Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Shyrah x 7


Un final frumos si palpitant pentru un proiect interesant si captivant -seria de wine contest-uri de la Madame Pogany. Acestea au reunit cate sapte vinuri rosii din acelasi soi, puse fata in fata (sau mai degraba unul langa altul) si degustate in orb. Vinurile au fost selectate pe cat posibil din tari si continente diferite, in asa fel incat sa acopere o paleta cat mai larga de exprimari ale soiului. In precedentele editii saptamanale de marti seara au performat: Merlot, Feteasca Neagra, Pinot Noir, si Cabernet Sauvignon.

Acesta a fost al 5-lea si ultimul wine contest din acest an, dedicat vinurilor Shyrah/Shiraz. Regulile, cunoscute deja, au ramas aceleasi: vinuri deschise cam cu 1.5-2 ore inainte, invelite in prosoape albe si apoi numerotate, servite in ordine crescatoare in paharele clasice de degustare; notarea a fost facuta pe fise individuale, vinurile putand fi punctate de la 60 la 100. Gazda ne-a fost ca intotdeauna omniprezentul Razvan, in atmosfera calda si sofisticata de la Madame Pogany.

In ordinea prezentarii, probele s-au prezentat in felul urmator:

proba 1: culoare rosu-violacee spre zmeuriu; nas simplu, fara condimante, de „vin rosu”; corp cu tanini slabi, fragili, fara prea mare consistenta; arome de zmeura, prune proaspete, lemn ud; postgust scurt si acrisor. 75 puncte;

proba 2: culoare violacee cerneloasa; nas cu condimente dulci aproape siropos, prune, tabac; corp solid, cu tanini medii dar bine exprimati, echilibrati de note de coacaze si menta -care persista si in postgust. 82 puncte;

proba 3: culoare bordo intensa, uniforma; nas puternig, exploziv, bine comdimentat (vanilie, nucsoara), compot de prune, cafea; corp pe masura, cu tanini penetranti si intepatori; postgust prelung, astringent, amarui-dulceag. 91 puncte;

proba 4: culoare intensa, adanca; nas inchis, prafos, alcalin; corp taninos, destul de aspru, aromele cu reusesc sa compenseze asperitatile; postgust mediu, cu arome pamantii -feriga, ciuperca, fum; 79 puncte;

proba 5: culoare rosie-violacee, stralucitoare; nas cu arme profunde -lemn nobil, bitum, cafea amara, grafit (mina de creion); gust corpolent, extractiv, tanini patrunzatori si persistenti, note amestecate fructos-lemnoase; postgust iute, intepator -hrean si telina, branza iute. 92 puncte;

proba 6: culoare limpede transparenta, usor atipica; nas inchis la inceput, apoi se dezvolta in lemn uscat, paie, coaja de nuca; corp consistent, aproape onctuos, fructat-racoritor (eucalipt, leustean); postgust prelung, mineral (pamant reavan, piatra uda). 89 puncte;

proba 7: rosu deschis, stralucitoare; nas incisiv, greu, cald: sirop de afine, prune carnoase, scortisoara; corp puternic, masiv, usor depasind taninii; postgust mediu si bogat, astringent si aromat: enibahar, lichior, toffee. 90 puncte.

Ca si impresie generala, toate probele au fost peste medie, insa cele mai bune s-au situat foarte apropiat, fiind greu de diferentiat; cele trei probe de 90 si peste au fost realmente unanim apreciate si au iscat discutii aprinse. Iata si identitatea vinurilor:

-proba 1: Recas, Cocosul, 2009

-proba 2: Gerard Bertrand, Reserve Special 2009, Franta

-proba 3: Concha y Toro, Marques Casa Concha 2010, Chile

-proba 4: Corcova, Reserve 2009

-proba 5: Nederburg, Winemaster’s Reserve, 2009, Africa de Sud

-proba 6: Murfatlar M1 2010

-proba 7: E&E Black Pepper, Barossa Valley 2009, Australia.

Castigatorul nu m-a surprins, as fi pariat pe el de la inceput; incep sa recunosc un anumit tipar si tipicitate in vinurile Nederburg. Surprizele au fost doua: M1 de la Murfatlar -un vin experimental, cu mai multe identitati, greu de plasat intr-o categorie; si Gerard Bertrand -un vin nelalocul lui printre atatea arome explozive; el degaja o eleganta delicata, aproape fragila.

