Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Karakter, Artisan, Anima


Ploaia a alungat publicul nerabdator din curtea Centrului Cultural Francez din Cluj, in interiorul incaperilor tapetate cu bolti de caramida si sticle de la Crama Noastra, astfel ca micile incaperi s-au umplut repede de un zumzet de voci inabusite si clinchet de pahare. Ochii tuturor treceau repetat peste etichetele aranjate vizvi de intrare, stralucind palid: Artisan, Karakter, Anima… Murmurul a crescut cand invitata serii –Aurelia Visinescu-a intrat plina de zambet, a luat un pahar in mana si a inceput sa povesteasca vinurile in care pune atata pasiune.

Cred ca aproape toti care au fost prezenti intrasera in contact -sau macar auzisera- de

aceste vinuri, si am fost placut suprins de calitatea observatiilor si intrebarilor, si de interesul aratat in general acestei game de vinuri. Fara sa se transforme intr-o prelegere, dupa primele minute interactiunea si dialogul s-au inchegat frumos si au continuat intr-un ritm alert pe parcursul celor 2 ore.

A fost o degustare cu o prezenta echilibrata din punct de vedere al tipurilor de vinuri -trei albe, doua rosii si un roze; au acoperit o paleta larga de arome si exprimari, pastrand totusi un stil unitar, al autorului: vinuri cu arome bine conturate, indraznete si pregnante, scotand in evidenta intensitatea notelor fata de echilibru si complexitate. Am urmarit cu interes folosirea lemnului in diferite forme -in principal pentru a completa sau sublinia aromele primare ale fructului.

Culoarea trandafiriu-deschisa a Rose-ului Karakter 2011 a deschis degustarea; nas discret preponderent floral (trandafiri, bujori) si un gust construit parca in asteptarea mancarii, cu aciditate medie prezenta mai ales pe final -caracterizeaza acest roze din Merlot si Pinot Gris. Cele doua soiuri de struguri au fost culese separat si vinificate impreuna, si n-au cunoscut atingerea lemnului, rezultand un vin cu o intensitate aromatica mai redusa, dar cu o corpolenta bogata, ce se poate completa bine cu preparate culinare.

White Artisan 2011 cuprinde Chardonnay, Feteasca Alba si Riesling, adica o adevarata masinarie aromatico-minerala. Gustul este complex, cu o evolutie interesanta in pahar -incepe din gama fructelor galbene -mere golden, pere, corcoduse- si spre final apar fructe exotice -ananas si mango; aciditatea si un iz usor sarat se fac simtite mai ales pe final. E un vin care se preteaza bine la asocieri culinare diverse, mai degraba decat baut de unul singur.

Intr-o gama aromatica cu totul diferita se afla Sauvignon Blanc Karakter 2011: ierbos, verde, astringent, cu o aciditate vibranta. Din nas se simte aciditatea, care invaluie apoi gura cu note de mar de vara, corcoduse necoapte, ardei verde, in postgust apare un usor iz de fum. Interesant, n-am simtit nici o nota citrica in acest Sauvignon, atat de comune la alte vinuri din acelasi soi. Baubil, proaspat, inviorator -vie tanara, rodul fiind imbuteliat pentru prima data- se va finisa si va dobandi complexitate pe masura ce via se va maturiza.

Gama Anima s-a imbogatit cu Chardonnay 2011, si fiecare dintre participanti si-a imbogatit simturile cu acest vin languros, matasos si captivant. Lunile petrecute in baricuri de stejar romanesc au finisat si completat aceasta creatie, dand-i lustru si patina. Banane, mango copt si ananas invadeaza primul nas, urmate apoi de fructele mai rotunde para si gutui. Aciditatea echilibreaza in mod fericit onctuozitatea din gust a acestor arome, iar senzatia este a unui vin plin, consistent.  Nota finala, de miez de paine, o gasesc foarte agreabila.

Mai vechiul si apreciatul Red Artisan a dobandit un nou coleg, pe cel din 2008. Reteta cupajului a ramas in mare aceeasi -Feteasca Neagra, Merlot si Cabernet, doar proportiile schimbandu-se fata de precedentul. Caracteristica principala a acesti vin este elasticitatea -aromele de pruna si visina si lemn amarui sunt initial inchise in primul nas, apoi se intind si se subtiaza in atac in gura, ca imediat sa se concentreze brusc pe cerul gurii, si sa devina din nou catifelate in postgust. Desi are aceasta concentrare de arome, vinul este baubil si prietenos, cu tanini destul de copti si neagresivi. Pe final alcoolul iese putin din corp, mai ales daca vinul incepe sa se incalzeasca.

Cel mai masiv si mai robust dintre vinurile prezentate este Merlot Anima 2009. O combinatie surprinzatoare de elegant si rustic, unde visina sta langa pruna uscata, curmale langa ardei copt si scortisoara langa sfecla rosie, si aceasta succesiune continua pana cand aromele aluneca cumva sub plapuma taninilor care le invart intr-o  centrifuga pe cerul gurii. Corpul e dens, aproape masticabil, ceea ce nu-l face un vin de gastronomie, pentru ca n-ar mai lasa loc in gura pentru un preparat. E un vin egoist si gelos, care nu te lasa sa simti altceva, iti acapareaza toate papilele si senzatiile.

Singurul lucru pe care-l pot reprosa acestei degustari este concentrarea de vinuri mari si intense pe final, fiecare din ele avand nevoie de timp sa se deschida si sa fie apreciat.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 18 mai 2012 de în Evenimente si colaborari şi etichetată , , , , , , , , .

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.572 de abonați.

Categorii articole

%d blogeri au apreciat: