Incepand de saptamana trecuta, am inceput sa colaborez cu magazinul online www.unvinpezi.ro. Am urmarit cu interes aceasta initiativa inca de la lansare, si am apreciat selectia echilibrata de etichete, conceptul inedit si atent construit, precum si campania foarte vizibila de promovare.
Ma alatur unei companii foarte placute de bloggeri si cunoscatori ai vinului –Mona, Alin, Cosmin, Razvan Avram, Nicusor Cazan si Razvan Jurca, ale caror articole le urmaresc de ceva vreme, si in ale caror recomandari am (de obicei) incredere.
Mai jos sunt recenziile primelor doua vinuri, publicate cu cateva zile in urma:
Avincis Muscat Ottonel 2011, 11.6% alcool, DOC Dragasani.
„Acest vin reuseste sa fie in acelasi timp aromat si racoritor,delicat si patrunzator, feminin si indraznet. Roba aurie palida dezvaluie rome rotunde care te fac sa vrei sa vezi mai mult: miere lipicioasa de soc, caise pufoase si coapte, si coaja de lamaie crocanta si invioratoare. Dulceata se simte abia la sfarsit, ca o recompensa, dupa ce aciditatea a facut papilele sa vibreze. Servirea de la rece ii mai tempereaza indrazneala si lasa gura insetata sa-l exploreze in voie.”
E un vin simplu, aromat si dragut, fara mare profunzime dar cu o aciditate galopanta, care compenseaza lipsa de complexitate si adancime. Corpul subtire si suplu e contrabalansat de un postgust bogat, care multumeste papilele in cautare de arome coapte. Cu toate ca e sec si lipsesc notele siropoase, are cumva o latura feminina, delicata, care reuseste sa te faca sa te dezlipesti cu greu de pahar.
Theia Chardonnay 2011, Cramele Halewood, 14% alcool, DOC Sebes-Apold, CMD, fermentat in baric, editie limitata 13,000 sticle, argint la CMB 2012.
„Asa cum un film cu George Clooney impresioneaza prin dialoguri si prestatie actoriceasca decat prin efecte speciale, la fel si Theia este de o eleganta clasica si plin de inspiratie. Prin culoarea aurie palida, acest Chardonnay de la Cramele Halewood introduce aromele moi si coapte, de pepene galben, foietaj si nuca verde. Ca si actorul sus numit, are o consistenta supla, cu o buna structura a gustului si aciditate vibranta, citrica, ce emana masculinitate. Plin de suspans, finalul aduce o rasturnare de situatie, revenind aromele de patiserie fina si miez de nuca. Este la fel de volubil servit bine racit, sau la o temperatura apropiata de cea a camerei, iar la sticla se va pastra la fel de bine ca un fil clasic.”
Acest Chardonnay, construit pe calapod american, e masiv ca un Cadillac din anii ’60, construit fara economie la material, cu ochii atintiti doar spre rezultatul final. Are stejar din plin, fara sa fie agasant totusi, aciditate buna si echilibrata, si note de fructe coapte care intregesc ansamblul. E un vin de love-hate: fie iti plac filmele clasice din anii ’60, si atunci vei intelege constructia epica a acestui vin, fie preferi efectele speciale digitale ale anilor ’00, si acest vin va parea greoi si neindemanatic, ca o mobila veche. Oricum, cred ca e un vin ce trebuie incercat de orice iubitor al acestui soi de struguri, pentru ca cred ca reprezinta un esantion perfect de Chardonnay romanesc baricat, si fiecare isi poate calibra gusturile in functie de el.
Bine ai venit in grupul „un vin pe zi” si multumesc pentru incredere 🙂
Cine se aseamana, se aduna 🙂