Desi vara e pe sfarsite si toamna isi face loc -in Cluj cel putin- vremea rose-urilor nu e pe terminate. Vinurile rose sunt extrem de versatile, si isi pot face loc in orice sezon in meniul sau paharul zilnic. De fapt, cred ca abia acum apar cele mai interesante lansari de vinuri rose.
Pana la acele lansari insa, am regasit saptamana asta cu placere o veche cunostinta, Merlot-ul Rose de la Domeniile Franco-Romane. E unul din primele vinuri rose care mi-au placut cu adevarat, care mi-au trezit interesul pentru ele, si care a asigurat vinurilor rose un loc permanent in frigiderul si meniul meu.
L-am luat „pe recomandare”: deoarece eticheta e sobra, chiar austera, contraeticheta e spartana in informatii. Producatorul nu-mi era cunsocut -si e in general destul de discret in promovare.
Despre vin: Merlot Rose, 2008, demisec, alcool 14%, IG Dealurile Munteniei, Dealu Mare, Domeniile Franco Romane.
Culoarea e eleganta, de chihlimbar dizolvat in apa de trandafiri, limpede cristalina, cu reflexii carmin. Producatorul atentioneaza asupra unor posibile depuneri, insa eu n-am observat.
Corpul este bine structurat, cu atac de aciditate medie, tanini discreti imbinati cu gustul dulceag al petalelor de trandafiri, si o baza citrica -grapefruit si mandarina rosie. Baza citrica echilibreaza accentele de zahar, vinul fiind demisec; in profunzime gustul se diversifica inspre note mai intepatoare de telina.
Postgustul e surprinzator de persistent, cu accente de miere veche. Per ansamblu vinul se tine bine dupa 4 ani la sticla, nu da semne de inceput de oxidare. E un vin corect si prietenos, care poate fi asociat cu multe preparate. Cred ca ar pune in avantaj orice aperitiv nu prea picant, pe baza de branza usoara, legume, pui grill. L-as vedea si la desert alaturi de tarte de fructe sau patiserie uscata. 19 lei la Crama Noastra.
Producatorul mentioneaza pe site ca aceasta gama de vinuri este produsa din struguri cumparati de la micii producatori locali, si vinificata in crama lor prin procedee ecologice . Cealalta gama pe care o prezinta, Crai Nou, este cultivata pe suprafete proprii pe care se aplica principiile culturii ecologice. Sincer, influentele acestora asupra vinului sunt destul de subtile, ca eu nu am reusit sa le diferentiez in Chardonnay-ul lor. Poate altii cu papilele mai fine..
Pingback: Amintiri despre un Pinot Noir | Vinul din Cluj
Ei bine, mie asta nu prea mi-a placut. Nu se compara cu mizeriile de 10 lei din marile magazine, insa n-are nimic deosebit. Cam prea..lactic pentru zmeurica din gust. Si sa nu uitam ca scrie ceva important pe eticheta: vin de masa.
Sper ca ma refer la acelasi vin 🙂
Eu n-am remarcat mentiunea „vin de masa” -eticheta e atat de saraca in informatii, incat cu greu cred ca mi-a scapat ceva 🙂 Cred ca e si singurul rose de la Domeniile Franco Romane. Intr-adevar, nu are ceva foarte deosebit, sau poate nu pentru 19 lei; mie mi-a placut faptul ca nu s-a degradat; 4 ani e mult pentru un rose, mai ales vinificat ecologic.