Vin: Feteasca Alba 2009, demisec, 13% alcool, DOC Dealu Mare – Urlati, Romania Pitoreasca, Domeniile Dealu Mare Urlati.
Vinul a fost achizitionat initial in scopuri gastro-culinare, respectiv pentru a fi folosit la un sos, unde reteta cerea vin alb demisec, de calitate (o sa scriu alta data despre modul cum sunt formulate retetele care cer vin).
Intre timp, meniul planificat al familei a suferit modificari, astfel ca vinul a ramas stingher vreo doua zile pe raftul de sus al frigiderului. Ajungand eu seara acasa, dupa un zbor sufocant, aflu cu bucurie in fridiger un peste la cuptor si numita butelie bine racita. Ce s-a intamplat in continuare:
culoare galbena limpede, usor verzuie; nas discret, cu o baza ierboasa si note fine florale (tei?). Corp mediu, aciditatea e echilibrata de restul de zahar care se simte mai ales pe final. Gustativ este vioi, proaspat, baza floral-ierboasa este completata de note simple de fructe verzi si ceai de tei. In postgust devin mai evidente senzatii dulci care aduc a mere coapte.
Un vin cinstit, direct, pe care l-am subestimat; sunt convins ca ar fi facut un sos bun, dar a fost agreabil si la pahar (cel putin pentru o seara sufocanta de August). Pacat ca e demisec, pastravul l-a eclipsat putin.
Urmarind postarile despre Feteasca Neagra din gama Romania Pitoreasca , conchid ca este una din gamele care ofera un raport decent calitate-pret, si merge si la altceva decat ingrosat sosul 🙂
Luat de unde si la ce pret?
Ca cititor as avea o imagine mai clara despre valoarea sa, daca s-ar folosi un sistem de masura (nu neaparat clasicul 50-100 pct), ceva care sa sa-l incadreze intr-o anumita clasa de calitate. De exemplu un mai vechi (si repede decedat) blog le clasifica de la 1 la 5 stele.
Corect; l-am cumparat din Auchan la 10,59 lei. Referitor la punctaj, nu sunt adept al notarilor; pentru comparatie totusi l-as incadra la 71 de puncte.