… dar asta nu inseamna ca am gasit vinuri perfecte, fara nimic de reprosat, ca totul e roz si unicorni zboara peste curcubeu in Dobrogea. Deloc. E doar o concluzie personala, dupa ce am degustat noile vinuri rosii lansate de M1. Crama Atelier. Caci despre ei e vorba, nu despre mamutul adormit.
Am urmarit evolutia acestor vinuri de ceva timp, odata cu lansarea cu fast de la Cantine di Nicolai, si apoi in degustari repetate. Scepticismul si nodul in papura au fost la ordinea zilei. Nu mai devreme de asta primavara, in cadrul degustarii de la Libraria Bizantina, mi-am tinut in frau urma de entuziasm, asteptand ca vinurile nou lansate sa confirme.
Am avut ocazia zilele trecute sa re-degust cateva dintre albele lansate asta primavara, precum si noutatile rosii: Feteasca, Pinot noir-ul, si cupajul de Feteasca cu Cabernet si Merlot. Si concluzia personala: nu mai mi-e rusine sa spun ca imi plac si beau vinuri de la Murfatlar (cu precizarea, M1. Crama Atelier…). Cred ca prin aceste vinuri au aratat ca sunt seriosi in incercarea de diferentiere fata de trecutul … glorios … si ca au apucat-o pe noul drum fara sa se uite inapoi. O bila mare alba din partea mea pentru M1. Crama Atelier, care astfel preia conducerea cu o jumatate de lungime de camion, fata ceilalti doi concurenti: Jidvei si Casa de vinuri Cotnari.
Ce am degustat asadar:
–Leat 6500 Sauvignon Blanc 2011: prea fragil in arome, in ciuda fermentatiei pe drojdii si a procentului de 18% care a fost baricat. Corp bun, aciditate surprinzator de buna, dar de la un astfel de Sauvignon ma astept sa umple gura de arome;
–Leat 6500 Chardonnay 2011: unul din Chardonnay-urile mele preferate. Baricat 14 luni in lemn nou, perfect integrat, cu nas ce aduce a aluna prajita, coaja de paine neagra si usoare arome de gutui, are corp plin, dens, elastic, cu textura fina si astringenta medie, devenind vioi si mentolat pe final. Este un vin prin excelenta de gastronomie, se exprima cel mai bine in compania preparatelor: la deschiderea mesei langa o salata cu mult parmezan ras, langa niste ciuperci la gratar cu branza iute, langa un curcan in crusta, ori chiar la desert: cu piure de castane!
–Arezan Feteasca Neagra rose 2012: nas ce abunda in capsuni coapte, visine, cu alcoolul destul de sus. Corpul e suplu, vioi, si aciditatea se simte cam sus pe final, cu o usoara nuanta intepatoare. Nu e chiar pe gustul meu, mi se pare cam prea mare diferenta intre nas si postgust.
–Leat 6500 Pinot Noir 2011: baricat 18 luni daca imi aduc bine aminte, insa lemnul e doar o parere. Aromatic, fructul domina, cu subtile tonuri de padure, ajutat de o aciditate vioaie, prezenta. Textura fina, consistenta moale, tanini abia exprimati. E un Pinot Noir foarte baubil si prietenos: nici bomba de fruct, nici gunoi de grajd.
–Arezan Feteasca Neagra (rosu) 2011: tot fructul domina si in acest vin rosu, in ciuda lunilor lungi in baric. Prune, visine, nuci verzi in nas, frumos asamblate; o textura destul de densa in gura, inveleste bine cerul gurii, se cam subtiaza pe final. Taninii sunt intepatori, dar bine rotunjiti, si prezenti mai ales pe final. Ma asteptam sa fie ceva mai spicy, dar imi place ca merge pe aceeasi linie baubila, abordabila, prietenoasa. Excelenta pentru gurmanzi.
–Sable Noble 2011: Feteasca cu Merlot si Cabernet. Un vin ca si un Ford Mustang: puternic, zgomotos, facut sa impresioneze si sa placa, nu e neaparat de anduranta ori de familie. Desi Feteasca e majoritara, se exprima mai mult in postgust; nasul e tipic de Merlot, iar corpul are astringenta si taninii Cabernetului. Are ceva ani de viata inainte, si va fi interesant de urmarit cum va evolua.
–Arezan Babeasca 2011: n-a ajuns la Cluj, dar am auzit numai de bine. Cica stocul e ca Luceafarul („azi il vedem, si nu e…”), sper ca anii urmatori sa produca ceva mai mult.
Mi-a placut in toate vinurile mai ales integrarea buna a lemnului, care se simte acolo unde si cat trebuie. Nici preturile cu care vor fi la rafturile magazinelor aud ca nu sunt din cale-afara. Gata, ma opresc cu laudele, sa nu se inteleaga ceva gresit … Bune vinuri, vrem consecventa!
Pingback: Video-degustare si muzica live | Vinul din Cluj