Amenintarea iminenta a ploii si vijeliei nu i-a descurajat pe cei treizecisiceva de iubitori ai vinului si curiosi, veniti la intalnirea cu Crama Avincis si cu propietarii acesteia, familia Stoica. Pentru multi este destul de greu de separat numele de prorpietar al cramei de cel de politician si jurist al d-lui Stoica; dupa cum ne-a explicat chiar dansul, denumirea „Avincis” cuprinde incriptate numele sau si al sotiei. Aceasta, combinata cu faptul ca au venit chiar ei sa prezinte produsele, arata ce loc important ocupa vinurile in preocuparile lor.
In ciuda conditiilor meteo care nu au fost neaparat ideale pentru o degustare in aer liber, se pare ca a existat o „intelegere” din partea factorilor ceresti, caci stropii de ploaie au ocolit publicul din curtea Centrului Cultural Francez din Cluj pana in momentul finalizarii prezentarii ultimului vin.
Vinurile albe au fost majoritare in aceasta degustare, reflectand structura portofoliului acestei crame. Ca impresie generala am gasit vinuri facuta intr-un stil voit echilibrat, fara asperitati si izbucniri de personalitate. Intentia vinificatorului a fost de a contrabalansa aciditatea naturala pe care o acumuleaza vinurile in Dragasani, folosond instrumentele specifice oenologiei: vinificarea demisec, folosirea baricului, etc.
Vinurile au fost proaspete si revigorante, cu aciditate echilibrata si arome bine conturate. Cramposia 2011 si Sauvignonul Blanc au excelat la capitolul mineralitate si aciditate. Servirea in aer liber nu a favorizat exprimarea aromelor; oricum aceste vinuri sunt facute cu nas mai delicat si slab, asa ca mineralitateaa fost impresia dominanta.
Feteasca Regala baricata si Muscat-ul au fost din alt registru aromatic, cu note mult mai pronuntate si mai bine conturate: fructe de vara si exotice, salcam si soc, iasomie si ceva trandafiri.
Roze-ul 2011 a reprezentat o adevarata pata de culoare: roz-violaceu, limpede si sclipitor, cu fragi si casuni, ceva caise si dude albe, si un postgust zmeuriu -toate acestea cu un nivel alcoolic de doar 13% -o performanta in peisajul rozaliu atutohton, a smuls aprecierile unanime ale audientei.
Finalul a fost dedicat unui tanar de mare viitor: Cuvee Andrei este un june Cabernet din 2010, baricat 12 luni, care se afla inca pe bancile educatiei, dar dupa absolvirea a inca vreo 2-3 ani la sticla va avea o pledoarie greu de trecut cu vederea. Deocamdata taninii isi fac de cap printre notele de visina, mure si frunza de nuc, iar culoarea e cerneloasa, cu tente violacee.
Am aflat si promisiuni despre un Pinot Noir, si poate un spumant pe viitor, asadar sunt destule vinuri care sa mentina interesul pentru aceasta crama cu nume de invingator.
Pingback: Un mic secret de boudoir de la Avincis | Vinul din Cluj