Din proprie intitativa am mai adaugat un vin in timp ce scriam ciorna articolului, vazand ca o tara importanta nu e reprezentata: Argentina. Asadar am avut si un Alto des Andes, Medoza 2010 -stralucitor la culoare, nasul incepe bine cu coacaze si scortisoara dar se termina repede, corpul destul de plat, bazat pe multa astringenta si arome primitive; postgust placut dar din nou prea scurt. Un vin neterminat -76 puncte.

Si cum vinul e mai interesant cand se aduna mai multi in jurul lui, am avut norocul de o companie extrem de placuta si interesanta de iubitori si pasionati ai vinului: Mihai, Dan Alexandru, Dan Bundur, Louis, d-nul Savulescu, si altii. A fost aproape un fel de microrevelion al oamenilor vinului. Am primit promisiuni de evenimente la fel de incitante pentru anul care vine, si sper doar sa le fac fata.

Publicitate

11 comentarii la “Shyrah x 7

  1. Pingback: Niste Caberneturi si un Shiraz | Cuvinte despre vinuri baute si incercate

  2. berbecutio
    22 decembrie 2011

    Sunt sigur ca ai aflat intre timp care a fost de fapt castigatorul, in ciuda preferintelor noastre: Black Pepper :P.

    • Mihai Oprea
      23 decembrie 2011

      Am vazut, dar nu-mi pare rau deloc, e un vin greu de egalat. Oricum eu am fost extrem de subiectiv la departajarea intre 91 si 92 de puncte…

  3. George Mitea
    22 decembrie 2011

    Hai mai Ciprian, putina incredere in fortele proprii:) Am fost vreo 3-4 care am laudat M1.

    • Ciprian
      22 decembrie 2011

      George, pai l-am laudat ca ne-au cinstit cei de la Murfatlar, nu? 😀

      • George Mitea
        22 decembrie 2011

        Psss! :)) No, serios, e misto sa fii opozant de meserie. Nici macar nu trebuie sa gusti vinurile despre care se vorbeste. Oricum sunt putin dezamagit de pretul de vanzare. Ma asteptam la altceva de la ei. Am pus aceasta problema chiar in prima „cronica” a syrahului cu pricina, in care culmea ziceam si eu despre „rivalul” sud african, care iata a biruit la acesta degustare.

    • Mihai Oprea
      22 decembrie 2011

      Eu sunt curios cum ar arata un M1 facut pentru entry-level…

  4. George Mitea
    22 decembrie 2011

    foarte misto! oare ce s-o fi intamplat cu cocosul. Ma declar curios si surprins de Marques Casa Concha. Parca si pinotul a fost f. bine receptat.

    • Mihai Oprea
      22 decembrie 2011

      Exact, prestatia slaba a Cocosului a fost un subiect intens de discutie. Eu inclin sa dau vina pe conditiile de transport si depozitare…

      Marques s-a prezentat foarte bine, diferentierea intre cele trei care au luat 90 si peste a fost foarte gream, mai mult dupa feeling decat criterii obiective. Eu am dat castig Nederburg-ului pentru un strop de „surpriza” pe care mi s-a parut ca l-am sesizat; Marques a fost cumva predictibil.

  5. Ciprian
    22 decembrie 2011

    Vezi cum al mai elegantos a fost si depunctat in blind? :)) Am spus ca M1 e un vin foarte bun pt Murfatlar…

    Nederburg-ul l-am incercat si eu, un vin tipic de Lume Noua, prea parfumat pt gustul meu. Oricum, la banii astia merita o incercare

    • Mihai Oprea
      22 decembrie 2011

      Asa e, la blind tasting e cu totul altfel decat cu sticla si Google in fata 🙂 Si e intr-adevar dificil sa acorzi punctaje, mai ales cu asa amestec de vinuri din toate colturile lumii. Punctajele din articol sunt notele mele, nu centralizarea finala; alti participanti cu papile mai exersate l-au punctat mult mai sus. Poate ar trebui pe viitor sa facem sesiuni separate pentru Europa si restul, dar mi-e teama ca nici asa nu se pun in evidenta cele mai delicate, pentru ca si printre producatorii de traditie mai gasesti cate un vin in stil new world. Pana la urma, e o chestie de interpretare personala.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.571 de abonați.

Categorii articole

%d blogeri au apreciat: