Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Pseudo-minotaurul


E bland, subtirel si usor efeminat, cu trup fragil si vigoare scazuta. Culoarea e un rosu destul de straveziu, dar limpede si stralucitor. Primul contact nazal e scurt si usor metalic; nu dobandeste mare profunzime prin rotirea in pahar. Apare o nota interesanta, grea, de masline sarate, care persista pana in postgust.

Corpul e lipsit de structura, are un avant initial de astringenta, care se ineaca repede intr-o platitudine confuza de visine tinere, dafin si stafide. Taninii abia exprimati fac doar act de prezenta, nu participa la constructie (sunt probabil in greva, ori s-au operat reduceri…). Postgustul mai salveaza ceva, cu note scurte de anason si ghimbir. Daca ar fi mai aromat, ar putea fi usor confundat cu o vinegreta pentru dres salata.

Este vorba de Kourtaki, 2009, un cupaj de Kotsifali si Mandilaria, vin din Creta. L-am cumparat din Auchan, din entuziasmul vederii unor nume noi pe rafturi. Ca si prim contact cu vinurile cretane nu a fost incurajator, mai ales ca dopul de calitate inferioara s-a rupt la extragere.

Ca si nota ii acord 2 dopuri cu minus; voi incerca si varianta alba sa vad daca se comporta la fel. La urmatoarea achizitie vor trece de partea cealalta a Marii Ionice, pe costele Anatoliei, sa mai starnesc putin rivalitatea greco-turca.

Publicitate

5 comentarii la “Pseudo-minotaurul

  1. George Mitea
    10 ianuarie 2012

    Cel alb e ok. Aici

    • Mihai Oprea
      10 ianuarie 2012

      Merci, avand recomandarea ta il voi incerca. Vad ca e 2010 -deci inseamna ca cei din Real au o gestiune mai buna a stocurilor decat Auchan 🙂

  2. alibus
    10 ianuarie 2012

    Kotsifali e din cate imi amintesc eu un soi emblematic pentru insula Creta. Da nastere la vinuri usoare vara valente pentru imbatranire. nu as merge pe un astfel de vin din 2009, desi cred ca e vorba mai degraba cu o greseala de tipar, pentru ca in poza se vede un 2009.

    Daca mai ai ocazia sa te intalnesti cu acest soi, iti recomand unul de la Lyrarakys, care baut la momentul oportun (tanar dupa cum ziceam) e un vin cat se poate de agreeabil.

    • Mihai Oprea
      10 ianuarie 2012

      Multumesc Alin, e intr-adevar o greseala, am corectat-o. Multumesc si pentru recomandare; presupun ca va trebui sa merg pana in Creta sa-l incerc, ca pe aici nu l-am vazut 🙂 . De fapt, dintre cele disponibile la noi, cu ce ar trebui sa incep ca sa-mi fac o idee despre vinurile cretane?

      • alibus
        10 ianuarie 2012

        Nu cred ca se gasete pe la noi. Il vei putea insa gasi mai in toate zonele Greciei daca mergi in concediu pe acolo. La fel de bine il vei putea gasi in Cipru sau UK unde este exportat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 10 ianuarie 2012 de în Vin şi etichetată , , , , .

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.572 de abonați.

Categorii articole

%d blogeri au apreciat: