Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Poezia lui Rafael


Regasirile sunt niste momente speciale, in general placute, mai ales cand sunt neasteptate. O astfel de bucurie am simtit ieri, cand m-am reintalnit surprinzator si cu bucurie cu un vin pe care il credeam pierdut.

In 2009 cam pe vremea asta -oricum in mijlocul iernii- cumparam un vin alb, care mi-a ramas in minte prin gustul foarte proaspat si racoritor, intepator si vibrant. Pe atunci nu acordam mare atentie soiurilor, anilor de productie, etc., dar mi-a ramas in minte numele vinului: „Poesie din Rafaello”.

Ieri seara, „scotocind” prin rafturile unei crame (dupa un Sf. Ion, de sezon), am dat de sticla stinghera, plasata pe acelasi raft de unde o cumparasem pe sora ei cu trei ani in urma. Poezia lui Rafael (sau despre Rafael) nu se uita usor, si vinul a poposit in paharul meu insetat, via frigider.

Vinul este produs de crama Tenuta Odobesti si face parte din seria General Rascu 1933. Este o Sarba din 2008, sec, IG Dealurile Vrancei, 12.7% alcool. Imbuteliat in lotul nr 21, la 23 nov 2009. Sticla cu eticheta frumoasa, stilizata si cu minime elemente decorative; dop de pluta sintetica inscriptionat.

Culoarea s-a maturizat in cei trei ani: daca in 2009 era de un galben-verzui palid, aproape incolor, acum e rumena ca un pai, stralucitoare, si pastreaza unele sclipiri verzui. Nasul e suav si delicat, cu multe elemente florale (lacramioare, boboci de trandafir, tei), ca un ierbar de liceu. Surpriza vine in gust, care este la fel de vibrant si proaspat, lipseste orice urma de imbatranire. Aciditatea e debordanta fara sa fie excesiva, in stil neozeelandez, impunge usor si trezeste papilele in mod placut. Gustul merge pe aceeasi linie vegetala, cu ceva socata, agrise, mere de vara; aromele se continua firesc in postgust unde aciditatea se mai domoleste si apare un iz de salcam.

Un vin de o rusticitate autentica, rumena si bine inchegata, care face cinste soiului. Imbinarea tuturor elementelor dovedeste grija, minutiozitate si aplecare spre detaliu. Dealtfel, aceasta atentie acordata detaliilor se gaseste in mici „pedanterii” pe sticla : inscriptia cu numele vinului pe eticheta e lacuita in relief, nivelul alcoolului e 12.7 fara rotunjiri, e trecuta data imbutelierii.

Producatorul nu este prea vizibil in ultima vreme, din pacate. Incepuse sa lanseze niste game de vinuri promitatoare -Mosconi, Gordiana, General Rascu. De la ei am gustat primul Aligote si prima Sarba. Din aceasta gama „Poesie di Rafaello” s-ar mai putea gasi un cupaj alb interesant, cu Riesling Italian, Feteasca Alba, Muscat Ottonel si Feteasca Regala. Spun „s-ar mai putea” pentru ca nu l-am mai vazut demult, ca de altfel nici unul din vinurile Tenuta Odobesti.

Poate Rafael va mai scrie o poezie?

Publicitate

6 comentarii la “Poezia lui Rafael

  1. George Mitea
    7 ianuarie 2012

    In real cred ca sunt si acum, dar aceleasi de vreo 2-3 ani. Pacat…

    • Dan
      7 ianuarie 2012

      Da, prin unele Auchan-uri mai sunt ceva sticle..deh obiceiul comerciantilor de pe la noi sa le tina in raft pana se fac portocalii..

  2. Echipa FRW
    7 ianuarie 2012

    Stimate domn, la Fine Romanian Wines gasiti Feteasca Regala MOSCONI 2007, de la Tenuta Odobesti. In perioada sarbatorilor pe raftul FRW si-au mai facut loc si GORDIANA Merlot 2006 si GENERAL RASCU Merlot 2007, ambele interesante! Speram ca pana in primavara sa putem oferi o gama cat mai larga din vinurile produse de Tenuta Odobesti! (proprietarul companiei este italian si este stabilit de ceva ani la Odobesti) Pentru alte detalii apelati cu incredere la FRW!

    • Mihai Oprea
      7 ianuarie 2012

      Multumesc pentr informatie, ma bucur sa aud ca se mai gasesc; eu le-am vazut intr-un singur loc in Cluj. Se stie cumva daca vor lansa vinuri mai noi?

  3. Dan
    6 ianuarie 2012

    auzisem la un moment ca le-a plecat oenologul la o crama tot din zona Odobesti. Intr-o vreme se gaseau vinurile prin Auchan. Vinuri corecte de altfel, dar nu iesite din comun. Pe acesta insa, nu il stiu.

    • Mihai Oprea
      7 ianuarie 2012

      Da, acesta si cupajul le-am vazut intr-un singur loc; am inteles ca sunt un fel de vinuri „de autor”. Sunt curios pe unde e autorul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 6 ianuarie 2012 de în Vin şi etichetată , , , , , , , .

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.571 de abonați.

Categorii articole

Cele mai bune articole și pagini

%d blogeri au apreciat: