Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Signor Negrini


Imi plac controversele. Si cand despre un vin relativ putin cunoscut se scriu 22 de comentarii pe un blog, sau descrieri atat de personale si vibrante   ca si aici, inseamna ca acel vin rezoneaza intr-un fel special.

Mi-era foame, si era prea tarziu sa mai ajung la o degustare de vin. Intr-o seara de octombrie in Bucuresti, fara masina, optiunile se limiteaza drastic. M-am repliat in camera de hotel, alaturi de o cutie de masline marinate si de numitul Negrini (de la Nic din Piata Amzei cu 16 lei).

Acesta este un Merlot din 2010, sec, DOC Dragasani, CT, 14% alcool, produs de casa de vinuri cu acelasi nume din Dragasani. Eticheta interesanta, stilizata, pe un fundal pergamentos, arata foarte bine pentru gama de pret. Dop lung de pluta naturala, inscriptionat cu numele producatorului.

In camera era o lumina galbuie-difuza, asa ca culoarea mi s-a parut probabil prea inchisa. Am distins un rubiniu inchis, aproape violet, dens. Nasul are  o intensitate medie; servit la temperatura camerei nu se dezvolta in pahar, dar isi pastreaza intensitatea pe tot parcursul …sticlei. Notele sunt austere: pruna verde, frunza de nuc, cimbru. In ciuda spectrului frutat-vegetal, mirosul are o raceala metalica in el.

Atacul este puternic acid, se simt destul de distinct niste prune si nuci verzi. Taninii sunt intens exprimati, rotunzi si percutanti, dau pe limba senzatia ca si cum ai plimba mana printr-o gramada de pietris. Corpul este mediu, bazat in special pe fructe -prune si visine acrisoare- si senzatii de ierburi salbatice aromate (cimbru, patlagina, leustean). Mi-a trecut vag peste papile si o senzatie interesanta de ceapa caramelizata. Postgustul este scurt si amarui, asemanator cu bitter-ul.

Expresivitatea sa este austera si retinuta, putinele arome pe care le etaleaza sunt bine exprimate si directe; taninii sustin si imping inainte toata constructia. E un vin aproape balzacian prin frugalitatea cu care isi dramuieste exprimarea. Ma duce

gandul la mesterii pietrari din „Agonie si extaz”, care isi scurteaza cuvintele si isi construiesc frazele in ritmul batailor de ciocan, fiecare vorba trebuie sa fie aruncata cu grija, asa cum dalta lasa urme mici dar sigure pe piatra.

Revenind la aspecte mai mundane, la acest pret este un best-buy si va mai ramane asa vreun an-jumate. 4 dopuri ii acord, pentru raportul bun calitate-pret si pentru personalitatea sincera, intr-o perioada in care tot mai multe vinuri sunt machiate si stridente.

Publicitate

3 comentarii la “Signor Negrini

  1. Radu
    24 noiembrie 2011

    Crama noastra are numai 7 hectare de vie. In cazul in care doriti sa cumparati vin, vi-l putem trimite la Cluj, costul deplasarii este suportat de noi. Pentru comanda puteti suna la 0721208496 Alina Constantin. Vinul il distribuim numai in Bucuresti pentru ca productia nu ne permite sa ne extindem. Recolta 2011 va iesi pe piata cu un ROSE din Merlot la sfarsitul lunii decembrie 2011. Va multumim si „Noroc!”

  2. Radu
    23 noiembrie 2011

    Ma bucur ca ti-a placut. Sper sa bei si din gama Premium . Se gaseste in Metro Humidor. Multumesc

    • Mihai Oprea
      23 noiembrie 2011

      Multumesc pentru apreciere; sper sa-l gasesc si in alte magazine, chiar si in CLuj. Pe cand lansati recolta recenta?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 28 octombrie 2011 de în Vin şi etichetată , , , , .

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.572 de abonați.

Categorii articole

%d blogeri au apreciat: