Degustare vinuri Villa Vinea


Villa Vinea

Degustarea  de la Crama Noastra a fost speciala si deosebita din mai multe puncte de vedere. In primul rand, aceasta vara-toamna lunga a facut ca seara de miercuri sa fie calda si placuta, astfel ca s-a tinut in aer liber, pana la o ora destul de inaintata. In al doilea rand  a fost o prezenta mult peste asteptari; daca stau bine sa ma gandesc, de mult nu am mai vazut peste 50 de persoane adunate la o degustare; multe chipuri noi, public interesat, intrebari si comentarii, asa cum trebuie. Si nu in ultimul rand, un element special a fost prezenta vinurilor Villa Vinea, care au aparut pentru prima data la degustare in fata publicului clujean.

Noutatile si surprizele au continuat si odata cu prezentarea producatorului si a vinurilor. Despre aceasta tanara crama, aflata pentru prima data cu vinurile pe piata, ar fi multe de spus si se gasesc deja articole cuprinzatoare –aici si aici. Pe scurt: este un producator din zona Tarnavelor, care detine in jur de 40 de ha de vine tanara (plantata incepand din 2006), cu soiuri albe si rosii, atat locale cat si internationale (unele inedite), si care a abordat cu mult curaj pata vinurilor de gama medie si premium, obtinand atentia cunaoscatorilor si chiar niste medalii inca din anul lansarii.

Dand glas vinurilor prin vocea d-lu Marcel Farcas, am avut in fata ochilor si in pahare o suita de sase vinuri impartite in mod egal intre soiurile albe si rosii. Ca si consideratii generale, toate vinurile provin din vii tinere -maxim 6 ani vechime- si sunt vinificate in instalatii de inox. Atunci cand se foloseste baricul, acesta este din stejar frantuzesc. Butasii de vine au fost adusi din pepiniere din Italia, cu exceptia soiului Feteasca Neagra; suprafete considerabile sunt alocate soiurilor romanesti, dar si unor soiuri inedite si chiar in premiera: Kerner, Zweigelt. Primele vinuri au fost facute din recolta anului 2010 insa nu au fost imbuteliate, si doar unele din ele au intrat in componenta unor cupaje din 2011. In prezent vinurile imbuteliate se gasesc in doua game -Prestige si Selection.

Dintre vinurile albe, am avut la degustare Sauvignon Blanc, Feteasca Regala si Vinea Alb (Kerner). Am remarcat structura buna a

Vinea Alb

Sauvignonului, bazata pe o mineralitate puternica si arome vegetale, proaspete si usor florale; e un vin echilibrat si inviorator. Feteasca Regala e tot in stilul crud si vegetal, continand suplimentar niste note citrice bine conturate, si un final cam inchis, prafos. Vinea Alb este un vin facut din soiul Kerner -o premiera in Romania- care mi-a atras atentia prin aspectul onctuos si arome coapte, aproape ca un Chardonnay baricat desi nu a fost tinut in stejar, un vin complex si interesant care poate pune in dificultate chiar si cunoscatorii. Datorita aciditatii ridicate, din acest soi s-ar putea face si un vin spumant.

Ca impresie generala, vinurile albe au amprenta tineretii viilor, prin aromele verzi si prin aciditatea ridicata si cruda de pe final; cu toate acestea sunt bine echilibrate si gata de consum. In portofoliu mai exista Gewurztraminer vinificat sec, pe care l-am remarcat la o degustare in Bucuresti, si cupajul Diamant. Am aflat de asemenea ca exista planuri pentru producerea vinurilor spumante, precum si pentru un vin prin metoda pasito (uscarea strugurilor pentru acumulare de zahar) din Muscat si Gewurztraminer.

Vinurile rosii au fost pentru prima data in fata publicului, fiind imbuteliate abia in urma cu doua saptamani. Este primul producator din zona Tarnavelor care pune la vanzare un portofoliu de vinuri rosii, si al doilea din Podisul Transilvaniei (dupa Crama Liliac) dovada ca acest tabu referitor la exclusivitatea vinurilor albe in Ardeal nu mai sta in picioare. Soiurile rosii ocupa suprafete importante in aceasta podgorie, cu planuri de extindere. Aceeasi impresie de vinuri tinere si naravase poate fi o caracteristica comuna cu cele albe, insa la vinurile rosii lucrurile sunt mai nuantate, asa ca merita luate la rand:

Pinot Noir 2011 are o buna transparenta si limpiditate, desi culoarea este cam inchisa, aproape violeta. Nasul promite cirese si capsuni, completate de unele aluzii de lemn, insa gustul este mai degraba discret si moale; pe final apar niste tanini tineri si intepatori. Chiar si asa tanar, vinul e bine echilibrat, usor de baut, insa nu se remarca prin evolutia la pahar datorita alcoolului ridicat.

