Un vin matur, ajuns la apogeul dezvoltarii, copt si plin de vigoare. Recolta 2007 propice vinurilor rosii i-a adus greutatea fructului, caldura toamnei si arsura diminetilor cetoase; anul petrecut in baric l-a calit, dandu-i trup si tinuta.
Este vorba de Merlot Prince Stirbey 2007, 14%alcool, IG Dealurile Olteniei. Culoarea este evoluata, de un rosu-grena adanc, cu irizatii stacojii, ca si o haina de catifea uzata. Desi este nefiltrat nu am observat nici un fel de depuneri, pastrandu-si limpiditatea. Totusi, anii i-au mai palit din lustru si stralucire, aratand sclipiri palide ca si argintaria veche.
Nasul este cursiv ca un sonet, aromele trecand firesc de la cele primare exprimate delicat (visina coapta, prune de toamna tarzie uitate pe creanga pomului), spre ciocolata cu rom, pudra de cacao, chimin, lemn uscat. Atacul este liniar si sustinut, punand in fata fructele si ciocolata; corpul este construit pe tanini extrem de fini si invaluitori, care mai mult dau consistenta aromelor decat se exprima de sine statator. Postgustul este mediu si cald, punctat cu note de chimin, rom si dafin.
O impresie de eleganta, caldura si apropiere; un vin extrem de potrivit pentru masa de sarbatoare. Fata de fratele mai mare (Merlot 2007 Rezerva) cred ca are mai multa suplete si versatilitate -si pretul la jumatate. Totusi, asta nu-l duce deloc intr-o categorie inferioara, ci doar il plaseaza mai aproape de consumul curent. Merge cu majoritatea carnurilor si preparatelor de sezon rece; s-a completat foarte bine cu toba si carnati vanatoresti. L-as incerca si langa ceva mai sofisticat -steak de peste oceanic- sau mai familial -rulada din piept de curcan .
Vinul care va satisface majoritatea gusturilor, dar in special pe cei care apreciaza finetea, eleganta si melanjul aromelor -cred ca in asta consta amprenta vinificatorului. Cred ca a ajuns la apogeul exprimarii, si peste vreo 6 luni vor aparea primele semne de degradare. I-as da 5 dopuri, dar este usor overpriced la cei 55 de lei la Crama Noastra (sa fi fost cu 10-12 lei mai ieftin, era de neratat); ramane la 4 dopuri si o calda recomandare de consum in urmatoarele luni.
Eu am incercat vinul asta de patru ori in ultimul an (ultima data aseara, m-ai facut curios 🙂 ). Si mie mi se pare ca de-abia incepe sa se integreze tot ansamblul – acum un an era un vin extrem de greu de baut, iar acum a devenit abordabil. 🙂
Multe din vinurile pe care le incercam sunt foarte extractive, colorate, fructate – si de asta un stil echilibrat cum e Merlot-ul asta poate parea ciudat.
Eu unul as tine cu mare incredere vinul asta macar un an inainte sa-l incerc din nou. De altfel, din toate Merlot-urile ne-rezerva de la Stirbey din 2004 incoace, cel mai evoluat mi se pare 2005 – restul (inclusiv 2004, care de altfel mi se pare exceptional) mai au pana sa-si atinga intreg potentialul.
Merci pentru feedback 🙂 Oare mai pot gasi pe undeva Merlot-urile 2004 si 2005?
@Cosmin, Ciprian, Berbecutio: cand trei bloggeri respectabili imi spun acelasi lucru, e clar ca ceva n-am facut bine 🙂
Asa ca m-am repezit la cei 20-30 ml ramasi in sticla, si am pus nasul si limba la treaba. Acuma, n-am gasit revelatii, dar se prea poate sa ma fi grabit cand am pus finetea taninilor pe seama varstei si oboselii.
E adevarat ca vinurile mature pe care le-am baut pana acum m-au cam dezamagit, si pe de alta parte prefer cele viguroase si impetuoase; asa ca mai trebuie educat gustul .
Noroc ca mai am o sticla, care va sta cuminte inca vreun an 🙂
Oameni buni, 4 ani pt un vin cu structura este extrem de putin, de ce vi se pare asa mult? 🙂
Si mie mi-a lasat impresia de „tinerel”, crud, in ciuda celor 4 ani si ceva de viata.
INseamna ca m-a indus culoarea in eroare, plus combinatia cu carnatii vanatoresti, care l-au facut sa para mai subtilel decat este.
ce alt vin matur ai mai incercat pana acum ?
eu am indoieli serioase ca 2007 Merlot de la stirbey e un vin matur. Nici macar nu cred ca a depasit faza primara. Iar taninii aceia fini si catifelati sunt probabil semn de tanini copti si nu de vin obosit. Eu as zice ca de abia incepe baricul sa se integreze. Mai e drum lung pana la maturitate.
Nu subestima puterea de rezistenta a unui vin bine facut 🙂
Noroc ca mai am o sticla, si pot sa-l incerc la anul pe vremea asta 🙂 Vinul e cu siguranta bine facut.
Eu cred ca te hazardezi cu concluzia de vin matur.
Tot ce se poate, insa cam asta deduc din culoare, bordura caramizie, nasul cu arome tertiare bine exprimate. In plus taninii aceia fini si catifelati nu cred ca vor mai rezista mult.