Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Anul nou viticol


Putini mai stiu ca pe 1 februarie, conform vechilor traditii populare, incepe anul nou al viilor. In calendarul perpetuu al lucratorilor cu pamantul si via, saptamanile si anotimpurile sunt punctate de momente si ritualuri specifice, legate de ciclul solar si agricol.

Am regasit in acest articol o descriere interesanta a ritualului Sfantului Trifon Zarezan din Bulgaria, legat de anticiparea venirii primaverii:

„Ritualurile din perioada asta sunt făcute pentru a încuraja primavară să vină mai repede. Femeile împletesc niște colaci speciali (rotunzi) pe care îi împarte prin vecini. (un simbol al bunăstării pământului). În acest timp bărbații umbla prin vie sau pe lângă pomii fructiferi amenințând că îi vor tăia dacă nu rodesc și în acest an. Un participant își va lua rolul de apărător al naturii și va promite că și anul acesta natura le va oferi rod din plin, astfel că vița de vie și copacii scapă doar cu câteva crenguțe tăiate pentru a finaliza ritualul. În anumite zone ale Bulgariei, bărbații care fac acest lucru, ies din casă cu o sticlă de vin pe care o varsă peste rămurelele din care s-a tăiat sau la rădăcină, pentru a îmbuna pământul și pentru a astâmpăra setea naturii. În anumite zone acest obicei era jucat de soț și soție. Amândoi mergeau în vie și femeia la un moment dat striga *Trifon, unde ești? Nu te vad din strugurii albi și negri* și atunci soțul răspundea *sunt aici și tai via*. „

Citind acestea, gandul mi-a sarit la ritualul romanesc al Bundaretelui (legat, evident, de o mancare din porc), care are cam aceleasi semnificatii si se practica in aceeasi perioada:

„Târcolitul viilor este un ritual al podgorenilor ce are loc la străvechi început de An Nou Viticol. În deplină curățenie trupească și sufletească, capul familiei merge la vie în dimineața zilei de 2 februarie (numită Ziua Ursului, Martinul cel Mare, Trif Nebunul sau Ziua Omizilor) cu Bundăretele și plosca de vin în traistă. Acolo dă ocol locului o dată sau de trei ori și se oprește la colțuri unde oficiază următorul cult: taie câte o bucată din bundărete și o pune pe Pământ, lângă butuc; retează o coardă de viță, unge tăietura cu funingine amestecată cu untură, picură vin peste butucul de viță, mănâncă o bucată de bundărete și bea o gură de vin.”

 Si pentru ca un an nou trebuie sa inceapa cu semne bune: primul targ de vinuri al anului, Provino de la Cluj-Napoca din 15-18 martie, isi anunta primii participanti -cramele Budureasca, Vinarte si Gramma.

Publicitate

8 comentarii la “Anul nou viticol

  1. Nicusor Cazan
    9 februarie 2012

    Bunica-mea, cu mainile necuratate de dupa framantarea aluatului de paine, iesea cu toporul si ameninta pomii. De fapt s-a intamplat doar cu unul, un par, care nu rodise in nici unul din multii ani pe care ii avea. Dupa amenintare, care a lasat si cateva semne pe trunchi, destul de adanci, a rodit din belsug, dupa care a murit. Intamplare? As zice ca nu :).

    • Mihai Oprea
      9 februarie 2012

      Stia ea ce stia 🙂 Cei batrani aveau metode verificate de convingere…

  2. florin
    3 februarie 2012

    ceva mai multe detalii aici : http://www.crestinortodox.ro/datini-obiceiuri-superstitii/credinte-obiceiuri-sfantul-trifon-68785.html … si cateva erate in articolul Dianei : Sfantul Trifon nu a fost contemporan cu Maica Domnului (a murit destul de tanar in anul 250) si pe atunci nu existau foarfeci sau clesti (cum e mentionat in articol) pentru taiat via; cosorul era unealta cea mai performanta. 🙂

    • Mihai Oprea
      3 februarie 2012

      Multumesc pentru precizari. Cred ca cosorul a ramas si azi o unealta indispensabila pentru lucrul in livada si vie.

  3. Dianora
    2 februarie 2012

    Vă mulțumesc de menționare și mă bucur că am putut să fiu de ajutor prin articolul meu! Mi s-a părut interesant să povestesc despre sărbătorile balcanice (începând momentan cu Bulgaria) ca să vedem și mai bine asemănările sau diferențele după caz.

    O să mai revin și cu alte articole despre obiceiuri din februarie – martie! Și dacă mai găsesc ceva fain despre vin promit să vă țin la curent!

    • Mihai Oprea
      2 februarie 2012

      Multumesc si eu pentru aprecieri; imi lace blogul pentru ca e diferit de majoritatea blogurilor de travel, si are subiecte bine documentate. Bulgaria cred ca este vecinul despre care nu stim tare multe, mai ales ca sunt o gramada de vinuri bune de descoperit la sud de Dunare 🙂 Eu scriu despre vinuri si evenimente, dar ma intereseaza si elemente interesante care tin de context, istoric, obiceiuri, viata de zi cu zi. Sper sa ne mai intersectam subiectele.

  4. LumeaMare
    1 februarie 2012

    Ce obiceiuri faine! Acum cativa ani am amenintat un copacel din curte ca daca nici atunci nu rodeste il tai! Si de atunci face multe fructe in fiecare an. Si nu stiam de obiceiurile astea! 🙂

    • Mihai Oprea
      1 februarie 2012

      Da, fiecare cu tactica lui 🙂 Se pare ca cei din vechime faceau un fel de „coaching” cu viile si livezile -o tendinta foarte moderna dealtfel 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 1 februarie 2012 de în Vin şi etichetată , , , , , , , , , , .

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.572 de abonați.

Categorii articole

%d blogeri au apreciat: