitate

4 comentarii la “Cabernet Sauvignon x 7

 1. Pingback: Niste Caberneturi si un Shiraz | Cuvinte despre vinuri baute si incercate

 2. alibus
  15 decembrie 2011

  Nu e vorba de ordine. Shyrah sau Shyraz sunt ambele gresite.

 3. alibus
  15 decembrie 2011

  De fapt e Shiraz sau Syrah 😀

  • Mihai Oprea
   15 decembrie 2011

   Da, ordinea e importanta, mai ales in contextul controverselor privind originea. Banuiala mea e ca asta va fi si ordinea castigatorilor 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.571 de abonați.

Categorii articole

Cele mai bune articole și pagini

%d blogeri au apreciat: