Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Cenusa grecilor


Vinul asta te ia, da cu tine de pamant si apoi te scoate pe partea cealalta, in adanca antichitate, in care mileniile sunt fluide, si contururile politice din jurul Mediteranei erau mult mai vagi si mai permisive decat in ziua de astazi. Timpul nu se scurge in nici o directie, e un prezent etern al istoriei, e timpul acela in care se intamplau toate marile fapte, migratii, descalecari si traversari, care azi par atat de uimitoare. Ca dintr-o ceata deasa, urmele acestor fapte se ivesc, stirbe, printre noi: ba o acropole ruinata, ba un bust venusian ciuntit, ba cioburi de amfora sparta intr-un chef bachic, in cine stie de sarbatoare arhetipala de la inceput de ev.

Personajele principale, el-vinul, ea-istoria, raman prinse intr-un joc al amintirii si uitarii, intr-un joc al cautarii si descoperirii, mereu inlantuite. Cine e pasagerul calatoriei initiatice -omul prin istorie, ori vinul prin pahar? O iluzie a unei ascendente homerice ramane prinsa in nisipul miscatori al povestilor, in care uitarea e personajul malefic. Cine sa mai stie despre coarda de vie ascunsa de vreun marinar aheu in sacul sau de piele de capra, debarcat apoi pe stancile stralucitoare de dincolo de Marea Ionica, si stransformat apoi in licoare de legenda? Nu e nimic eroic aici, e doar o succesiune interminabila de anotimpuri, recolte si cenusa vulcanica.

 

Iata mai jos descrierea pe care am scris-o pentru acest Greco Di Tufo 2014 pentru vinometru.ro:

„Acest soi e unul din acele accidente fericite ale istoriei, adevarata fosila vie, care a supravietuit din cea mai adanca antichitate pana in zilele noastre, pe intinderile din sudul Italiei din Campania, si pe coastele insorite ale Adriaticei. Strugurii pentru vinul de fata vin de pe pantele fertile ale Vezuviului, combinand influenta altidudinii, cu cea a solului vulcanic bogat in minerale, si a climei sudice. Vinul are o aciditate medie si o mineralitate bine subliniata, ce pune in evidenta arome delicate de samburi de caisa si lavanda. Bine racit, merge langa o branza rustica gen pecorino, stropita din belsug cu ulei de masline.”

Vesevo Greco di Tufo

Vesevo Greco di Tufo

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 14 martie 2016 de în Vin şi etichetată , , , , , , , , .

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.572 de abonați.

Categorii articole

%d blogeri au apreciat: