Feteasca Neagra Corcova 2011
Am asteptat cu nerabdare aceasta prima intalnire a unui soi romanesc, cu mana si cunostintele oenologului francez -Laurent Pfeffer pe numele lui- de la Corcova. Cei de la Corcova ne-au aratat pana acum, in cei 3 ani de la lansare, o suita de vinuri albe, rose si rosii din soiuri internationale (Merlot, Cabernet, Chardonnay, Pinot Noir, Shiraz, etc.), vinificate intr-un stil placut si abordabil, cu aluzii frantuzesti, si marcate intr-un fel de terroir-ul mehedintean. Promisiuni si aluzii despre primul soi romanesc au inceput sa fie lansate inca de anul trecut, si rezultatul nu s-a lasat mult asteptat.
Asadar, mi-a ajuns in mana si in pahar aceasta Feteasca Neagra 2011, 13.8% alcool, Corcova, DOC Mehedinti. Despre sticla si eticheta nu sunt tare multe de spus: se incadreaza in linia generala a aspectului vizual cu care ne-a obisnuit Corcova -etichete simple, minimaliste, cu elemente decorative discrete preluate din motivele populare romanesti; dopul este lung, din pluta de calitate, inscriptionat cu elementele de identificare ale producatorului. Contraeticheta mi-as fi dorit sa fie mai descriptiva cu informatii despre vin, dincolo de textul de rigoare.
Pe pahar vinul lasa picioare late, care se scurg ca niste paraiase lenese, lasand dungi visinii pe sticla.
eticheta Corcova
Culoarea tradeaza vinul tanar, cu sclipiri violete si o stralucire adolescentina. Nasul e plin de fructe rosii copate: prune proaspete, cirese, merisoare, cu o intensitate medie, mai degraba persistent decat vivace. In urma rotiri in pahar si a incalzirii usoare, apare si o nota discreta, amaruie, de praf de cacao. Corpul este moale si catifelat dominat mai degraba de arome decat de tanini si vigoare. Are consistenta buna, data de echilibrul intre aciditate si notele de fructe rosii; la o privire mai atenta descoperim pe limba si niste coacaze confiate, si poate chiar curmale. Taninii sunt verzi, insa discreti pentru un vin tanar, cu intepaturi fine doar cat sa aminteasca ca e un vin rosu. Finalul e destul de scurt si usor condimentat, cu niste ierburi aromate (cimbru, salvie), si parca putina vanilie.
Daca ne imaginam Feteasca Neagra pe un grafic cu doua capete, la unul fiind Fetestile rustice, aspre si butucanoase, aceasta s-ar plasa mai aproape de capatul opus. E un vin cu echilibrat si placut, care se remarca mai degraba prin aromele vii si proaspete decat prin profunzime si corpolenta. Am apreciat aceste arome simple, clare si frumos conturate, prea putin atinse de invechirea in lemn. E o Feteasca Neagra pe placul fetelor. 4 dopuri, si se gaseste la magazinele Comtesse du Barry, cu 40-45 de lei.
Feteasca Neagra 2011 Corcova
Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com. Tema: Suburbia de WPSHOWER.
L-am incercat si eu langa o Lacerta FN despre care am scris deja..cam aceleasi impresii in linii mari..un vin destul de greu si pe alocuri inchis, usor verde in tanini si inca sub impresia baricului. Sincer mie imi plac Fetestile mai acide si mai suple…preferinta mea a mers catre Lacerta.
nsa daca ar fi sa comparam RPC-urile acesta ar fi peste…ofera destule la 35-40 de lei. parrea ema ca mai trebuia tinut putin, dar probabil ca au vrut sa il aiba acum in toaman pe piata.
FN Lacerta e altceva, e in cu totul alt spectru: are mai mult lemn, mai multa corpolenta, e mai structurata. Cea de la Corcova mi s-a parut light, simpla si fructata; Serban mi-a spus ca doar 20% din vin a fost tinut 3 luni in baric, tocmai ca sa pastreze o impresie de prospetime. Oricum, ,am bucur ca se diversifica gama de Fetesti, si lumea exerseaza cu ea.
Bine e si diferenta de 1 an si lemnul e integrat mult mai bine. ciudat ca inc orp mi s-a parut mai supla si mai fresh Lacerta.
De asta, zic puteau sa o mai tina la baric. Daca e sa o luam asa, pentru un vin rosu 2011, (care ar trebui sa fie de consum curent,nu?) nu e foarte ieftina nici aceasta.
La partea de diversificare sunt perfect de acord…stii cum e: „incercati-va norocul…” 🙂
O sa se gaseasca la 35de lei…84 de puncte…nu e chiar rau.
E chiar ok pentru inceput, si va mai castiga dupa ce mai sta la sticla cateva luni.
Pretul nu este cam mare pentru un vin tanar? Sau speram ca la magazine fara fitze o sa fie mult mai ieftin?
Pai se cam incadreaza in linia generala a preturilor celor de la Corcova. Fanii brandului nu cred ca vor sesiza vreo discrepanta semnificativa.