Am dat peste un articol foarte interesant pe acest blog, care readuce in discutie o tema veche si intoarsa pe toate fetele in vinosfera romaneasca si nu numai: chestiunea importurilor de vinuri vrac. Au fost multe si variate abordari si discutii, cea mai recenta si relevanta fiind a confratelui Dan, care a tras chiar si niste concluzii pe baza unor cifre.
Vin si eu in ajutor cu inca niste grafice si ipoteze, gasite intr-o analiza facuta de Rabobank (o mare banca din Olanda) a intregului lant de productie si desfacere a vinului vrac. Ca si orice alta comodity, si vinul vrac este supus unor fluctuatii, presiuni si mecanisme de piata. Oricat ne-ar place sa credem ca gusturile consumatorilor influenteaza ce se vinde, sunt mult mai multi factori -cursul valutar, acorduri economice internationale, rutele de nevigatie ,etc.
Fara sa am pretentia ca epuizez subiectul, as vrea sa arat doua grafice foarte graitoare.
De mai bine de 10 ani, vinul exportat vrac castiga o pondere tot mai mare din productia Lumii Noi in dauna celui imbuteliat, pe un fond general de crestere a productiei.
O exemplificare pe importul de vinuri in Marea Britanie: costul real de productie si transport, incluzand marja bruta de profit a producatorului de vin, se situeaza undeva la valoarea de 0.5 – 1 lira sterlina/litru si reprezinta cam 15% din pretul final de vanzare catre imbuteliatori.
Eu ma intreb urmatorul lucru: daca producatorii din lumea noua reusesc sa fie atat de competitivi la pret, in ciuda taxelor de import uriase, oare cat costa litrul de vin importat din UE, unde nu se aplica aceste accize si taxe? Si cat din el se regaseste, integral sau amestecat cu vin autohton, in sticlele de pe rafturile noastre?
Citeam si eu zilele astea un articol despre producatorii din Africa de Nord care nu vor sa mai trimita vrac in UK pe motiv ca scade valaore adaugata vinului. Pe partea cealalta Tesco&co vor sa importe din ce in ce mai mult vrac petntru a scadea costurile…:)
Oricum la transport se vede diferenta la costuri dintre un tanc de vin si un cargo cu paleti, unde sticlele sunt mai grele ca vinul. Cei de la Tesco o dadeam cu emisiile si protectia mediului,etc..etc…sure..:)