Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Stele pe saturate


Am ramas dator cu descrierea unui eveniment „stelar” la care am participat zilele trecute, si care a iesit in evidenta dintre alte degustari si lansari de vinuri. Prin numarul de probe inscrise, tipul acestora, diversitatea producatorilor si numarul mare de degustatori -acest eveniment s-a deosebit de reuniunile similare care se desfasoara in cursul anului. Este vorba de degustarea de vinuri spumante „Bem stele„, desfasurata in localul Biavatti sub egida Vinul.ro.

In conceptia generala, vinurile spumante au un loc destul de vag definit in meniul si masa romanilor, fiind asociate cu ocazii deosebite -anul nou, ceremonii, aniversari, etc. Acest lucru mi se pare ca nu avantajeaza deloc diversitatea de vinuri spumante disponibile, deoarece limiteaza numarul de ocazii in care consumatorul interactioneaza cu vinul. Astfel, fiind pus in fata unei alegeri, consumatorul se poate baza mai greu pe experienta si memoria gustativa recenta, alegand fie ultimul spumant incercat, fie cel de la oferta… In plus, natura in sine a vinului spumant necesita consumarea intr-un timp scurt, altfel „se rasufla”, iar consumatorii se pot simti oarecum stingheriti sa desfaca o sticla pentru consum curent.

Am scris aceasta introducere pentru a pune in evidenta oportunitatea unor evenimente ca si cel descris aici, care aduce in fata consumatorilor un numar mare de mostre, cu care altfel cu greu s-ar fi intalnit. In plus, sarbatorile fiind recent trecute, vinul spumant a ramas oarecum viu in memorie.

Revenind la evenimentul in sine, cele 16 probe au cuprins o diversitate de producatori din tari si continente diferite, acoperind cele trei metode majore de vinificare a vinului spumant: cea traditionala, fermentarea in tancuri de inox, si adaugarea de dioxid de carbon; ca si soiuri a fost o mare varietate -atat cuvee-uri cat si varietale, albe si rose.

Fiecare participant a primit o fisa de punctare a vinurilor, pe baza a patru indicatori: perlatie, aroma, gust, impresia generala; probele au venit intr-o ordine evident aleatorie, identitatea fiind comunicata la sfarsit. Totusi, unii degustatori mai experimentati au putut ghici cu usurinta identitatea unor vinuri.

Fara sa intru in toate detaliile fiecarei probe (sunt totusi multe, si memoria mea…), m-au surprins placut: spumantele italiene Prossecco, spumantul rose australian din Shiraz, si spumantul rose bulgaresc. Mi-as fi dorit sa vad pe lista un Cremant, o Cava, un Cap Classique… Ca si detaliu, cred ca temperatura de servire a avantajat vinurile mai acide si intraznete in dauna celor mai fine si delicate. De asemenea, dupa un Asti sau Mumm, orice spumant este dezavantajat.

Prezenta a fost numeroasa, prilej de intalnire cu prieteni, alti pasionati, si discutii tarzii, printre stele…

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 12 ianuarie 2012 de în Evenimente si colaborari şi etichetată , , , , , , .

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.572 de abonați.

Categorii articole

%d blogeri au apreciat: