Riesling 2009, Cuvee d’Excellence, Vinarte


Targul GoodWine de toamna e deja amintire; s-au descris impresii, s-au incarcat poze, s-au dezbatut opinii si schimbat comentarii. Pentru mine cel putin, incepe partea a doua, cel putin la fel de interesanta ca si prima: degustarea vinurilor achizitionate la targ, si exercitiul de disciplina -comparatia impresiilor obtinute la cald si inghesuiala cu cele din tihna conjugalei bucatarii.

Aceasta scurta serie de patru vinuri este deschisa de un Riesling din 2009, alcool 13%, DOC Vanju-Mare, Crama Starmina, Cuvee d’Excellence, Vinarte -achizitionat direct de la stand (am stat mult in cumpana, ma atragea si un spumant Blanc de Noir).

Culoare tinereasca dar eleganta, limpede stralucitoare, galben palid ca si mierea de salcam cu relfexii verzui.

Nas bogat, chiar exuberant, in care domina tonurile citric-fructate: grapefruit, coaja de lamaie. In profunzime apar si note mai intense,  de socata si miere de salcam. Corp cu aciditate ridicata si bine integrata pe un fundament mineral, cretos. Aromele sunt intense, domina mere coapte, gutui, pomelo si miere, in echilibru cu notele intepatoare de pe limba. Destul de surprinzator pentru un vin relativ tanar.

Postgustul este prelung si dulce-acrisor, fin si catifelat ca o crema de lamaie. Un vin de o eleganta retinuta, care poate fi sufletul unei petreceri glamour: alura tinereasca data de aciditatea ridicata creeaza o senzatie proaspata, iar gustul bogat aproape ca tine loc de aperitiv -sau desert. Culinar vorbind, asocierea ideala ar fi  finger-foods: mini aperitive care sa tempereze aciditatea si sa puna in valoare aromele: tartine cu crema de branza si verdeata, somon tartar, tapenade cu capere, sau chiar oua umplute.

Statistic, 4 dopuri de la mine si pot sa spun ca mi-a confirmat impresiile de la stand.

P.S. Abia dupa ce am scris articolul am citit review-ul celor de la Vinul.ro. Ce sa zic, nu contrazic impresiile lor, doar ca mi se pare cu totul alt vin cel descris acolo. Sa fi fost alt vin? alt an de recolta? conditii improprii de depozitare?

3 comentarii

  1. Asa imi inchipuiam si eu, desi pe site-ul vinul.ro, in articolul cu pricina, nu era precizat anul recoltei. In plus, din cele descrise acolo, „simptomele” duc catre conditii improrpii de pastrare.

Lasă un comentariu