Cine a spus ca vinurile rose sunt potrivite doar pentru caldura verii? Prin versatilitatea lor, aspectul proaspat si inviorator, aromele tineresti si indraznete, vinurile rose pot face fata unei seri si unei cine in orice perioada a anului. ( Si nu vorbesc de a le folosi pentru vin fiert 🙂 ).
Vinurile rose se gasesc intr-o paleta extrem de larga de arome si culori; de la cele timide, unde abia se ghiceste o parere de roz, pana la cele apropiate ca si culoare si consistenta de vinurile rosii. In mod traditional, vinurile rose vin din sudul Frantei, din Provence, in mod obisnuit destul de delicate si proaspete.
Si vinul ales pentru aceasta seara inchisa de iarna aduce lumina diminetilor mediteraneene, a rasaritului reflectat in mare, a brizei caldute si inmiresmate cu lavanda : La Colombette Grenache Rose 2009, 12% alcool, Domaine de la Colombette, AOC Côtes de Thongues, Beziers, Languedoc-Rousillion, Franta. Este un mic producator din tata-n fiu, din una din cele mai rustice zone ale Frantei; practica o agricultura organica, si vinurile sale au certificat EcoCert .
Sticla e inchisa cu screwcap, iar eticheta pastelata, cu un porubel stilizat care se joaca printre frunze exprima foarte bine spiritul vinului. Culoarea e luminoasa, limpede si stralucitoare ca o dimineata pe dealurile din sud, e un roz clasic de foaie de ceapa, cu sclipiri sidefii -aduce cu pielea abia bronzata a unei demoazele.
Nasul e delicat ca si caldura primaverii, aromele se dezvolta treptat si creeaza un melanj interesant -flori de portocal, grapefruit, un usor iz de lavanda.
Gustul este surprinzator de intens, cu multa portocala coapta, ceva fragute si strugurei tineri. Aciditatea este vioaie si usor intepatoare, sustine bine aromele. Exista o baza minerala mai ales in postgust, care aduce a piatra incinsa de soare, si confera o nota eleganta vinului. L-as califica pe la 3 dopuri.
Un vinisor fermecator, usor si dinamic, rumen si fara griji ca o dimineata in linistea de la tara; o combinatie placuta de note rustice si finisate. Din punct de vedere gastronomic e suficient de adaptabil incat sa se potriveasca si unei gustari usoare, si unei cine de familie. Ideal ar fi alaturi de salate cu vinegreta, de tartine cu branza, de sufleuri sau placinte cu legume. Alte recomandari de potriviri culinare aici. Eu i-am gasit o alaturare tot in spirit provensal -peste la cuptor cu sos dulce de ceapa si mustar. A bon vivre!
De unde si cat?
Care sunt treburile mai putin incantatoare care te-au dus doar spre 3 dopuri? Ca din descriere vinul pare divin. (ce noroc cu clasificarile/evaluarile astea)
De la Crama Noastra din Cluj, cu 30 de lei parca. Conform criteriilor mele subiective, 3 dopuri inseamna un vin corect, de incredere, fara sa fie memorabil in mod deosebit -adica nu l-as cauta cu tot dinadinsul sa-l cumpar.Sincer, l-am luat ca un experiment, pentru ca nu mai incercasem Grenache rose. Conform punctajelor clasice, cred ca ar lua cam 80. Asta nu inseamna ca are vreun defect sau lipsa, ci ca nu mi-a atins mie „coarda sensibila”.