Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Planuri de weekend


Stiu ca e cam din scurt anuntul, dar nu puteti spune ca nu v-am mai zis de cateva ori pana acum: weekendul urmator, in Spania, la Rioja, in unul din cele mai pitoresti peisaje din Europa, se va desfasura un eveniment de care eu ma simt foarte legat: European Wine Bloggers Conference, sau pe numele mai nou, Digital Wine Communications Conference. Pe scurt, DWCC 2013.

E cineva gata sa-si schimbe planurile de weekend? Eu mi le-am pregatit de mult. Anul trecut, cu sprijinul celor de la Crama Liliac, am ajuns pentru prima data in cadrul acestui eveniment, care se desfasura la Izmir, in Turcia. Cele care le-am aflat acolo mi-au deschis orizonturile atat in ceea ce priveste cunoasterea diferitelor soiuri de struguri si vinuri inedite, cat si a scrisului despre vin in general. A fost o coincidenta fericita ca tema acelei reuniuni era „Origins”, si pentru mine a insemnat o invatare direct de la origine, de la unii care au fondat cu ani in urma scrisul si bloggingul despre vin.

Peste o saptamana, voi duce vinurile Cramei Liliac in peninsula Iberica, sa intalneasca o regiune care a reusit sa se reinventeze de cateva ori, fara sa-si piarda din aura si renumele de regiune clasica a vninurilor. Mi se pare o metafora interesanta, ca una din cramele romanesti care a reusit sa reinventeze si sa readuca in atentie una din regiunile viticole uitate ale Romaniei, sa beneficieze de aceasta experienta si atentie.

Cu ce ma voi ocupa timp de trei zile (in afara de apasat in mod compulsiv pe declansatorul aparatului foto): joi seara activitatile vor debuta in forta, cu petrecerea #BYOB (Bring Your Own Bottle), unde peste 300 de participanti vor aduce si vor prezenta (si evident, vor degusta!) vinuri pe care le considera interesante si remarcabile. Si nu exista vreo limita de 1 sticla/persoana….

Vineri, pe langa sesiunea de deschidere festiva, programul va fi punctat de sesiuni pe tema aromelor, a istoriei si diferitelor tipuri de vinuri din Rioja, pe soiuri spaniole, terroir spaniol si degustari comparative. Nume importante, precum Doug Frost MW/MS, Joan Gomez Pallares, Clark Smith si Charles Metcalfe se vor desfasura in sesiunile din aceasta zi.

Sambata, programul este foarte strans, fiind necesar un slalom printre discutii despre importanta solului in aromele finale, folosirea vinului in cocktailuri, moduri de a comunica in scris despre vin, optimizarea site-ului, subiectivitatea perceptiei aromelor, alaturarea mancarurilor la vinuri spaniole, rolul oxigenului si al dopului, vinuri aromatizate, focus pe Chile, soiuri vechi spaniole, …culminand cu cina festiva.

Ziua de duminica este dedicata excursiilor printre cramele care puncteaza dealurile ce inconjoara orasul: LAN, Baigorri & Marques de Riscal, Bilbainas, Palacio & Ontañon, si Dinastia Vivanico.

Cu ce sper sa ma intorc? Cu mai multe cunostinte despre vinurile spaniole, bineinteles, cu o intelegere mai buna a aromelor si a modului cum sunt influentate de diversi factori, cu idei noi despre scrisul de vin, cu contacte si prieteni noi in lumea vinului, si cu o gramada de poze. Eventual cu 2-3 sticle in bagaj 🙂

Asadar, daca cumva nu aveti planuri weekendul urmator … urmariti cu sufletul la gura blogul meu!

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 20 octombrie 2013 de în Evenimente si colaborari, travel şi etichetată , , , , , , , , , .

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.572 de abonați.

Categorii articole

%d blogeri au apreciat: