Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Merlot fara cenzura


 

Contul Nude Yoga Girl a reusit sa adune peste 60 de mii de fani doar in cateva luni de la lansare, prin calitatea artistica indiscutabila a pozelor, folosirea inteligenta a luminii, cromatica minimalista ce pune in evidenta formele. Si de ce sa nu o spunem, si prin formele perfecte, atent si indelung lucrate prin ore lungi de exercitii. Toate acestea fara nici o urma de „textila” .

Desi mesajul pe care il promoveaza este unul al acceptarii diversitatii si a corpului fiecaruia, si al descoperirii frumusetii interioare, exista si o latura de protest, de razvratire (si ce frumoasa razvratire!) impotriva obtuzitatii si rigiditatii unor reguli care ajung sa cenzureze exprimarea artistica dincolo de limitele rezonabile. Evident, se pune intrebarea cine stabileste limitele artistice. Dar cand e vorba de astfel de imagini, e greu de argumentat in vreun fel ca le lipseste aceasta latura.

 

La fel si in lumea vinurilor, anumite soiuri au suferit parca o cenzura in ultimii ani, Merlot fiind unul dintre ele. Mult prea generos in exprimare, cu arome usoare (usuratice ar zice rauvoitorii!), cu caracter suplu si abordabil, vinurile din acest soi au cazut de multe ori sub standardele unor puristi. Ba ca nu are consistenta Cabernet-ului Sauvignon, ba ca-i lipseste fructuozitatea Fetestii Negre, ba ca taninii sai nu sunt destul de virili ca ai Shiraz-ului, sau finetea Pinot-Noir-ului il intrece. Chiar si soiuri mai nou-venite pe scena noastra vinicola -Blaufrankish, Marselan, Touriga Nacional, de exemplu- au incercat sa stirbeasca cate putin din reputatia Merlot-ului. Oenologii au inceput tot mai mult sa-l foloseasca in cupaje, in completarea altor soiuri, ori sa-l vinifice intr-un fel impersonal, ce nu-i pune in valoare caracterul.

2013 Merlot Crama Bauer

2013 Merlot Crama Bauer

Unele vinuri reusesc sa evadeze si sa eludeze aceste directii. Merlot Crama Bauer 2013 e un astfel de vin, care isi expune generos formele, rotunjimile si consistenta, fara sa trezeasca suspiciuni in randul celor mai pudibonzi. Are o puritate a aromelor indelung sudiata, ca o pozitie de yoga, completata de note fine de la maturarea in lemn, care ii dau adancime fara sa-l contorsioneze prea mult. Se simte insa vibratia aciditatii ce strabate vinul, cam ca si incordarea fibrelor musculare ce se ghicesc sub piele. Asa cum aceste imagini sunt timeless, nu se perimeaza si nu devin desuete pentru ca arata frumosul corpului uman, la fel si acest Merlot nu este tributar unei anumite epoci ori mode. E soiul si vinul, in goliciunea si frumusetea lui. Fara cenzura.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 12 martie 2016 de în Vin, Vin'cultura şi etichetată , , , , , , , .

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.571 de abonați.

Categorii articole

Cele mai bune articole și pagini

%d blogeri au apreciat: