Ziua de joi 14 iunie va ramane de amintire pentru Crama Murfatlar, pentru ca a avut loc o adevarata schimbare la fata, prin lansarea vinurilor diviziei premium, M1. Crama Atelier. Dupa vreo doi ani de tatonari, prin gama mixta 3 Hectare-Sable Noble, si apoi prin primele trei vinuri din Sable Noble, au aparut mult asteptatele vinuri din 2011, semnate de Razvan Macici. Acest an a fost primul in care Razvan Macici si-a pus amprenta asupra vinului inca de la inflorirea viei si pana la imbuteliere, astfel ca curiozitatea iubitorilor a fost mare, mai ales dupa campania de teasing din ultimele saptamani, cu franturi de imagini cu etichete exotice si denumiri captivante. Cu totii citisem si auzisem despre selectia personala a parcelelor celor mai potrivite -cam 30 ha, despre investitiile in crama mica, despre tehnicile si tehnologiile noi, si mai presus de toate despre ochiul si mana sa ca si vinificator.
Evenimentul a avut loc la restaurantul Cantine de Nicolai, un local predestinat parca pentru a fi cadru acestor vinuri, atat prin atmosfera cat si prin preparatele gastronomice; cu inimitabilul sau accent franco-morosenesc, Nicolai a ghidat o audienta ecletica printre cele sase preparate propuse ca asociere cu vinurile, si in acelasi timp a asigurat „coregrafia” chelnerilor prin sala.
Ca impresie generala, am remarcat in primul rand minutiozitatea si atentia acordata detalilor, atat in organizare cat si in vinuri. Etichetele sunt extrem de elaborate -cu detalii despre fiecare parcela de unde provine vinul respectiv, fisa vinului, recomandari gastronomice, etc, incadrate intr-o prezentare artistica indrazneata si retinuta in acelasi timp. Intentia a fost, pe langa impresie, de a asigura o trasparenta totala si de a informa consumatorul pana la cel mai mic detaliu; latura vizuala nu a fost lasata la intamplare, etichetele mergand de la un minimalism extrem pana la adevarate colaje si lucrari de arta. Cred ca acestea sunt niste baze solide pe care se poate construi o linie longeviva de vinuri premium.
In al doilea rand, vinurile sunt „lucrate”, cu proportii bine gandite si gusturi studiate -chiar si la soiurile traditionale. Chiar si cele mai abordabile au o anumita structura si greutate. Sunt vinuri care se exprima bine si de sine statator, dar cel mai bine capata valoare in asocierea cu preparate culinare, fiind vinuri de gastronomie.
Din punct de vedere al gamelor,vinurile sunt structurate clar pe directii diferite: mai vechea gama Sable
Noble cuvinuri usoare si abordabile, gama Arezan cu soiuri traditionale romanesti si gama Fatum cu vinuri de autor, adevarate experimente oeno-artistice.
Sable Noble alb este un cupaj care cuprinde in proportii egale Sauvignon Blanc, Chardonnay baricat si Pinot Gris, si un mic intrus -Riesling italian. Prospetimea si expresivitatea caracteerizeaza acest vin, vioi si savuros in acelasi timp, cu note atat vegetale -fan, flori de tei si iasomie,cat si fructate -pere, pepene galben, corcoduse. Cred ca va fi un succes, mai ales ca se plaseaza intr-o gama de pret foarte abordabila -25-30 lei.
Sable Noble Cabernet Sauvignon rose are o culoare intensa, un carmin rece cu tente violet; nasul e retinut si fragil, contrabalansat de un corp plin cu arome putine dar intense intense; putin cam rigid si inflexibil pe gustul meu.
Cramposia Arezan 2011 -prima din podgoria Murfatlar- redefineste gama de expresii a acestui soi. Daca in Dragasani Cramposia e supla, acida si vivace, in Dobrogea capata ceva greutate si textura, fara sa piarda din aciditate. Aromele sunt tot din gama vegetala -flori de vie dupa spusele lui Razvan- bine conturate si evidentiate, aproape ca la un Sauvignon Blanc de lume noua.
Leat 6500 The Origin este un roze 2011 care cuprinde Cabernet Sauvignon si Feteasca Neagra. Eticheta este una din cele mai expresive pe care le-am intalnit, expunand harta chiliilor si capelelor descoperite sapate in muntele de creta de la Basarabi -printre primele urme de cult crestin din Romania (anul 992). Vinul imbina un soi traditional si unul alogen, simbolizand sinteza religioasa. Nasul il apropie de in vin rosu, cu fructe de padure si visine, corpul are elasticitate si vioiciune, pastrand textura fructelor. Un final lung si mineral il pune in galeria roze-urilor mele preferate.
Fatum rose 2011 este o sculptura multiplicata in 892 de sticle. Tehnic, este un Pinot Noir 100% vinificat roze prin fermentatie si maturare in baricuri de stejar, si apoi imbuteliat in sticle magnum (1.5 l). Practic, este o sculptura gustativa, infasurata intr-o eticheta din hartie lucrata manual, care ascunde o oglinda. Dincolo de simbolistica -gustul vinului este reflexia fiecarei persoane- si creatia artistica semnata Ana Alexe, vinul este profund si greu de incadrat intr-o categorie. Combina aromele tipice de vin rosu (visine, coacaze), cu oarecare prospetie a rozeului (citrice, mere), si cu note mai grele de condimente calde -nucsoara, vanilie, pana la capuccino si toffee.
Amprenta este un Muscat 2011 dulce, in buna traditie a vinurilor dulci de la Murfatlar. Caracterul floral si gustul tipic de Muscat sunt incadrate de o aciditate buna, chiar verde pe alocuri, si cu un fial putin amarui, pelinos.
De obicei vinurile din gamele premium se gasesc in magazine specializate, vinoteci sau doar la producator; surpriza placuta este ca vinurile M1. Crama Atelier se vor gasi in intreaga retea de magazine franciza Crama Murfatlar, ceea ce le va asigura o distributie larga, la indemana oricui, de asemenea, preturile de pornire sunt rezonabile si le vor face foarte competitive. Ramane sa vedem in ce masura acest inceput bun se va completa prin consecventa de la an la an -avem deja promisiuni mari despre vinurile rosii 2011.
Buna ziua putet sa imi dati nr de tel
Buna ziua, va rog sa imi scrieti pe adresa mihaioro@gmail.com. Multumesc.
Pingback: Confesiune: imi place Murfatlar | Vinul din Cluj
Pingback: Din nou in atelier. Crama Atelier | Vinul din Cluj
Pingback: Minima Moralia « Vinul din Cluj
Bravo!!! romania va redeveni intr-un loc binemeritat pe piata internationala a vinurilor. Romania este viitorul „Chile” al Europei cu sloganul „New wines from old world”.
De fapt, acest slogan exista deja, doar ca folosit de o alta crama. CU vinuri bune, desigur.
Pingback: Daca nu ati aflat inca: S-au lansat vinurile M1 Crama Atelier! De la Murfatlar! | www.provin.ro - Pentru si despre vin...din diferite ipostaze