Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Muzica …La Putere


Multe evenimente artistice imbina mai multe forme de exprimare. Ma bucur cand vad ca vinul devine tot mai complementar cu manifestari artistice de inalta tinuta, si devine aproape o asociere fireasca pentru un public cunoscator.

Ma refer la concertul Notes and Ties din 16 ianuarie. Pe scurt, concertul este o forma de sprijinire a tinerilor muzicieni care vor sa se perfectioneze; o abordare proaspătă, o reformulare a concertului simfonic ca prilej chic de întâlnire, susținută de o orchestră tânără și entuziastă. Ideea este de a stabili o legatura mai stransa cu un public cunoscator, dar in acelasi timp de a populariza in randul tinerilor educatia pentru muzica clasica.

Si ce mod mai bun de adresare catre tineri, decat printr-o orchestra tanara. Orchestra cuprinde cei mai buni tineri muzicieni ai orasului Cluj-Napoca, absloventi ai Academiei de Muzica „Gh. Dima” si membrii ai Filarmonicii. De asemenea, intreaga activitate de organizare este sustinuta cu mult elan tot de un grup de tineri.

Pe langa concertul propriu-zis (nefiind un cunoscator, ma rezum la un simplu „mi-a placut foarte mult„), mi-a atras atentia identitatea vizuala bine pusa la punct -logo-ul discret si simbolic, materialele bine realizate, prezentarea buna -precum si fericita asociere cu vinul.

Caci aici vroiam sa ajung -incantarea simturilor se produce nu doar pe cale auditiva, si si gustativa. Vedetele pauzei au fost Cabernet Sauvignon La Putere si Merlot Roze Sole, ambele de la Recas. Conditiile de degustare au fost cele care in mod obisnuit se intalnesc in foaierul unei filarmonici -discutii, miscare, grupuri mici si mari- si cu toate acestea vinurile bune ies in evidenta chiar si fara un nas scrutator.

Cabernetul are o culoare sanatoasa, intensa si stralucitoare; nas tipic de coacaze rosii, lemn amarui, frunze de nuc -destul de complex ca sa trezeasca interesul, si suficient de discret sa nu abata atentia de la conversatie. Corpul este viguros, in zona de fructe negre (mure, coacaze), si note mai deosebite, usor mentolate. Taninii invaluie gura cu intepaturi fine si omogene; postgustul aduce unele note dulcege-amarui de melasa.

Mult mai titratul Merlot Roze (apreciat de publicul feminin pentru culoarea asortabila cu cureaua posetei) e vivace dar pastreaza o oarecare corpolenta. Nasul se aseamana cu al unui vin rosu -visine, cirese proaspete, soc. Aciditatea discreta si racoritoare sustine note destul de intense si atipice pentru un rose -fructe carnoase, condimente. Desi pare simplu si abordabil, merita zabovit mai mult asupra paharului.

In general doua vinuri care se preteaza la prezentare in cadrul unor evenimente, neavand nevoie de conditii deosebite de servire, si rezonand cu o parte larga a publicului. Eu le-am parasit cu parere de rau cand pauza sa terminat.

Sunt convins ca ar functiona si asocierea inversa -o mica orchestra de muzica clasica la un festival de vin sau la o degustare? Poate la festivalul Provino din 15-18 martie vom putea incerca.

Publicitate

3 comentarii la “Muzica …La Putere

  1. Pingback: Note de muzica si vinuri « Vinul din Cluj

  2. berbecutio
    19 ianuarie 2012

    Cabernet 2009 si Merlot 2011?

    • Mihai Oprea
      20 ianuarie 2012

      Da, astia cred ca erau anii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.571 de abonați.

Categorii articole

%d blogeri au apreciat: