Inainte de toate -precizare! Chiar asa se numesc vinurile, n-am inventat nimic. Evident ca pot sa ma gandesc la o gramada de rime, fraze cu doua intelesuri si alte bancuri pornind de la numele acestor vinuri (si ma abtin cu greu). Vreau sa scriu insa despre aceste doua exemple de contrast evident intre eticheta, continut si pretul afisat.
Caberlot este un cupaj „jumi-juma” de …Cabernet Sauvignon si Merlot, face parte din gama Bonvino produsa de Vinarte in podgoria de la Vanju-Mare. Continut alcoolic de 13.5%, maturat 4 luni in baricuri, anul nu e precizat pe eticheta -as banui ca 2009.
Despre gama Bonvino nu stiu prea multe -daca site-ul Vinarte ar fi mai „populat” poate as fi putut afla descrierea lor (restul discutiei in comentariile de aici). Am observat ca din aceasta gama mai fac parte un Sauvignon Blanc demisec, si un Riesling Italian demidulce. Banuiesc ca este un fel de gama de mijloc, plasata intre vinul vandut la bag-in-box si buteliile clasice -Castel Starmina, Castel Bolovanu, Asollato, Villa Zorilor, etc. Eticheta nu e nici abstracta, nici stilizata, nici expresiva: un patrat in culori prost alese, purtand numele vinului si al gamei din care face parte.
Vinul rosu-rubiniu, limpede, cu o oarecare stralucire. Nasul nu e foarte intens, dar persistent si destul de fin, dominat de Merlot -prune verzi si , coaja de nuca; se simte si lemnul. Un nas generic, fara particularitati, simplu si expresiv. Corpul e taninos, are asprimea Cabernetului, cu putine fructe dar suficient de extractiv incat sa echilibreze astringenta taninilor. Altfel spus „sta in gura” si curge usor pe gat, lasa o pelicula fina pe gingii. Postgustul este mediu si emana caldura, cu ceva condimente -scortisoara, stafide.
Un vin bine pregatit si lucrat cu ceva atentie la detalii; ceea ce ii lipseste in originalitate castiga prin echilibru si usurimea bautului; ofera mai mult decat suficient pentru cei 14 lei. Primeste 3 dopuri.
Curva Vino Tinto -cupaj de patru soiuri traditionale ale Portugaliei: Tinta Roriz, Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barocca. Vine din regiunea Douro (timbru de autenticitate), invechit 12 luni in stejar frantuzesc si are 14% alcool. Eticheta e frumoasa, simpla si expresiva; contraeticheta e lunga, purtand timbrele de autenticitate si explicatii in doua limbi.
Vinul incepe cu un nas difuz, prafuit si inchis, pare ca cere decantare. Dupa aplicarea numitului procedeu si aerisirea cam 20 de minute, se mai deschide si dezvolta arome destul de pregnante de curmale confiate, vanilie, rumegus. Mult mai tarziu apare si ceva cafea. Gustul e surprinzator de subtire, lipsit de extract si corpolenta . Desi culoarea e intensa, fructele se zbat sa se faca simtite intr-o supa difuza de visine, coacaze si masline, condimentata cu ceva tanini mult prea necizelati. Agreseaza palatul si gingiile, fara a oferii limbii mare lucru de gustat. Postgust destul de lung, liniar, amarui. Primeste 2 dopuri.
In nici un caz nu se apropie de vinurile care mi-au deschis gustul si imaginatia spre regiunea Douro -cel despre care am povestit aici si aici. Pe langa dezamagirea in sine creata de vin si frustrarea ca nu mi-am satisfacut apetitul de exotism, mi-e de-a dreptul ciuda pe cei 50 de lei platiti in Auchan. De banii astia as fi luat cea mai fina Quinta de Baceladas 2004 Reserva de aici -cu care nu dau gres. Se pare ca entuziasmul creat de noile vinuri de import de la Auchan se risipeste repede.
In loc de P.S. : multumesc George pentru recomandare -am incercat vinul alb din Creta al celor de la Kourtaki: vinificat din soiul local Vilana, plesneste in gura de prospetime si tinerete (mar verde, castravete, lamaie), pe o baza minerala care ii da si o latura mai delicata; pe final apar mere de vara coapte, satioase. 4 dopuri -23 lei in Auchan.
Ca o curiozitate Curva era din 2010? Din poza eticheta pare alba.
Era din 2009. Poza din articol nu e de cea mai buna calitate, din pacate.
Pretul este mare (50 lei). Eu l-am luat acum 2 zile cu 28,5 lei. Parerea mea ca la banii astia ar creste numarul de dopuri. Desi nu este prea impresionant asa cum ai remarcat.
Da, 28 de lei e un pret mult mai corect, dar chiar si asa, vinul nu impresioneaza. Pentru 30-40 de lei gasesc niste cupaje portugheze absolut exceptionale.
Cupajele exceptionale se gasesc la noi? sau tot online? In afara de Quinta das Baceladas 2004
Acela evident; ar mai fi Quinta dos Quatro Vientos 2006, Calcos do Tanha Reserva 2006, Poleiros Tinto 2008 (ultimele doua in wine bar-uri). Cam astea sunt cele pe care le-am gasit si gustat.
Am vazut si eu Caberlot-ul..nu stiam de ce imi suna cunoscut.
Parca era mai ieftin de 10 lei cand mi-a trecut prin fata…acum de curand.
Da, depinde de unde il iei; eu l-am cumparat din Bucuresti din Piata Amzei, unde mai aveau vreo 3-4 sticle, plus vinurile albe. Stateau de ceva vreme pe raft…
Uite o sa ma uit sa iti spun, dar sigur era un hypermarket, parca Auchan…
Incercati Vida Nova (Algarve), comercializat de Cramele Halewood. O surpriza placuta… mai ales ca Algarve abia reincepe sa produca vinuri
Multumesc pentru sugestie, nu voi renunta asa usor la vinurile portugheze. As vrea sa vad o oferta mai larga in retail-ul de masa, pe diverse paliere de pret (30, 40 50 lei…)
Nici nu trebuie renuntat la vinurile portugheze. Problema este ca la noi nu prea se comercializeaza. Ca parere personala, sint mai bune decit cele spaniole si au avantajul fantastic de a avea in spate o varietate uriasa de soiuri. In Portugalia, nu prea gasesti doua vinuri la fel… Simplificind, in Spania 90% din vinuri sint Tempranillo (Tinta Roriz in Portugalia).
Sint subiectiv (am stat 7 ani in Portugalia), dar vinurile portugheze sint mult mai bune decit faima pe care o au… si nu e numai parerea mea.
N-as putea renunta la ele, nici macar in gluma. M-au cucerit definitiv, mai ales prin cupajele corpolente din Douro, din soiurile traditionale. Aduc o bogatie aromatica incredibila, mult diferita de paleta traditionala a Merlotului si Cabernetului (nu ca ar fi ceva rau cu ele). Problemele cu vinurile portugheze sunt doua: -oferta extrem de limitata, si foarte polarizata: vie vinuri generice, de 10 lei, fie vinuri remarcabile, de 50+. Recunosc ca vinurile lor sunt un „aquired taste”, adica trebuie sa-ti dezvolti gustul pentru ele, dar trebuie inceput de undeva mai pe intelesul tuturor; -distributia prost gandita; in afara de vinho verde si omniprezentul Mateus, nu se gaseste nimic pe rafturi in supermarketuri. Prin wine bar-uri se mai gasesc cateva Quintas, dar sporadic. In paranteza, nici vinurile spaniole nu stau mai bine…