Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Harta unui vin


De multe secole s-au chinuit cartografii sa realizeze o reprezentare plana cat mai exacta a globului pamantesc. Cam toate cele realizate pana acum sufera de diferite distorsiuni: proportii nerealiste, distante ciudate, unghiuri nefiresti. Cum sa desfaci un intreg in componente redate cat mai fidel, atat ele insele cat si unele fata de altele, pastrand in acelasi timp imaginea de ansamblu, perfectiunea sferei (ok, usor turtite)? Caci oceanele, spre exemplu, exista numai in relatie cu continentele care le marginesc, iar acestea, la randul lor, sunt mai apropiate sau departate in functie de perspectiva.

Antique map

Iata ca cercetatorii japonezi au castigat un prestigios premiu de design cu noua lor proiectie. Reprezentarea lor, AutaGraph, e cea mai apropiata de proportiile si distantele reale de pe glob, putand fi in acelasi timp desfasurata plan, sub o forma rectangulara. Ideea de baza e ca harta nu are un centru clar definit, putand fi impaturita in mai multe feluri -con, piramida, chiar sfera, si arata astfel cu fidelitate regiunea de care e interesat privitorul.

https://www.g-mark.org/award/describe/44527?locale=en

AuthaGraph World Map

Imi inchipui acelasi rationament in lumea vinurilor, luand noul Solo Quinta 2016 ca exemplu. Imi inchipui ca Hartley Smithers, legendarul (dar discretul) oenolog de la Cramele Recas, a pornit de la o idee, de la un concept unitar, de la o proiectie sferica a unui vin pe care dorea sa-l creeze, cu toate rotunjimile, nuantele, inaltimile si adancimile sale. Si apoi a pornit sa identifice care dintre soiuri, si in ce proportie, poate sa-i furnizeze una sau alta dintre componente. A imbinat continentul Feteasca Regala cu oceanul Chardonnay, cu curentul Sauvignon Blanc, cu masivul Muscat Ottonel, si cu insula Novac (vinificat in alb). Le-a rotit, le-a potrivit, le-a asamblat.

Cramele Recas Solo QUintaa 2015

Cramele Recas Solo Quinta 2016

Fiecare din ele are o identitate, si uneori se afla la oceane distanta de vecini. Dar doar impreuna, si pastrand distantele si proportiile, permit navigatorului gustativ sa calatoreasca fara oprire de la un capat la altul al spectrului aromatic, descoperind insule de vanilie si mirt, stramtori de mineralitate, cazand prada furtunilor de aciditate citrica, ori pierzandu-se in arhipeleaguri supracoapte, languroase, adevarate oaze paradisiace.

Asa cum hartile nu mai sunt neaparat un instrument de orientare, ci o proiectie, o perspectiva asupra societatii si umanitatii, un cupaj e mai mult decat un mod de a imbunatati un vin, e o calatorie planetara.

Publicitate

Un comentariu la “Harta unui vin

  1. Pingback: Pumnul din Minis | Vinul din Cluj

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 1 martie 2017 de în Vin, Vin'cultura şi etichetată , , , , , , .

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.572 de abonați.

Categorii articole

%d blogeri au apreciat: