E loc si vara de baut vinuri rosii! Cateodata vreau sa-i fac in ciuda parchetului cald de sub picioare, perdelelor amortite de lipsa unei adieri si prafului care se roteste in aer dus de mici vartejuri de caldura. Mi s-a strepezit gura de atata aciditate citrico-minerala sau fructata a vinurilor albe si roze, mi-e dor de ceva spicy si cu aplomb.
Ma uit printre sticlele de pe raft, care asteapta cuminti sa fie patrunse de ascutimea tirbusonului: Cabernet …parca nu, Feteasca Neagra …am baut una saptamana trecuta si nu mi-a picat bine, un Shiraz australian …nici chiar asa, asta ma culca dintr-o lovitura. Aha, un Red Artizan salvator, de la Aurelia Visinescu: 2008, trei soiuri rosii puternice, lemn cat cuprinde, invechit doar cat sa-i treaca tineretea. Culoarea a scapat de reflexiile violacee, semn ca a trecut de „rebeliunile” tineretii. Nasul de asemenea arata ca vinul e stapan pe sine si stie ce face: prune, mure si afine, pe un pat de
lemn aromat, condimentat cu putin rom si cuisoare; e expansiv si intens, fara sa depaseasca bunul simt. In gura e surprinzator de moale si catifelat, aproape mangaietor as zice. Structura e buna fara sa fie greoaie, vinul „sta in gura”, are tinuta si verticalitate, il simti printre gingii dar nu le amorteste. Aromele din nas se regasesc si in corp, si apar in plus niste senzatii mai gemoase inspre final. Taninii n-au disparut de tot, au inca vioiciune si inteapa usor limba. Postgustul aduce ceva picanterii -piper, cuisoare, parca si tabac? Pacat ca alcoolul devine cam evident pe final, si iese din structura. Asta e, mi-am asumat asta cand l-am baut cam cald, dar totusi….
Per total, e un vin care chiar mi-a picat bine, mi-a luminat seara si mi-a deschis apetitul pentru afumaturi si muraturi. S-a schimbat destul de mult fata de cum il degustasem asta primavara, si zic eu ca a fost o evolutie buna. In comparatie cu fratele din 2007, are mai putina finete si elganta, insa compenseaza putin prin notele picante. Imi pare rau de impresia neplacuta lasata de nivelul alcoolului, ca nu pot sa-i dau mai mult de 3 dopuri.
Pingback: Pregatiri de Sarbatori cu o Feteasca aureliana « Vinul din Cluj