Tanini metalizati si teposi, arome umflate, consistenta de plastic, culoare pompata din greu, postgust derulat de incetinitorul, toate acestea sunt clisee asociate cu Cabernetul. Scoala californiana, chiliana si australiana, culminand cu Mondavi si Penfolds, au dus acest stil pe culmile gloriei si au scos tot ce se putea din el -ca scenele cu batai intr-un film de arte martiale; multi producatori de la noi au exploatat la randul lor acest stil in diverse forme -Halewood, Aurelia Visinescu, Recas, chiar Vinarte.
Mi se parea la un moment dat ca sunt putine exprimari noi ce se pot aduce de catre acest soi, la vinurile romanesti. Ultimul Cabernet de la SERVE pe care l-am baut, Cuvee Alexandru 2007, mi-a demonstrat contrariul. Inainte de a se ajunge la acest vin deosebit din multe puncte de vedere, rodul viilor batrane din Dealu Mare a fost incadrat in gama Terra Romana, cat si folosit in unele cupaje -Millenium, Charlotte, ducand astfel greul unor vinuri de mare vizibilitate din portofoliul acestui producator. Este evident ca experienta de vinificare a strugurilor de pe acel plai s-a perfectionat vintage dupa vintage, pana au fost descoperite toate subtilitatile aromatice.
Melanjul de nuante fine, tranzitiile imperceptibile intre arome, adancimea nebanuita si textura matasoasa, elaborata, sunt un adevărat narcotic pentru papilele degustatorului. Intr-un Cabernet „obisnuit”, chiar bine invechit si lansat la momentul oportun, ele sunt sumare şi simplificate, folosite doar pentru a ilustra vreo fatetă ori vreun capriciu al oenologului. Ceea ce surprinde la acest efort de vinificare al lui Aurel Rotarescu e că efortul lui estetic e gratuit: de exemplu, structura vinului ar fi putut „duce” fara probleme un nivel alcoolic mult mai mare fara a fi dezechilibrat; totusi, chiar servit cald, este imposibil de simtit vreun iz etilic. Culoarea e si ea imbujorata exact cu nivelul de adancime si intensitate asteptat de la un vin rosu de sapte ani.
Pe lângă faptul că este unul dintre cei mai picturale Caberneturi romanesti pe care le-am baut in ultimii ani, Cuvee Alexandru are şi un
magnetism special. Acest vin ma face, de la primul nas prins din zbor peste buza paharului, sa urmaresc cu sufletul la gura traiectoria aromelor coacazelor confiate, a prunelor afumate, a aluziilor de butterscotch de la baric si a finalului de espresso, parca ar fi filmate cu incetinitorului. Perfecţionismul se deduce chiar şi din tinuta vinului in pahar, care isi pastreaza linia aromatica fara probleme indiferent de temperatura.
Anumite nuante si intorsaturi sunt de o naivitate dezarmantă, dar miza acestui vin nu complexitatea excesiva, ci sinceritatea aromelor,echilibrul si integrarea; regasesc cu surprindere puseuri de cirese coapte in nas in cadrul aromelor tertiare, si cea mai clara pruna coapta undeva la inceputul postgustului, ascunsa repede de cafeaua interminabila. Evolutia aromelor poate fi documentata si notata in detaliu, aproape cu predictibilitatea unui metronom.
Cuvee Alexandru 2007 de la SERVE avea sanse sa fie un exponat de cinci stele al genului daca n-ar fi existat „ultimele cinci minute” ale finalului, in care aciditatea are o cadere – e ca si cum un regizor ar dezvalui nepermis finalul unei intrigi politiste. Oenologul e uimitor de inventiv când vine vorba de corectitudinea aromelor, finete si integrare, dar scapa putin din vedere linia aciditati si eu personal simt un mic gol. La urma urmei insa, e un vin irepetabil pentru ca viile respective au fost replantate, astfel ca trebuie sa-l abordam ca un exponat unic, intr-o categorie a sa. Pe care si-o merita.
Alte opinii avizate si pareri documentate.
Unde se mai gaseste asa ceva? Vreau si eu o sticla…
Se gaseste pe magazinul lor online: http://www.clubulcavalerilor.ro/index.php?page=produse&CategoryId=Cuvee_3&ProductpId=Alexandru_23&pag=1