Feteasca Neagra 2011 a parut initial destul de aspra si dezechilibrata, cu taninii si lemnul iesite prea mult din corp, si cu o aciditate nelalocul ei. La sfrsitul degustarii am reluat insa „problema” in pahar, si am gasit un vin schimbat -a scapat de lemnul excesiv, aromele s-au deschis frumos spre tonuri de fructe negre si nuca, aciditatea s-a mai temperat. Per total ramane o Feteasca tanara, cu real potential de a deveni ceva deosebit odata cu maturizarea viei.

degustare Villa Vinea

Vinea Rosu 2011, ca si fratele sau alb, este un vin dintr-un soi inedit in Romania –Zweigelt. Originar din Asutria ca si Kerner, se pare ca si-a gasit o buna patrie pe dealurile dintre Targu-Mures si Tarnaveni. Cel mai inchis la culoare dintre cele trei vinuri rosii prezentate, este complex si schimbator, trecand prin fructe rosii, lemn afumat, aluzii de gem de prune si sambure de visina. Nasul este de intensitate medie, cu o prezenta cam pronuntata a alcoolului; corpul are un bun echilibru intre tanini si arome, cu o consistenta elastica, iar finalul devine amarui si putin picant, inecacios. Este un vin asupra caruia m-as apleca cu mai multa atentie si care merita studiat mai pe intelete ,mai ales dupa ce va mai sta cateva luni la sticla. Acest soi este bine reprezentat in suprafetele cultvate, iar anul urmator sunt promisiuni ca-l vom vedea vinificat roze (ceea ce va fi o noua premiera); in Austria cel putin, Zweigelt da niste rose-uri viguroase si aromate.

Tot din gama vinurilor rosii, am inteles ca Merlot-ul a fost afectat de inghet in timpul iernii si productia a fost foarte redusa raportata la suprafata. Intentia este sa fie lansat si acesta pe piata anul urmator, si chiar sa fie vinificat prim metoda pasito. Pentru aceasta, va fi folosit vechiul turn prezent pe unul din dealurile din podgorie (si pe etichetele sticlelor), in care vor fi uscati strugurii prin curenti de aer. Constructia cramei urmeaza sa fie finalizata in acest an, impreuna cu spatii adiacente si sali de degustare.

In mare, aceste vinuri mi-au lasat o impresie buna, echilibrate si proaspete, cu real potential de a se dezvolta si evolua pe masura ce viile vor castiga in varsta. Alaturi de Crama Liliac, Lacerta, Petro Vaselo si alti productatori de acest fel aflati la primele vintage-uri, vor reprezenta noul val de crame care vor influenta in mod semnificativ piata vinului peste cativa ani.

3 comentarii

  1. Vedeti-va de treaba, Vila vinea e un vin ardelenesc greu si, din pacate fiindca investitia d ela Mica e masiva, fara viitor in materie de vinuri rosii. Luati un Davino, Recas ori Minis, din coltul sud vestic, sau Alira, ori Crama Atelier, in Dobrogea, ori Lacerta, sau Basilescu sau Dealu Mare, si din nou, cu toata dragostea sterg pe jos cu vinurile rosii de la Nachbil, ori de la Vla Vineea sau Hetai sau Talnea, boieru, Judvei & co ! cu toata dragostea..

    • Eu nu m-as grabi sa „sterg pe jos” cu niste producatori aflati la inceput de drum. Oricum, au aparut recolte noi, vinurile s-au mai schimbat, asadar recomand o redegustare inainte de a face astfel de afirmatii radicale.

  2. 1. Un vin rosu necesita cateva luni bune dupa imbuteliere doar sa se „imprieteneasca” cu cei 2 cm de oxigen!
    2. Astea-s vinurile alea care la ultimul concurs la care au participat se aflau intre SchwabenWein-Caloian-Stramina? Atunci de ce sunt de 5 ori mai scumpe?

Lasă un comentariu