Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Minima Moralia


Minima Moralia

gama vinuri

Cred ca ne lipseste maretia in ceea ce intreprindem in ziua de azi. Maretia -„greatness„- era apanajul oamenilor mari, care schimbau cu actiunile lor cursul istoriei. Dincolo de razboaie, batalii si succese diplomatice, cred ca ne lipseste vocatia maretiei in treburile zilnice, in viata cotidiana, in eul colectiv.  Americanii au reusit sa inoculeze vocatia maretiei in eroii cotidieni prin filmele de actiune unde eroul principal isi transcende conditia, dovedind ca este mai mult decat pare.

In cuvinte putine, maretia e cea ce da valoare micilor obiceiuri, e ceea ce da un scop si un tel. Exista maretie in succesele eroice pe campul de lupta, sau pe terenul disputelor diplomatice. Si exista maretie in incapatanarea de a urma scopul propus, de a potrivi realitatea unui ideal, in persistenta de zi cu zi, in determinarea de a face lucrurile asa cum trebuie, in obtuzitatea mentala de a ajunge acolo unde ti-ai propus.

Vinul cred ca se preteaza cel mai bine tipurilor de personalitate din zona incapatanarii. Vinul presupune daruire, intelepciune, si un dram de speranta sau noroc. Vinul cere onoare, respect si recunostinta pentru capriciul naturii care te-a favorizat in acel moment sublim, vinul cere sinceritate si transparenta totala.

Dupa ce devenisem oarecum blazat in urma multitudinii de vinuri si degustari abordate

Sinceritate

imagine eticheta

pe banda rulanta, am primit o lectie frumoasa de daruire, persistenta si atentie la detaliu in cadrul lansarii la Cluj a gamei de vinuri Minima Moralia de la Domeniile Coroanei Segarcea. Dintr-un capriciu pueril, ma ferisem in ultimul timp de aceste vinuri, astfel ca pentru mine a fost prima impresie fata de acest producator si vinurile sale. Si acest eveniment a fost gandit tocmai pentru a crea o prima impresie puternica celor ca mine, care descopera mesajul acestui producator dincolo de etichetele aliniate pe rafturi.

In putine cuvinte, organizarea si desfasurarea evenimentului sau fost fara cusur, incepand de la scrisorile de invitatie primite si pana la lumini si sonorizare. O locatie foarte potrivita pentru acest gen de reuniune a fost palatul vechiului Casino din Parcul Central, cladire renovata recent dupa vechile planuri; lumea buna si foarte buna din toata protipendada societatii clujene, bloggeri de vin si de altele, presa, gustari bine alese, aranjamente si decoratiuni cu bun gust, asa ca nu ma sfiesc sa spun ca a fost probabil cea mai eleganta lansare de vinuri la care am asistat. As fi vrut sa fiu si la festivitatea de la Bucuresti de la Palatul CEC.

Fiecare din cele sase vinuri care fac parte din colectie poarta numele unei valori umane, si o imagine pe eticheta care reflecta acea traire. Sinceritate, Onoare, Speranta, Daruire, Respect si Recunostinta sunt numele unor valori umane fundamentale, care au facut apel la doua simturi inedite pentru a fi exprimate -vazul si gustul. Fiecare dintre vinuri (cinci cupaje si un soi varietal)  incearca sa transmita prin itermediul aromelor si a impresiei vizuale, mesajul pe care il poarta. Alegerea soiurilor componente pentru fiecare vin, precum si a tehnicilor de vinificare, face apel la indelungata traditie a cramei, inca din 1884.

DOmeniile COroanei

lansare vinuri

Sinceritate e un cupaj de Viognier baricat (in butoaie de salcam)  si nebaricat, cu un touch de Tamaioasa Romaneasca sec. Verzui si stralucitor, a fost pentru mine revelatia serii, un vin rotund si complet, de un echilibru rar intalnit, cu arome fine de caise tinere, lime si o adiere de salcam.

In Speranta s-au intalnit niste Pinot Noir rose, Pinot Gris fermentat in contact cu pielitele, si Cabernet. Acest asamblaj rose este mai complicat decat pare, sub roba trandafirie si nevinovata se ascund dulceturi de capsuni, apa de trandafiri, grapefruit si o tenta mai grea de vata de zahar si caramel. Greu de asociat cu vreun preparat. Am mai intalnit genul acesta de rose in cadrul lansarii vinurilor de la M1. Crama Atelier.

Cinci soiuri albe compun cupajul Onoare -Feteasca Alba, Chardonnay baricat, Chardonnay nebaricat, Sauvignon Blanc si Pinot Gris. Dincolo de culoarea intensa, aurie de pai copt, sta un melanj aromatic complex, care duce de la patiserie pana la corcoduse verzi, avand suisuri si coborasuri in gura. Textura este medie, ajutata de o aciditate ridicata, insa cumva in contratimp cu aromele. Finalul citric este cam rupt de restul construtiei.

Celelalte trei vinuri, cele rosii, le-am abordat de la complex spre simplu. Daruire 2010 cuprinde astfel trei soiuri, Syrah, Cabernet si Marselan (un soi inedit, obtinut din incrucisarea Cabernetului cu Grenache). Impresia generala e de vin „iberic” -are impetuozitatea, picanteria si taninii fermi ce caracterizeaza vinurile rosii spaniole. Gustativ, pe langa clasicele fructe rosii si ciocolata are si ceva uscat, nisipos.

Respect 2009 a renuntat la Syrah, fiind o alcatuire de Cabernet si Marselan si ma trimite cu gandul spre Languedoc -piperat, IMG_9744sangvinic. Taninii sunt fermi dar fini, are o textura aspra si elastica, iar postgustul aduce dude negre si piele.

Cabernetul a ramas stapan pe ultimul vin, Recunostinta 2008. O exprimare scolastica a acestui soi, cu o precizie de metronom, aduce pe rand aromele clasice cu exact doza de aciditate si fermitate asteptata. Fara complicatii, fara zorzoane inutile, exprima exact ceea ce este -un Cabernet bine facut.

Am fost impresionat sa vad atata coerenta si inclinare spre detaliu -atat ca iubitor de vinuri cat si ca om de marketing- si am apreciat dedicatia si efortul depus. Conceptul e unitar, temele si identitatea vizuala aleasa exprima atat natura produsului si sunt usor de identificat.E reconfortant sa vad din cand in cand lucruri bine facute. Reluand ideea de la inceput, cred ca aceste aspecte marunte dau valoare (si maretie intr-un fel) actului si momentului. Mi-ar fi placut totusi sa vad ceva mai ludic in aceste vinuri, mai hedonistic, mai dyonisiac. Umorul, veselia, prietenia…

Am finalizat degustarea cu cele doua calitati complementare care se regasesc una langa alta ca si punctele de pe raza aceluiasi cerc: sinceritate  si recunostinta. Prima si ultima dintre trasaturi, fundamentul si incoronarea. Nimic nu poate incepe fara sinceritate, si nimic nu este complet fara recunostinta.

Publicitate

Un comentariu la “Minima Moralia

  1. Pingback: Ma facui oltean pentru cateva ore | Vinul din Cluj

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 22 februarie 2013 de în Evenimente si colaborari şi etichetată , , , , , , , , , .

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.571 de abonați.

Categorii articole

Cele mai bune articole și pagini

%d blogeri au apreciat: