Are oare vinul un alt gust la inaltime decat la nivelul marii, sa zicem?
O echipa de experti internationali au analizat si facut un clasament al celor mai bune vinuri servite de liniile aeriene. Au fost degustate 12 vinuri albe, respectiv rosii, care au fost notate de la 1 la 10.
Rezultatele, clasamentul, precum si restul articolului il gasiti aici . (In calitate de „navetist” aerian, ma intereseaza orice tine de confortul si ambianta din avion. Ma bucur ca KLM au intrat in top; au servicii ireprosabile, si acea mica atentie la detalii care fac calatoria placuta).
James Cave, citat in calitate de expert oenolog, sustine ca rezultatele degustarii ar fi fost influentate de altitudinea servirii, si ca conditiile din cockpit modifica decisiv gustul vinului (altitudinea, presiunea, oxigenarea cabinei, etc.).
N-am reusit sa gasesc mai multe referinte asupra acestui subiect; am auzit in schimb ca alpinistii de mare altitudine (peste 5000 m) raporteaza frecvent o diminuare a simtului gustativ. Din aceasta cauza, alimentele si suplimentele nutritive fabricate pentru ei sunt mai puternic aromate si condimentate. Nu-mi dau seama insa daca acest efect se datoreaza altutudinii sau efortului si stress-ului.
Revenind la vinurile din avion, acestea sunt servite totusi intr-o cabina presurizata, cu temperatura controlata, care imita pe cat posibil conditiile de la sol, asadar nu vad de unde ar aparea aceste modificari decisive ale gustului.
Nici combinatia Buduresca+Tarom nu e de lepadat 😉
Clar, e o combinatie castigatoare -probabil se serveste pe cursele externe. Pe rutele interne, unde zbor saptamanal, combinatia este alune prajite + Ursus.
Ar fi interesant ca Tarom sa ia in calcul si optiunea de a servi un vin usor pe rutele interne (chiar bag-in-box). Dpdv al greutatii si spatiului ocupat, cu siguranta este mai eficient decat dozele de bere…
Imi aduc aminte ca in urma cu cativa ani, pe o linie straina (British AIrways parca), se servea vin la ambalat in Tetra Pak, cu un orificiu pentru pai, exact ca si sucurile pentru copii. Eh, englezi, beau vin cu paiul…. 😉