Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

La EWBC pe aripile Liliacului


European Wine Bloggers Conference (EWBC) este un eveniment care se desfasoara anual, si a ajuns la a 5-a editie. Sub titulatura ” Digital Wine Communications Conference„, este un loc de intalnire al profesionistilor din industria vinului cu iubitorii de vin si cei care scriu sau se preocupa de acest produs.

European Wine Bloggers Conference

Aceasta definitie este destul de larga si de generala tocmai pentru ca o paleta larga de categorii profesionale si participanti se pot regasi in ea: cei care vin din domeniul viticulturii si productiei vinului (tehnicieni, viticultori, oenologi), cei care il comercializeaza (oameni de vanzari, comercianti, proprietari de localuri) si cei care scriu si vorbesc despre vin, in toate mediile posibile (sommelieri, bloggeri, oameni de presa, scriitori, fotografi, etc.). Si nu in ultimul rand, iubitori ai vinului. Scopul acestui eveniment este de a-i lega intr-o retea fara granite pe cei care se preocupa si comunica despre vin, de imbogati si raspandi ideile despre vin, si in sfarsit de a oferi un spatiu comun pentru discutii, dezbateri si idei.

Formatul si structura EWBC s-au schimbat pe parcurs, in urma largirii considerabile a numarului de participanti si ai diversificarii categoriilor profesionale. Daca prima editie -tinuta in La Rioja– reunea 30 de participanti din 11 tari, majoritatea bloggeri, editia precedenta (2011) care a avut loc la Brescia in Italia a reunit peste 200 de participanti din 34 de tari, avand experiente extrem de diferite cu vinul. In paralel, dintr-o reuniune europeana a bloggerilor, conferinta a capatat valente globale, depasind cu mult granitele Europei; de asemenea, a inglobat cam toate tipurile de interactiune cu vinul si comunicare a experientei.

Cu mare bucurie am primit confirmarea participarii la acest eveniment. Din momentul in care am aflat pentru prima data asta vara despre eveniment, am incercat sa pun lucrurile cap la cap, sa fac si sa modific planuri pentru a ajunge in noiembrie la Izmir in Turcia. Dincolo de latura turistica si degustativa, aceasta conferinta este o mare ocazie pentru un blogger la inceput de drum ca si mine, de a ma afla in mijlocul unor oameni cu o vasta experienta internationala in domeniul vinului. In plus si nu in ultimul rand, din cate stiu voi fi primul participant din Romania la acest eveniment.

Workshop-uri, prelegeri, prezentari si demonstratii, degustari si master class-uri, vizite la crame si discutii cu producatori locali vor umple programul celor trei zile, din 9 in 11 noiembrie. Tema acestei editii este „Sources” (origini), si nu intamplator a fost aleasa ca locatie Turcia, deoarece multe cercetari indica acest estul acestei tari ca fiind zona unde via a fost cultivata pentru prima data si s-a facut vin. Dincolo de aspectul stiintific, in cadrul acestei teme se vor dezbate idei despre originea si originalitatea comunicarii despre vin, despre importanta diseminarii ideilor. Nu mai putin de cinci Master of  Wine au confirmat pana acum participarea, ceea ce e graitor pentru nivelul si rigurozitatea discutiilor ce vor avea loc.

Crama Liliac

Participarea mea nu ar fi posibila fara sprijinul oferit de Crama Liliac, al carui brand si vinuri le voi promova pe blog si in cadrul conferintei. Crama Liliac a reusit inca din momentul lansarii sa trezeasca interesul iubitorilor de vin printr-o abordare inovatoare a specificului local. A reusit sa adopte si sa puna in valoare in mod inteligent mitologia si asocierile legate de Transilvania, transpunand povestile legate de vampiri in lumea vinului; au implementat tehnici noi de vinificare, experimenteaza cu soiuri noi in arealul respectiv, si in general si-au creat o imagine de vinuri curate, proaspete, cu personalitate. Eforturile au fost rasplatite printr-o serie de medalii castigate la concursuri internationale.

Cred ca este o potrivire cat se poate de fericita faptul ca la o conferinta despre originile vinului este reprezentat un producator nou din Romania, dintr-o zona cu traditie milenara in cultivarea vinului, dar care in acelasi timp abordeaza cu idei proaspete terroir-ul si soiurile existente, fiind un bun reprezentant al „noului val ” al cramelor romanesti.

amb wine company

Publicitate

Un comentariu la “La EWBC pe aripile Liliacului

  1. Pingback: Highlights for the EWBC 2012 (European Wine Bloggers Conference) « Vinul din Cluj

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.572 de abonați.

Categorii articole

%d blogeri au apreciat: