Mai mult sau mai putin metaforic, evenimentul desfasurat saptamana aceasta s-a asemanat cu o „inclestare” , de data asta a vinurilor premium. Ca si titanii mitologici, operele oenologice s-au luptat pana la ultima picatura din pahare, supravietuind totusi in mod fericit sub forma notelor de degustare, impresiilor, punctajelor si discutiilor prelungite. Un final memorabil.
Evenimentul s-a desfasurat la Madame Pogany, o locatie care se inscrie tot mai pregnant in calendarul si itinerarul iubitorilor de vin, prin serile dedicate degustarilor. Aceasta a fost ultima dintr-o serie de sapte, dedicata vinurilor rosii, fiind intr-un fel incununarea celor de dinainte: vinurile selectate au fost cupajele premium ale producatorilor romani, plus doua „featuring guests” -vinuri din Chile respectiv Moldova.
Vinurile au fost urmatoarele: CRAMELE BASILESCU, GOLEM; CRAMELE RECAS, CUVEE UBERLAND; DAVINO, FLAMBOYANT 2007; TERRA ROMANA, CUVEE CHARLOTTE 2008; PURCARI, NEGRU DE PURCARI 2005; LACERTA WINERY, CUVEE IX 2009; CONCHA Y TORO, TERRUNYO 2007.
Probele au fost anonime, incotosmanate in prosoape si numerotate aleatoriu. Au fost desfacute cu 3-4 ore inainte de degustare si servite in tipicele pahare. Se remarca grija pentru detalii: fata de editiile precedente, fisa de punctaj a fost imbogatita cu o nota de degustare propriu-zisa, care continea elemente descriptive ajutatoare pentru descrierea si departajarea vinurilor.
Lume multa (pasionati, cunoscatori, bloggeri, reprezentanti ai industriei, amatori, etc.), discutii aprinse, plimbari de la o masa la alta cu foaia si paharul in mana, inghesuiala la poze… si apoi din nou discutii si dezbateri pana dincolo de ora ultimului metrou… asadar, sa vedem vinurile:
–proba 1: culoare inchisa, violacee; nas profund de pruna si lemn uscat, persistent; gust cu mult fruct -visine, coacaze, piele; tanini fermi dar inca verzi; 81 de puncte;
–proba 2: rosu rubiniu, intens; nas puternic de coacaze, prune uscate, pamant si mirodenii; corp robust, aspru inca, tanini eleganti de intensitate medie; postgust lung, armonios; 88 de puncte;
–proba 3: rosu intens, stralucitor, adanc; nas elegant, mediu: fructe uscate, lemn, cafea; corp armonios, melanj bine integrat de fructe si lemn in toate formele; postgust prelung, amarui; 90 de puncte;
–proba 4: stralucitor, rosu-ciresiu; nas mediu spre puternic, percutant: prune coapte, piele, pamant, lemn afumat; corp structurat, rotund, tanini copti si distincti; postgust de intensitate medie, elegant; 88 de puuncte;
–proba 6: rosu intens, adanc, matur; nas mediu, elegant: cirese, prune, smochime, vanilie si cafea prajita; corp fin, arome elegante: cirese amare, prune, cappuccino; final lemnos; 86 de puncte;-proba 5: rosu intens, sangeriu; nas la fel de intens, verde si necopt: ardei gras, cirese, paine prajita; corp monolitic, masiv: fructe rosii si lemn prajit; final condimentat, usor arzator; 87 de puncte;
–proba 7: caramiziu, limpede; nas mediu cu iz distinct: masline, pamant reavan, feriga, lemn afumat; corp rotund, suplu, usor
dezechilibrat; tanini cam slabi; final moderat, astringent; 86 de puncte.
Inainte de dezvaluiri -cateva precizari. Cu siguranta, se poate spune ca unul sau altul dintre vinuri a fost favorizat sau nu de conditiile locale (timpul de la deschidere, temperatura, etc.); pe de alta pare, acestea sunt conditiile in care ar fi servit consumatorilor in mod normal intr-un restaurant middle-class urban. De asemenea, ordinea prezentarii e importanta -in general primele doua vinuri sunt dezavantajate, mai ales daca sunt din cele mai fine si elegante.
Dupa strangerea fiselor, sticlele au fost „dezbracate” si identitatea a fost urmatoarea: proba 1: Golem Basilescu; proba 2: Cuvee Charlotte; proba 3: Cuvee Uberland; proba 4: Terrunyo; proba 5: Cuvee IX Lacerta; proba 6: Davino Flamboayant; proba 7: Negru de Purcari.
Am reusit sa ghicesc identitatea a trei dintre cele sapte vinuri (noroc sau memorie?), cu cateva am cam dat-o-n bara 🙂 Per total, a fost una din cele mai dificile degustari, vinurile au impus multa atentie si discernamant -lucru care s-a vazut si in punctajele destul de mari. Este un adevarat exercitiu de atentie, concentrare si ..inspiratie sa deslusesti identitatea si caracteristicile acestor vinuri cu multa personalitate.
La momentul la care scriu inca nu stiu care este castigatorul „oficial” in urma centralizarii fiselor de punctaj, dar sper sa-mi confirme notarea.
In loc de P.S. : la Provino Cluj (15-18 martie) va avea loc un concurs de vinuri premiate si medaliate, sper sa regasesc macar o parte din vinurile degustate cu aceasta ocazie.
Ce an a fost Uberland?
A fost din 2009.
Mihai, sau nu se vor integra ca lumea niciodata 😀 Exista si aceasta posibilitate. De ex, taninii necopti vor ramane in veci asa. Singura sansa de intgrare e ca fructul a tina pasul cu ei. altfel ura si la gara. Acesti tanini verzi si agresivi, mai pot veni dintr-o directie: extractivitatea exagerata. Iar eu banuiesc ca la viile foarte tinere despre asta e vorba. Sa fim seriosi, nu v-ati intrebat niciodata cum pot iesi astfel de vinuri concentrate, aromate si dense din vii atat de tinere? Parerea mea e ca prin interventie
Domnilor, Cuvee IX trebuie apreciat (dupa ce a fost punctat in orb) si pentru faptul ca este obtinut din struguri din primul an.
Cu siguranta cred ca a fost apreciat bine, conform varstei sale; chiar am remarcat anumite semne de „tinerete” -taninii necopti, si un final cu alcool cam evident- care sunt convins ca se vor corecta pe masura ce vinul se matureaza.
Sa vedem, lui Nicusor tot Uberland ii iesise in frunte
Hehe, cu Nicusor am fost la aceeasi masa, asa ca scorurile au fost dezbatute indelung 🙂
Acum, sincer, cred ca Uberland a fost cel mai usor de recunoscut, datorita stilului diferit
Da, a fost usor de recunoscut, si in punctajul meu a iesit cel mai sus (desi, din cate am auzit pe la mesele vecine, erau cam alte preferinte). Celelalte vinuri recunoscute au fost Lacerta Cuvee IX si chilianul.