Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Vinul, pasiune pana la moarte


Doua stiri aparent fara legatura, si cu un umor cam macabru, s-au conectat si brusc a aparut un subiect de articol pe blog.

Criza loveste si in institutii americane venerabile -cum ar fi pedeapsa cu moartea. Nu, nu se aboleste (din pacate), ci se renunta la servirea traditionalei „ultime mese” -privilegiul nescris al celor condamnati la moarte (death row) de a manca dupa pofta inimii. In speta, unul din senatorii statului Texas a fost ultragiat de meniurile „fastuoase” comandate de unii condamnati, si a impus directorului penitenciarelor sa le serveasca celor condamnati la moarte aceeasi masa ca in orice alta zi. Pentru ca, nu-i asa, e doar o zi ca oricare alta… Ironic, statul Texas, pe langa petrol, masini mari si spirite razboinice, este cunoscut pentru o bucatarie suculenta, rezultata din vechi traditii culinare: mexicane, indiene, cajun, sud-americane, etc.
my last wine...Pai are legatura cu vinul, pentru ca intr-un alt articol, ziarul local din Charlottesville, Virginia (tot sudisti…) publica niste interviuri foarte interesante cu niste „wine connoisseurs” -despre ce vin ar dori sa serveasca cu ultima lor masa.  Intervievatii sunt owneri de restaurante, vinoteci, wine maker-i la diferite crame locale (da, in Virginia), somelieri sau advertiseri de vin. Destul de previzibil, preferintele culinare si oenologice indicate de ei sunt destul de elaborate si sofisticate, asa ca imi permit sa le citez mai jos: 

-„a bottle of Hermitage (where I’m from) and a plate of my uncle’s charcuterie, a brouillade made with natural free-range egg and northern Drôme black truffle and bread”;

-„That’s easy…a 2001 Château d’Yquem with pan-seared foie gras with a red currant jelly, balsamic reduction on buttered toast”;

-„leg of lamb with a bottle of well-aged Château Musar. For me, it has to be Château Musar. It is simply the most delicious wine I know”;si favoritul meu: It would have to be champagne—Moncuit-Delos NV or Krug —with sushi. If it’s my last wine on earth, I’d want to be drinking the stars…”.

Acum, evident ca paralela intre cele doua cazuri nu e perfecta, winos-ii nu erau condamnati, iar in calitatea lor este normal sa incerce sa epateze sau sa gaseasca ceva deosebit. Pe de alta parte, e greu de trecut cu vederea ironia fina si contrastul evident dintre cele doua situatii. Si totusi, mi se pare interesant ca n-au conceput o ultima masa fara vin. Pentru condamnati, sa fie o explicatie ca in inchisori nu se serveste vin? Oricum, prea tarziu.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 26 octombrie 2011 de în Vin şi etichetată , , , , , , .

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.571 de abonați.

Categorii articole

Cele mai bune articole și pagini

%d blogeri au apreciat: