Chiar daca sloganul oficial al anotimpului este „Vara in alb„, este inca loc berechet si pentru rose-uri. In Bucurestiul toropit de o caldura perpetua, unde zaduful nu se potoleste decat la ore …matinale, este binevenita o combinatie intre o gradinta inverzita si un vin racoros si placut. Degustarea de rose-uri de la Gradina Verona a intrunit ambele conditii: atmosfera relativ racoroasa ajutata de paravanele mari si umbra generoasa a nucilor, locatie relaxata, lume boema (ca sa nu zic hipsteri), si o aliniere de sase vinuri roze.
Vinurile au beneficiat de o prezentare degajata si cursiva, impecabil livrata de sommelierul Stelian Stefan; de asemenea, mesele au beneficiat prompt de tot ceea ce este necesar in asemenea situatii: apa, gheata, servetele, gustari, etc. Ar fi fost o seara foarte agreabila si o degustare superlativa daca nu ar fi intervenit un factor negativ, care m-a obsedat in fiecare minut petrecut acolo: paharele.
Dupa cum se poate vedea, au fost curate, intregi, inlocuite prompt, doar ca erau cele mai nepotrivite pahare pentru vin: din cele din sticla groasa, cu gura deschisa si fara „balon”, si cu buza aceea groasa de sticla pe marginea paharului. Stiti despre ce fel de pahare vorbesc. Sunt prezente pe mesele celor mai multe dintre terasele, bistrourile si restaurantele de la noi.
Pot fi folosite cu succes pentru apa, sucuri naturale (pentru carbogazoase e recomandat tumblerul inalt, pentru ca altfel se elibereaza prea repede gazul), si in cel mai bun caz pentru vinuri de masa, generice. Pentru vinuri imbuteliate sunt total nerecomandate pentru ca: sticla groasa are o inertie termica mare si va incalzi vinul din pahar, prin peretii grosi nu se poate observa corect culoarea vinului, gura larg deschisa si lipsa bolului risipeste aromele, iar buza aceea groasa din sticla concentreaza toate resturile de detergent si calcar ramase de la spalare, modificand iremediabil gustul. „Sacrilegiul” este cu atat mai mare cu cat vinurile roze au in general o culoare delicata si arome fine, astfel ca au nevoie de un instrument adecvat. Evident, asta in cazul in care nu sunt baute direct din halba sau sticla.
In plus, nu sunt deloc elegante, nu pot fi rotite cu usurinta pentru a elibera aromele vinului, nu pot fi umplute la nivelul corect si sunt extrem de inestetice pe masa alaturi de un platou de brazeturi fine. Indraznesc sa spun ca aceste pahare sunt tot ceea ce poate fin mai rau pentru servirea vinului (evident, dupa paharele de plastic si vinul cald). Mai ales la o degustare. OMul pleaca acasa multumit de vin, crezand ca acel tip de pahar este potrivit…
E surprinzator ca dupa cat s-a scris si vorbit despre servirea corecta a clientului si investitiile restaurantelor in dotari adecvate, se mai gasesc astfel de situatii. Patronii si managerii nu au nici o scuza, pentru ca: pretul este infim, si oricum se amortizeaza; paharele de vin sunt la fel de rezistente si usor de spalat; au numai de castigat din imagine. Oricum, atata timp cat au cel putin 3-4 feluri de halbe si pahare de bere, e o dovada ca se poate, si nu spatiul de depozitare sau capacitatea chiuvetei e problema.
Ce-am facut eu personal in situatia asta? Am tacut. N-am cerut pahar special de vin, pentru a nu purta o discutie foarte previzibila cu o ospatarita mereu pe fuga. Si ceilalti degustatori au facut la fel. Probabil la fel vom face si data viitoare, din diverse motive: plictiseala, stinghereala, dorinta de a nu supara, lehamite, graba, etc. Dar producatorii n-ar trebui sa faca la fel. N-ar trebui sa accepte ca vinul lor sa fie servit din astfel de pahare, mai ales la o degustare, si in prezenta unui sommelier.
In fine, vinurile au fost bune, dar parca nici nu-mi mai vine sa scriu despre ele: Avincis Roze (Merlot+Cabernet) 2011; Corcova Roze (Cabernet + Merlot) 2011; Patrician Cabernet Roze 2010; Domeniile Coroanei Segarcea Roze Cabernet 2011; Terra Romana Roze (Feteasca Neagra cu Pinot Noir) 2011, si Castel Starmina 2011 (Merlot+Pinto Noir+Cabenret+Feteasca Neagra).
Topul personal este urmatorul: 1. Terra Romana, 2. Starmina, 3. Segarcea, 4. Avincis, 5. Corcova, 6. Patrician. Oricum, toate sunt vinuri de peste 75 puncte. Si gata, de acum boicotez manifestarile cu astfel de pahare. Si-mi deschid gura cand mai primesc vin in astfel de pahar. Zau.
Anul trecut la Vintest la Romaero, organizatorii te cadoriseau cu acelasi model de pahar…branduit, tot…bea fi’miu apa din el la greu! 😉
Corect , imi aduc aminte; la fel a fost si la Provino. In schimb la GoodWine au fost pahare bune.
Pasabahce se numesc aceste borcane si vin din?… ai ghicit: turcia.
Borcane …hehe…ai dreptate!
Am fost si eu de vreo 2 ori aici. Prima oara am comandat un Caloian SB. Erau cca 35 grade afara la ora 21. Mi s-a adus sticla cam la 15 grade, am cerut frapiera.. nu aveau, am vrut sa renunt la sticla si sa iau vin la pahar (pe motiv ca vinul va ajunge la 25 grade rapid)..raspunsul ospataritei: nu se poate deoarece am emis bonul fiscal si nu se poate face retur!!. Dar v-am adus gheata si apa minerala rece.. !
pacat de spatiul respectiv.si de gradina superba. IN orice caz, sunt ff putine locuri unde poti gasi pahare adecvate. Cele din imagine costa cam 1,5- 2 lei, unele decente cam 6-7 lei.. Calioanul era vreo 50 lei. Oare la pretul asta am dreptul sa cer un pahar decent?
PS: paharele de bere sunt pimite bonus de la producatori. Probabil ca si producatorii de vin ar trebui sa procedeze la fel. Ce te faci insa atunci cand constati ca si producatorii (vezi Budureasca) au pentru marketing aceleasi pahare turcesti ;)) ?
Exista multe povesti despre greseli in servirea vinului, de la scapari scuzabile pana la adevarate file horror. Sunt de parere ca consumatorul poate reactiona cumparand produsul sau nu, insa producatorul ar trebui sa fie interesat in primul rand de conditiile de desfacere.
Ce ciobani! Degustare organizata, somelieri si tot tacamul in afara de ce era mai important. Mi-a mai trecut din parerea de rau ca n-am reusit sa ajung.
Mai degraba neatenti sau nepasatori. Mi-ar place sa cred ca in urma articolului, vor folosi paharele corecte, macar pentru degustari.
Din pacate,paharele acestea au umplut locatiile,pentru ca traim intr-o tara de „becalieni”.DIn fericire au fost 6 rose-uri bune si foarte bune.Si tot din fericire a fost acolo un somelier foarte bun,ceea ce conteaza foarte mult la astfel de evenimente.Schimbam paharele,pastram vinurile si somelierul !
Asa e, a fost o selectie buna devinuri, si o prezentare foarte profesionista. Pacat de acest amanunt cu paharele; poate am eu o tendinta sa dau o atentie exagerata acestui aspect, dar conteaza.