Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Un triunghi de vinuri


Un triunghi de trei vinuri mi-au ocupat weekendul prelungit.
Un rose (Rosado adica), facut 100% din soiul de struguri Bobal, alcool 12.5%,  DO Utiel -Requena, Hoya de Cadenas, Bodegas Vicente Gandia, SPania.
Bobal este un soi de struguri vechi, prefiloxeric,  cultivat in special in  regiunea Valencia -unde reprezinta aproape 90% din strugurii cultivati. Perfect adaptat climatului arid, acumuleaza o mare cantitate de tanini si coloranti in pielite, si de asemene mult resveratrol. Rezulta in general vinuri cu continut scazut de alcool, acide si cu aroma discreta.
Si acest rose are o culoare vibranta si indrazneata, roz spre rubiniu, stralucitoare. Nasul este discret, deschide cu niste note florale discrete, de flori tinute in sera -gen magnolie, iasomie, etc. La incalzire in pahar capata mai multa adancime si se disting niste muscate rustice. Altfel, mirosul nu are deloc fruct, fiind un contrast surprinzator cu culoarea densa. Gustul in schimb este al fructelor de primavara -capsuni si fragute tinere, toate cu o nota proaspata si racoritoare de iarba verde si aciditate viguroasa. Final usor sec si astringent. Un vin diametral opus  roseurilor provensale; exprima prospetime si culoare, fara a avea clasicele note citrice si trandafirii; se preteaza clar la consum bine racit, si cred ca ar acompania bine o paella. 3 dopuri.

Al doilea vin este un rosu festiv, sarbatoresc –Sf. Mihail si Gavril din gama Cupola Sanctis de la Cramele Oprisor. Vinul in sine ,  e un cupaj de Merlot si Cabernet Sauvingon, 2009, 14% alcool.

Vinificat in stilul caracteristic al celor de la Oprisor -adica la limita secului, fara pic de zahar rezidual. Culoarea densa, cu mult extract pare a anunta un vin serios si meditativ. Nu e un party-wine in sensul popular, dar face fata invitatilor unei petreceri prin notele (inca) puternice de fructe rosii si cacao, ajutate de tanini catifelati si discreti, care nu abuzeaza palatul. Nota duala a acestui cupaj corespunde in mod fericit sarbatorii celor doi arhangheli, fiecare dintre ei avand in traditie un alt rol si reprezentare. De fapt, cred ca acesta este trasatura distinctiva si avantajul acestui cupaj, caci il face prietenos si versatil, numai bun de deschis conversatia. Postgustul scurt dezvaluie lemnul cald si ceva miez de nuca verde, care imbie la al doilea pahar. 4 dopuri.

A treia latura a triunghiului este inchisa de un Merlot din Dealu Mare: un Nomad din 2007, semnat Aurelia Visinescu via Domeniile Sahateni, 13.5% alcool. Culoare destul de inchisa, bordo-violet, fara sclipirile tipice unui vin tanar. Nasul e retinut la inceput si arunca doar niste urme posace de prune. Dupa rotirea in pahar se mai deschide, se observa bine distinctia dintre primul nas cu coacaze si visine, si al doilea care merge mai mult pe nuca. Gustul este foarte new-world, cu fructe bine integrate (visine, cirese, corcoduse acrisoare), apare si  o urma de lemn uscat. Taninii insa nu prea isi fac treaba, sunt acolo dar nu prea, „lasa unghiul descoperit” -in termeni fotbalistici. Postgust e scurt si amarui, cu ceva ciocolata si sambure de struguri. Recenzat si aici.

Un vin de toate ocaziile, versatil si curgator; fructele se tin surprinzator de bine pentru varsta deja respectabila (nefiind baricat). Taninii firavi pot fi trecuti cu vederea ce consumatorul mai putin inclinat spre introspectii. 3 dopuri, dar la limita de jos (adica, daca e turnat in pahare la vreo petrecere se poate bea cu cu incredere, la raft insa nu va mai rezista mult).

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 9 noiembrie 2011 de în Vin şi etichetată , , , , , , , , , , , , .

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.571 de abonați.

Categorii articole

Cele mai bune articole și pagini

%d blogeri au apreciat: