Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

America Cabernetului sau Cabernetul Americii: Cono Sur 2009


Vaile Anzilor Cordilieri coboara destul de abrupt spre plajele Pacificului. Ghetarii de pe varfurile andine, in topirea lor, brazdeaza mica campie litorala cu sute de vai paralele, unele mai largi decat altele, abrupte si pietroase. In acest peisaj aspru agricultura si irigatiile s-au dezvoltat totusi de milenii, iar de cateva sute de ani si viticultura. Via a gasit suficiente pante domoale, verrsanti feriti de vant, soluri bogate si dimineti blande, ca sa dea recolte bogate si vinuri interesante.

In valea Maipo din Chile-una din primele cultivate cu vie, Cabernetul a gasit o a doua (sau a treia) patrie, bucuradu-se de solurile pietroase, versantii inclinati si noptile racoroase. Asadar, in a treia oprire a circuitului am ales un vin chilian, un Cabernet Sauvignon 2009, sec, 13%  alcool, Cono Sur Reserva.

Prezentare eleganta, old fashioned, in sticla cu umeri usor evazati si dop lug de pluta; eticheta cu o bicicleta de epoca si contraeticheta cu completarile de rigoare intregesc un aspect voit familiar, dar finisat.

Deschis de la rece, nasul debuteaza retinut, formal, cu note simple de lemn ud. Usor incalzit si invartit in pahar, lemnul capata o caldura frumoasa, aducand a frunze de toamna si hickory-ul american. Baza e formata din fructele rosii de rigoare: pruna brumarie si cirese.

Picioarele lungi, paralele si repezi de pe sticla paharului anticipeaza un corp dezvoltat fara sa fie extractiv. Atacul debuteaza berbeceste cu note iuti de nuca verde. Sustinuta de tanini catifelati si invaluitori, pruna se impleteste cu ceva mirodenii (nucsoara, oregano); astringenta aduce si visine necoapte. Finalul si postgustul sunt deliciul iubitorilor de ciocolata integrala 90%: note iuti de cacao, portocala amaruie si ceva rustic -frunza de nuc strivita.

Banuiesc ca sintagma „reserva” de pe sticla denota o invechire in baric (10 luni), si in acelasi sens sunt si prezentarile producatorului. Eu am simtit baricul extrem de discret, doar amintind ca a fost pe acolo prin aluziile din nas si notele exotice din final. E un Cabernet moderat in fruct si in baric, cu accentul pe imbinare mai mult decat intensitate. Un Cabernet de 3 dopuri (dupa noul meu sistem de notare): suficient de diversificat, prietenos si plin de caldura; simplitatea sa e nu e rustica, iar notele aspre ii dau caracter. L-as asemana cu un mic boiernas din colonii, care are noblete dar stie si ce e munca pamantului. In mod straniu, in mintea mea asa ar arata o Feteasca Neagra bine facuta.

Merge cu toate genurile de fripturi, dar mie mi-a suras impreuna cu clasicele branzeturi „murdarite” cu verde si albastru. De asemenea, s-a imprietenit si cu un sufleu de cartofi cu cascaval la cuptor, auriu si mirositor (dar nu-l condimentati exagerat). L-as mai vedea si in deschiderea mesei, bine racit, cu: prosciuto crudo, masline murate, emmentaler, si ceapa rosie!

Cumparat de la Crama Noastra, dar se gaseste si in supermarketuri. Aici e si recenzia unui Carmenere de la acelasi producator.

Publicitate

2 comentarii la “America Cabernetului sau Cabernetul Americii: Cono Sur 2009

  1. berbecutio
    4 octombrie 2011

    E cam ambigua definitia la 3 dopuri. Acesta este un vin ne-memorabil, sau sa dam fuga sa-l luam?
    Cat a costat?

    • Mihai Oprea
      4 octombrie 2011

      Ai dreptate, sistemul de notare e formulat destul de ambiguu. Il voi actualiza eliminand eroarea la incadrare, iar Cabernetul Cono Sur ramane la 3 busoane, adica categoria din mijloc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 3 octombrie 2011 de în Vin şi etichetată , , , , .

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.571 de abonați.

Categorii articole

Cele mai bune articole și pagini

%d blogeri au apreciat: