Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Sunetul pietrei


Zgomote surde, huruieli, intretaiate de adevarate „tipete” pe tonuri inalte. Acesta e cantecul pamantului. Asa se aude el din Groapa Marianelor, din punctul aflat la cea mai mare adancime sub ocean. Un loc unde ne-am astepta sa fie o liniste atemporala, insa departe de zgomotele civilizatiei, se aud gafaielile si gemetele scoartei terestre. Asa suna piatra. Mai jos e inregistrarea unui cutremur de magnitudinea 5.

Piatra suna insa si altfel, mai moale, mai cadentat, in ritmul crampoanelor pantofilor de alergare, care se agata sprinten de fisurile si crapaturile din pavaj. Pas dupa pas, serpentina dupa serpentina, drumul de piatra urca, cu pietrele frumos asezate, ce imprima un ritm alergatorului, ce cauta sa calce pe suprafata lata si primitoare. Inconstient, e un exercitiu matematic, dar si de muzicalitate, ca si cum ai avea sub talpi clapele unei pianine. Mintea isi creeaza singura un cantec inchipuit, punand sunete imaginare pe fiecare piatra calcata.

alergare pe drum de piatra

alergare pe drum de piatra

Si vinul are ritmul sau. Imaginea de piatra, de pe mozaicul ulciorului, alcatuita din sute de petice de piatra, se transfera pe eticheta si apoi in sticla. Si vinul din pahar -un Merlot 2012 de Dealu Mare de la Viile Metamorfosis– are nenumarate fatete. Mintea degustatorului le ordoneaza intr-un ritm propriu; al meu a avut un rimt ceva mai grabit, mai impetuos, de vin inca tanar si naravas, sub taninii caruia se ghiceste fibra musculoasa. Nici macar doua ore de aerisire n-au reusit sa-l oboseasca si sa-l rasufle, in schimb au scos din el arome fine si rotunde, de prune, coacaze negre si coriandru usor intepator. Pe masura ce se aeriseste, piesele se aseaza in diferite feluri, si imaginea dobandeste contur, consistenta si directie, ca si pietrele diforme care formeaza un drum. Insa cantecul vinului e mult mai frumos decat cel al pietrei…

Merlot 2012 Viile MetamorfosisViile Metamorfosis Merlot si mozaic

 

Publicitate

2 comentarii la “Sunetul pietrei

  1. Stefan Teris
    12 martie 2016

    Cu acordul dvs. si, desigur, cu semnatura dvs., as dori sa public prima parte in revista Natura din Chisinau. Daca imi lasati o adresa de e-mail ca trimit revista in format electronic.

    • Mihai Oprea
      12 martie 2016

      Buna seara, multumesc pentru interes, sunt de acord. Adresa mea este mihaioro@gmail.com, va rog sa-mi trimiteti si mie link-ul. Multumesc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 10 martie 2016 de în Vin şi etichetată , , , , , , , .

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.571 de abonați.

Categorii articole

Cele mai bune articole și pagini

%d blogeri au apreciat: