The Boxtrolls este un film de animatie foarte seampunk. Oraselul unde apar ca personaje secundare niste trolli in cutii e cocotat in echilibru instabil pe o stanca, si aduce aminte de animatiile japoneze. Epoca in care se intampla actiunea e victoriana (daca ne luam dupa arhitectura, costume si limbaj) dar condimentata cu inventii futuriste care o miscă si o animeaza. Personajele, construite din trasaturi exagerate, aduc aminte de anime-urile lui Miyazaki.
Deliciul e insa animatia -care e facuta prin tehnologia „stop motion”, executie migaloasa, superba, cu detalii luxuriante. Atat de bogata in detalii incat realizarea unei anumite scene -cea a seratei dansante- doar patru-cinci minute in film, a durat in realitate 18 luni..
Desi destul de greu de digerat pentru copii, filmul e presarat cu scene si dialoguri memorabile, adevarate scurt-metraje de sine statatoare. Unul din astfel de momente vine pe final, cand doua personaje, jupan Muratura si musiu Pastrav – care tot filmul au o dilema despre dualitatea binelui si raului, intrebandu-se de care parte a baricadei se afla de fapt – poarta o delicioasa discutie determinista despre posibilitatea ca in realitate fiecare miscare de-a noastra sa fie decisa de vointa unui urias. Moment in care camera se departeaza de scena si se prefigureazapentru o fractiune de secunda o umbră -un maestru papusar- care ii misca pe cei doi…
Desi acest vin este dintr-un soi care poarta cumva un nume de boxtroll -„Coada-de-oaie” (Juhfark), executia este la fel de migaloasa si de atenta la detalii ca si animatia filmului. Vine din regiunea Somlo din vestul Ungariei -un deal vulcanic singuratic in mijlocul pustei- si, dupa standardele de acolo, este unul din „marii” producatori, cu 40 de hectare (in conditiile in care majoritatea exploatatiilor de acolo sunt 5-10 hectare, chiar mai mici). Tehnologia este clasica -recoltare manuala, presare fara deschiorchinare, fermentare atat in inox cat si in budane de lemn de 500 l, cu maceratie pe drojdii, si maturare cel putin 8 luni in crama.
Rezulta un vin alb care, la fel ca si filmul, nu este tocmai usor de digerat datorita aciditatii foarte inalte si a aromei de cremene si fum rece ce e prezenta in substrat. Insa e un vin ireprosabil construit si imbinat, cu un nas floral vioi la inceput, ce se schimba incet in pere coapte, gutui, ceara de albine, si apoi susnumita aroma de fum rece. In gura domuna aciditatea masiva, dar are si o structura pe masura, cu densitate a fructului, adancime, si conturare frumoasa a aromelor, ce rezoneaza cu cele din nas. Finalul, remarcabil de lung, vireaza spre cimbru si lavanda. Si, pe la sfarsitul sticlei, piticul verde incepe sa faca cu ochiul, gata sa deschida o discutie filozofica…
Pentru potrivire culinara, am gasit la Bucatarul Lenes o reteta musai de incercat.
Imi place ca ai combinat un film de animatie cu un vin. N-am vazut inca Boxtrolls si din acel vin nici atat n-am gustat…una din doua tot trebuie sa incerc.
Eu zic ca amandoua 🙂 ! Realmente, filmul e fain.
2015-11-05 11:50 GMT+02:00 Vinul din Cluj :
>
Budane de lemn de 500 l… Vax.
Explicație pe care nu o s-o găsești în niciun dicționar.
a) Budana este ÎNTOTDEAUNA din lemn.
b) Budana este un butoi cu o capacitate mare (nu o să găsești nicăieri capacitatea minimă) la care ACCESUL SE FACE PRINTR-O CLAPĂ. Asta diferențiază o budană DE UN BUTOI. O să găsești toate aceste detalii pe un site recent lansat despre care o să afli la momentul potrivit.
În consecință, un vas cu capacitatea de 500 l (adică, 50 decalitri) este un simplu butoi. Chiar și unul cu capacitatea de 1000 litri este tot un butoi.
O să găsești pe acel site fotografii cu butoaie și cu budane. În exclusivitate mondială o să găsești chiar și un interviu într-o budană.
Multumesc pentru comentariu, insa nu inteleg cum controbuie acesta la clarificarea articolului. Sugerezi ca vinul ar fi fost altfel daca scria butoi in loc de budana? Sunt curios care e momentul potrivit pentru a afla despre acel site atat de bogat in informatii.
Pentru potrivirea asta, îți împrumut un praf de cacao cu ardei iute 😉
Bogdaproste!
Te provoc si eu la o potrivire -dau la schimb niste chili uscat si afumat.
Hmmmm, sună a desert cu nuci și brânză dulce. Biiiineee.